Închide

Polarizarea pieței imobiliare locale: Clujul e la limita de sus, în cele mai accesibile reședințe de județ din țară prețurile sunt de două ori mai mici

EconomieTop News by Kristina Reştea - feb. 19, 2018 1 1213

 

Dezvoltarea pieței imobiliare locale este foarte asimetrică, aceasta având ca puncte de interes marile centre regionale, subliniază analiștii. Dintre toate reședințele de județ, Clujul este orașul care se situează la limita superioară a prețurilor; alături de scumpa „Capitală a Transilvaniei”, încă cinci orașe au prețuri de peste 1000 euro/mp. În cele mai accesibile reședințe de județ ale țării prețurile sunt de (peste) două ori mai mici.

„De prin 2014 încoace, se vorbește despre o revenire clară a pieței rezidențiale autohtone pe un curs ascendent. Tendința de creștere se simte atât din punctul de vedere al prețurilor locuințelor, cât și din cel al apetitului pentru construcții. Lucrurile arată însă semnificativ diferit în Capitală și marile centre regionale ale țării, pe de o parte, și celelalte reședințe de județ, pe de altă parte – și, cu atât mai mult, în alte orașe mai mici”, arată reprezentanții portalului Imobiliare.ro. „În România, piața imobiliară este caracterizată prin niveluri ridicate de fragmentare, asimetrie și polarizare”, spune Andrei Rădulescu, Senior Economist în cadrul Băncii Transilvania. Astfel, din punctul de vedere al prețurilor solicitate de vânzători (dar nu numai), între cele mai mari orașe ale țării și cele mai accesibile reședințe de județ există discrepanțe considerabile. Potrivit celui mai recent raport de piață publicat de Analize Imobiliare, Cluj-Napoca rămâne cel mai scump oraș din țară – înregistrând o medie de 1.460 de euro pe metru pătrat util. Prețuri de peste 1.000 de euro pe metru pătrat util se găsesc în București (1.250 de euro pe metru pătrat util), Timișoara (1.120 de euro pe metru pătrat util), Constanța (1.070 de euro pe metru pătrat util) și Brașov (1.000 euro pe metru pătrat util), dar și în Craiova (1.050 de euro pe metru pătrat util). Pe de altă parte, în cele mai accesibile reședințe de județ ale țării prețurile sunt de (peste) două ori mai mici, situându-se între 450 și 600 de euro pe metru pătrat util: 460 de euro pe metru pătrat util în Reșița și Giurgiu, 530 de euro pe metru pătrat util în Drobeta Turnu-Severin, 540 de euro pe metru pătrat util în Alexandria, 570 de euro pe metru pătrat util în Târgoviște sau 580 de euro pe metru pătrat util Călărași.

Trebuie însă menționat că, deși diferențele în piața imobiliară sunt consistente, nu același lucru se poate spune despre venituri. “Sibienii sunt dispuși să plătească pentru calitate. Pentru un apartament care își justifică prețul. Puterea de cumpărare este aproape de cea a Clujului și totuși prețul de metru pătrat este departe de cel practicat în Cluj. Acest lucru arată că sibienii își permit să plătească mai mult pe metru pătrat, dar că în piață nu există suficientă ofertă pe acest segment de clienți <pretențioși>”, a declarant Daniel Kurtman, administratorul companiei Gruenwald Immobilien, într-un interviu publicat de TurnulSfatului.ro. Un alt exemplu despre cât de complicat e să te descurci pe piața clujeană dădea recent pentru Actualdecluj.ro Victor Ignat, de la compania de consultanță IBC Focus. Potrivit acestuia, alte oraşe devin mai atrăgătoare pentru dezvoltatori. În condițiile în care salariul mediu lunar din Cluj era cu numai 3 lei mai mare ca cel din Timiş, conform analizei Comisiei Naţionale de Prognoză pentru 2017,  preţul apartamentelor îi obliga pe clujeni să plătească cele mai mari rate pentru un apartament, cu peste 100 de lei pe lună mai mult decât plăteşte un timişorean.

În ciuda diferențelor semnificative de preț, și în orașele mai mici se vorbește despre „creșterea” pieței. Nicolae Varga, Broker/Owner-ul agenției RE/MAX Smart, deschisă în Satu Mare în ianuarie 2018, spune că zona în care activează devine tot mai atractivă din perspectivă imobiliară, fapt ce se reflectă în dinamica și valoarea tranzacțiilor realizate în ultimul timp în oraș. Acesta spune că prețurile medii de tranzacționare ajung la 600 de euro pe metru pătrat pentru un apartament, la 500 de euro pe metru pătrat pentru o casă și, respectiv, la 45 de euro pe metru pătrat pentru terenuri, majoritatea tranzacțiilor rezidențiale situându-se între 35.000 și 65.000 de euro.

Discrepanțele între marile orașe și restul reședințelor de județ se văd și din punctul de vedere al ofertei de locuințe noi, aceasta fiind concentrată, în mare parte, în jurul centrelor regionale majore. Potrivit datelor Analize Imobiliare și Imobiliare.ro, în ultimul trimestru din 2017 existau, în zece mari orașe ale țării (și împrejurimi), peste 1.500 de ansambluri rezidențiale în construcție sau care urmau a fi începute în perioada următoare (având autorizația recent obținută sau aflate în faza de obținere a PUZ-ului). Este vorba despre proiecte cu un minimum de 30 de unități locative planificate în București, Cluj-Napoca, Timișoara, Iași, Constanța, Brașov, dar și Pitești, Oradea, Galați și Ploiești. De menționat este că, în vreme ce Bucureștiul reunea, în mod firesc, cea mai mare ofertă de ansambluri rezidențiale, respectiv aproape 500, în orașele mai mici, numărul proiectelor se situa sub 50: 40 în Oradea, 26 în Galați și 31 în Ploiești. De asemenea, din punctul de vedere al dimensiunilor, aceste proiecte nu se compară cu cele din marile orașe.

 

Clujul este unul dintre cele mai atractive orașe din țară, arăta anul trecut o analiză a Băncii Mondiale

 

Banca Mondială: Peste 15% dintre români s-ar muta la Cluj-Napoca

 

Tot cei de la Banca Mondială atrag însă atenţia că mai e de lucru pentru ca oraşul să devină cu adevărat unul în care să merite să te muţi.

Banca Mondială: românii s-ar muta la Cluj, dar aici nu găsesc mare lucru. „Continuarea creșterii în acest mod vine cu un preț”

 

Un comentariu

  1. Daca tot citati prognozele CNP, macar luati-o pe cea mai recenta … diferenta dintre salariul mediu din Cluj si cel din Timis in cea mai recenta prognoza e de 64 de lei. Doar ca asta e o prognoza, nu o statistica … daca luam cele mai recente date de la statistica (pe primele 11 luni din 2017), reiese ca in Cluj se castiga in medie cu 173 de lei mai mult decat in Timis. Deci si daca se plateste o rata cu 100 de lei mai mare in medie la Cluj, tot raman extra 73 de lei.

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.