Închide

Marea devalizare. Cum au dispărut 10 milioane de euro de la CFR. Paszkany, suspect de evaziune și delapidare

Sinteză știri naționaleSportTop News by Catalin Suciu - ian. 19, 2018 0 2420

Gazeta Sporturilor publică astăzi o anchetă care vizează CFR Cluj și modul în care au dispărut din conturile clubului 10 milioane de euro într-un off-shore din Cipru înființat de Arpad Paszkany, fostul patron al formației clujene.

Gazeta publică schema prin care o firmă offshore din Cipru a primit de la CFR Cluj 30 la sută din transferurile lui Culio, Deac, Dubarbier, Traore și Alvaro Pereira. Firma a fost înființată de Arpad Paszkany, iar pentru ea lucrau două rude de-ale sale prin alianță În fața procurorilor, suspecții din dosar l-au indicat drept creierul din spatele firmei offshore pe un cumnat decedat în 2014.

“În data de 7 august 2014, a avut loc un accident în urma căruia a decedat Lucian Ivan. Acesta l-a rugat pe stivuitoristul cu care era prieten să-l ridice cu stivuitorul până la un raft din curte, întrucât începuse să plouă și a dorit să acopere raftul cu ceva. Ivan Lucian s-a urcat pe un container care a fost ridicat de stivuitor, fără a fi asigurat, a pășit pe margine și a căzut, fiind lovit și de container”.

Scena morții violente a lui Lucian Ivan este descrisă de Szekernyes Karoly, în declarația de suspect dată procurorilor DIICOT în noiembrie 2016. Ivan era căsătorit cu sora lui Szekernyes și lucra la firma cumnatului său din Ungaria. La rândul lui, Szekernyes fusese cumnat cu Arpad Paszkany, fiind însurat cu sora Kingăi Judith, prima soție a omului de afaceri clujean și nepoata unui influent om de afaceri maghiar.

Aceste relații de rudenie au ieșit la iveală în dosarul de “ delapidare în formă continuată și de evaziune fiscală în formă agravată și continuată” deschis de DIICOT în 2016 împotriva lui Arpad Paszkany, dosar în care Szekernyes și președintele CFR, Iuliu Mureșan, sunt acuzați de complicitate.

Decedat de aproape 4 ani, Lucian Ivan are un rol important în caz.

În declarațiile lor, suspecții îl indică pe cumnatul mort drept creierul care a pus în practică strategia de transferuri de la CFR Cluj prin intermediul unei firme cipriote cu ajutorul căreia – susțin anchetatorii – au fost scurse sume imense din contabilitatea triplei campioane a României.

10 milioane de euro au dispărut cu ajutorul unei firme de consultanță în transferuri, Vianova Holdings Limited, înființată în Cipru în 2007, cu Arpad Paszkany proprietar mascat și cu un cont bancar legat la Gutmann Bank din Viena.

Prin mai multe contracte de consultanță, în Vianova au ajuns 10 milioane de euro, din procente de transferuri ale unor jucători precum Alvaro Pereira, Dubarbier, Ciprian Deac, Lacina Traore sau Ivo Pinto.

Citiți toată INVESTIGAȚIA AICI

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Catalin Suciu

Este reporter pentru site-ul actualdecluj.ro, din aprilie 2014. Anterior a lucrat la cotidianul Ziua de Cluj din august 2011. A mai lucrat la cotidianul Monitorul de Cluj între octombrie 2006 și mai 2010, şi la agenţia de presă NewsIn în perioada martie 2007 – februarie 2009. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din cadrul Universităţii „Babeș- Bolyai”.