Închide

O firmă din dosarul de corupție al fostului ministru Elena Udrea face un parking studențesc pentru Primăria Cluj

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - feb. 19, 2018 0 1318

Contractul pentru edificarea parkingului studențesc în complexul Hasdeu din Cluj a fost atribuit de Primăria Cluj firmei Kranz Eurocenter din Argeș pentru circa 4 milioane de euro. Parkingul urmează să fie gata, potrivit termenului de contract, abia la finalul anului 2020. Firma are contract de 24 de milioane de euro și cu forul județean pentru a construi prima celulă din depozitul regional pentru deșeuri al Clujului. Kranz Eurocenter apare în dosarul de corupție al fostului ministru al turismului Elena Udrea iar patronul acesteia, Corin Boian este unul dintre cei care a dus celebra valiză cu spagă de 900.000 euro la minister.

Primăria a atribuit în 15 februarie anul acesta contractul de 25 milioane lei pentru edificarea unui parking în complexul studențesc Hasdeu din Cluj-Napoca societății Kranz Eurocenter din Pitești, Argeș pentru peste 20,4 milioane lei.

La licitația care s-a derulat în noiembrie 2016 au fost depuse 9 oferte din care doar cea a Kranz Eurocenter  a fost admisibilă. Procedura a fost contestată de societățile Napoca Construcții dar și de altă firmă din Moldova apropiată de fieful fostului PDL și abonată la banul public, Victor Construct. Consiliul pentru soluționarea contestațiilor le-a respins acestor două societăți „capetele de acuzare”.

Viitorul parking va avea un regim de înălțime de subsol, două demisoluri, parter, trei etaje și terasă și va aduce în zona campusului Hasdeu 320 de locuri de parcare. Parcarea urmează să fie edificată în termen de 2 ani și jumătate de la atribuirea contractului. Licitația a fost lansată în octombrie 2016.

Parkingul a fost inițiat în preajma alegerilor locale din iunie 2012 și descurcat înaitea noilor alegeri din iunie 2016. Acesta a fost inițiat în cadrul unui  parteneriat cu Universitatea Babeș-Bolyai. Parcarea supraterană urmează să fie edificată în complexul studențesc Hasdeu, pe strada Păstorului. Ideea i-a aparţinut primarului interimar, pe atunci PDL, Radu Moisin care a lansat proiectul în 2012. Acesta a motivat că inițiativa este mai veche, însă nu s-a putut implementa decât după schimbarea conducerii universităţii.

Kranz Eurocenter e o societate din Pitești, din județul Argeș, implicată în dosarul de corupție al fostului ministru Elena Udrea. Despre societate, procurorii DNA susțineau că este deținută de oamenii de afaceri Corin Boian și Cristina Dinculescu (fostă președintă a femeilor din fostul PDL Argeș), dar și că practica sistemul de șpăgi către Udrea și familia Ritzi. Există date potrivit cărora, firma celor doi, Kranz Eurocenter SRL din Piteşti a primit de la ministerul condus de Elena Udrea 34 de milioane de lei pentru acest proiect la care s-a adăugat încă o plată de 6 milioane de lei de la primăria Petroșani condusă pe atunci de soțul ministresei Monica Iacob Ritzi. Banii au fost dați, dar investiția s-a blocat din cauza unor litigiilor pe o parte din terenuri aferente amenajării stațiunii de schi din Parâng. Procurorii investigau modul în care o societate cu datorii mai mari decât capitalul social pus la bătaie a fost eligibilă și a câștigat licitația pentru amenajarea domeniului schiabil din Parrâng în condițiile în care a și fost singurul ofertant la procedură.

Corin Boian este unul dintre denunțătorii dintr-un dosar al Elenei Udrea care, împreună cu un alt om de afaceri, au dus la Ministerul Turismului celebra geantă cu 900.000 de euro despre care s-a vorbit în spațiul public.

În 2016, Kranz Eurocenter în asociere cu alte societăți a câștigat contractul pus la bătaie de Consiliul Județean pentru realizarea celulei de depozitare a deșeurilor pentru peste 111 milioane lei.

Cum s-a înțeles primăria cu UBB asupra administrării viitorului parking din complexul studențesc

Valoarea terenului UBB pus la dispoziție pentru acest parking este estimată la peste 1,7 milioane de lei, întreținerea parcării va presupune peste 60.000 de lei anual, după cum a calculat Serviciul de Parcări din cadrul primăriei, iar veniturile estimate sunt de peste 32.000 de lei, anual, la bugetul primăriei, potrivit aceleiași surse.

După edificarea parkingului cu 320 de locuri, urmează ca 238 de locouri să fie în folosința exclusivă a studenților proprii ai universității, pe bază de abonament anual al cărui cuantum se va reduce cu 10% din valoarea standard a unui abonament normal practicat în Cluj-Napoca, iar 82 de locuri vor fi destinate rezidenților din zonă sau vizitatorilor și vor fi taxate pe bază de abonament sau taxă specifică.

“Datorită unui număr redus (insuficient de locuri de parcare în incinta campusului universitar, studenții care dețin autoturisme sunt obligați de situație, cu încălcarea repetativă a regulilor elementare de circulație, să parcheze pe străzile adiacente – Hasdeu, Păstorului, Piezișă-până la zona pietonală – pe ambele direcții, pe trotuare și pe carosabil, reducând și deoseori blocând benzile de circulație și trotuarele. Din această cauză și nu numai, municipalitatea și universitatea au decis să acționeze împreună pentru a elimina deficiențele și blocajele din traficul din zonă prin construirea unui parking în incinta campusului universitar, într-un parteneriat public-public. (…) Universitatea și primăria au hotărât să încheie un nou protocol care va constitui de fapt decizia  comună pentru edificarea, finațarea administrarea și utilizarea obiectivului propus, în baza principiiilor de parteneriat. Scopul principal al asocierii îl constituie construirea și finanțarea obiectivului de investiții parking Hasdeu și reglementarea constribuției fiecărei părți, a responsabilităților precum și strabilirea raportului de administrare și utilizare la finalizarea lucrărilor și darea în folosință a parkingului.

Municipiul Cluj-Napoca, prin Serviciul Parcări, va suporta taxele necesare instituirii dreptului de superficiei, va finanța execuția și tot ce derivă din scopul de bază, inclusiv devierea rețelelor existente de pe ampalasament, a obținerii avizelor și autorizațiilor necesarea. UBB va pune la dispoziție terenul, va consimți la instituirea dreptului de superficie în favoarea primăriei(…) După edificarea obiectivului, primăria va deveni proprietar asupra construcției, urmâns să instituire în favoarea Serviciului Parcări administrarea parcării”, arata primăria în fundamentarea noului protocol aprobat de Consiliul Local la ședința din 17 mai 2016.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.

Articole similare