Închide

Criză de medici de urgență în spitalele din țară. Vezi care e situația la Cluj

SănătateSinteză știri naționale by Actual de Cluj - feb. 15, 2018 0 700

Sute de posturi de medici de urgenţă sunt libere în spitalele din ţară şi, deşi se organizează concurs an de an, nu există candidaţi, pentru că mulţi aleg să plece în străinătate, relatează Mediafax. Principalele cauze: gărzi epuizante, cu medici puţini şi intervenţii din ce în ce mai multe, care cresc timpul de aşteptare.

Unitatea de Primiri Urgenţe (UPU) Cluj-Napoca ar avea nevoie de 10 medici de urgenţă pentru completarea posturilor, dar nu pot avea loc angajări deoarece nu se ştie valoarea contractului cu CJAS pe acest an şi nici valoarea salariilor, transmite MEDIAFAX. Medicul şef al UPU Cluj-Napoca, Adela Golea, a declarat că ar putea fi angajaţi, în prima fază, 3 medici de urgenţă, în condiţiile în care nu sunt suficienţi absolvenţi în această specializare. „La UPU Cluj-Napoca nu putem spune că avem o criză de personal, avem o încadrare de 80% din ceea ce înseamnă medici, din 36,5 posturi avem 27 angajaţi. Medici doritori să se angajeze la noi ar fi, problema este legată de buget. Putem angaja dacă vom avea buget, încă nu ştim valoarea contractului cu CJAS şi nici valoarea salariilor. Chiar 10 medici de urgenţă nu vom putea angaja, pentru că nu avem absolvenţi, dar 2-3 absolvenţi am găsi, sunt 3 care fac gărzi acum în UPU”, a spus Golea.

Citește AICI materialul integral

 

În România, criza de profesionişti se acutizează, pe măsură ce condiţiile de muncă de aici îi determină şi pe alţi medici să caute locuri de muncă în afara ţării. Potrivit unui studiu realizat recent de Universitatea de Medicină și Farmacie din Cluj-Napoca, 84,7% dintre absolvenții la nivel de licență iau în considerare posiblitatea de a pleca în străinătate pentru a profesa.

 

Medicii români, atraşi cu locuri de muncă în ţările dezvoltate. De ce ne pleacă doctorii?

 

La Cluj urmează să se deschidă și un spital privat, pentru care proprietarii recrutau personal încă de anul trecut – cei de la Regina Maria căutau inclusiv în spitale de stat. Pentru noul spital, reţeaua are nevoie de aproximativ 300 de angajaţi, dintre care jumătate ar trebui să fie medici. De fapt, funcția de director medical al noii unități a fost preluată de Constantin Ciuce, fost şef de secţie în spital public şi fost rector al Universității de Medicină şi Farmacie.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu