Închide

Film românesc, de vineri în cinematografe, avanpremiera e diseară la Cluj cu regizorul și protagoniștii

Cultură by Actual de Cluj - ian. 18, 2018 0 718

Un film românesc are premiera națională vineri, iar avanpremiera e diseară la Cluj, în prezența protagoniștilor și a regizorului.

„Pororoca” rulează de mâine în Cluj-Napoca și în restul țării după ce i-a adus protagonistului Bogdan Dumitrache premiul pentru cel mai bun actor la Festivalul Internațional de Film de la San Sebastian. La Cluj, filmul rulează la cinematografele „Victoria” și „Florin Piersic”, iar diseară la ora 19 e programată avanpremiera, la „Victoria”, unde vin regizorul Constantin Popescu, însoțit de actorii Bogdan Dumitrache și Iulia Lumânare. „Pororoca” va fi prezentat săptămâna următoare în competiția Voices a Festivalului Internațional de Film de la Rotterdam.

Filmul e cea mai recentă producție a regizorului Constantin Popescu, cunoscut pentru filme precum “Portretul luptătorului la tinerețe”, “Principii de viață” sau scurtmetrajul „Porcul” din „Amintiri din epoca de aur”. Filmul spune povestea lui Tudor (Bogdan Dumitrache), a Cristinei (Iulia Lumânare), și a celor doi copii ai lor, Maria (5 ani) şi Ilie (7 ani). Într-o duminică dimineaţă, Tudor iese cu copiii în parcul din apropierea blocului. Într-o clipă de neatenţie a tatălui, Maria dispare. Împreună cu alţi părinţi, Tudor o caută frenetic prin zonă. 30 de minute mai târziu, Tudor anunţă poliţia. Maria este considerată, oficial, dispărută.

“Filmul îşi propune să prezinte o situaţie dramatică des întâlnită, dispariţia unui copil. Modul în care ea afectează viaţa unui cuplu, cum îl erodează, cum îl descompune, în ultimă instanţă, în elementele de bază ce alcătuiesc sentimentele care ies la iveală în urma unei astfel de drame – vina, durerea, furia, deznădejdea. Ca şi modul în care cuplul încearcă să facă faţă unei astfel de încercări tulburătoare, în lipsa răspunsurilor de orice fel. Povestea se concentrează, încetul cu încetul, pe transformarea lui Bogdan şi pe modul în care acesta încearcă, obsesiv, să-şi găsească fetiţa sau măcar să afle ce s-a întâmplat cu ea”, spune regizorul Constantin Popescu. ”Am vrut să explorez natura și trăirile umane, dar și granițele suferinței și ale autocontrolului. Povestea mea este doar una dintre posibilități. Dar cât de probabilă este o astfel de posibilitate? Ar fi interesant de găsit răspunsul la această întrebare. Și sper că Pororoca oferă răspunsul potrivit, limitându-ne, bineînțeles, la subiectul de față și felul în care acesta este tratat”.
Pororoca este denumirea unui fenomen care se petrece pe Amazon, când apele Oceanului Atlantic se năpustesc în sus pe fluviu și râurile adiacente și formează valuri care pot atinge înălțimi de patru metri. Numele său provine din limba indigenă Tupi, tradus „răget puternic” sau „care poate distruge totul cu o furie intensă”.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu