Închide

Hub IT la facultate. Primele teme de lucru: software pentru managementul sălilor şi soluţii pentru cazarea studenţilor

EconomieITTop News by Kristina Reştea - ian. 31, 2018 0 2134

Ştiţi deja că al doilea cel mai important centru IT al ţării e Clujul, unde unul din 11 angajaţi lucrează în acest domeniu, iar numărul de companii din sector aproape s-a dublat în cinci ani. Cu toate că îşi produce, de fapt, 90% din venituri din outsourcing, oraşul a început să se populeze cu hub-uri, acceleratoare, „incubatoare” şi alte formule cu scop declarat de a încuraja inovaţia, digitalizarea şi antreprenoriatul. Acesta este peisajul în care a mai apărut o structură: un hub IT  studenţesc, în condiţiile în care unul dintre sectoarele care rămân în urma Tehnologiei e chiar sistemul de învăţământ. Iniţiatorii proiectului anunţă că de joi, 1 februarie, începe recrutarea studenţilor „care doresc să contribuie la accelerarea digitalizării sistemului de învăţământ superior din România”.

„Domeniul IT din Cluj-Napoca este unul de top şi în continuă dezvoltare, din păcate sistemul educaţional rămâne în urmă neavând resursele necesare pentru o dezvoltare atat de rapidă”, spun iniţiatorii proiectului. Unul dintre principalele obiective ale programului vizează realizarea unui software ce permite managementul sălilor Universității Babeș-Bolyai și a unui altul care să permită cazarea automată a fiecărui student ținând cont și de preferințele acestuia, transmit reprezentanţii hub-ului. Aceştia estimează că cele două softuri ar putea determina reducerea cu până la 60% a timpului necesar celor două procese.

În procesul creării celor două programe, rolul de client va fi preluat de una dintre structurile UBB, rolul de manager/project manager/tech lead va fi asumat de un mentor, iar rolul de programator va fi atribuit voluntarilor.

„Ca membru activ în Consiliul de Administrare a Cantinelor şi Căminelor Studenţeşti ale Universităţii Babeş-Bolyai am observat de multe ori lipsa instrumentelor inteligente pentru rezolvarea problemelor de zi cu zi și am încredere că UBB IT HUB este soluția pentru dezvoltarea noastră, a celor din mediul universitar”, a transmis Andrei Tecsi, coordonatorul proiectului. Prefectul studenților din UBB, Cătălin Hădadea, crede că iniţiativa de la UBB ar putea fi replicată în alte universităţi şi ar avea potenţial în simplificarea traseul documentelor administrative.

UBB IT HUB este un program pilot al Consiliului Studenților din Universtatea Babeș-Bolyai, având ca scop accelerarea digitalizării sistemului educațional superior din România. Membrii acestui hub vor fi voluntari „care au cunoștințele și abilitățile necesare pentru a deprinde rapid modul de lucru practicat și în marile companii din domeniul IT, respectiv 3 mentori ce vor superviza și coordona activitatea voluntarilor”, după cum explică iniţiatorii proiectului.

O etapă esenţială pentru funcţionarea programului este selctarea mentorilor, fiindcă aceştia încă nu există. „Mentorii trebuie să treacă printr-un concurs, care va avea nişte etape. Unul dintre criteriile esenţiale va fi implicarea lor în companii şi experienţa anterioară, ne interesează în special zona de management. Mentorii vor fi tot studenţi, dar cu experienţă în domeniu”, a precizat pentru Actualdecluj.ro coordonatorul proiectului. Lucrul în hub va începe cu 5-7 voluntari, iar activitatea efectivă ar putea demara din martie. În cel mult trei luni, Tecsi se aşteaptă ca programul să aibă un prim produs dezvoltat. Pe lângă faptul că ar oferi soluţii necesare la problemele identificate chiar în cadrul universităţii, la costuri minime, un astfel de hub e util şi în practica studenţilor, spun iniţiatorii săi.

Despre antreprenoriat la facultate:

Înapoi la şcoală. Companii de IT din Cluj, parteneriat cu UBB pentru curs de antreprenori

 

 

Necesitatea digitalizării sistemului educațional superior este un subiect abordat și la nivelul Comisiei Europene, care va organiza în perioada 27 – 28 febuarie 2018 un Hackathon cu tema inovării în sistemul educaţional superior.

Citeşte şi:

Dezvoltator de centru tehnologic cu accelerator de startup-uri la Cluj: “În cinci ani, va dispărea nevoia de aproximativ 90 la sută din joburile actuale din IT”

 

Te-ar mai putea interesa:

Clujul se visează “Capitală a Inovării”, dar nu prea inovează. Care sunt motivele (studiu)

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.