Închide

Fost lăcaș de cult transformat în spațiu cultural după ce a fost depozit, premiat de AFCN pentru rezistență în cultură

Cultură by Actual de Cluj - ian. 17, 2018 0 689

Un fost lăcaș de cult transformat în spațiu cultural, în Cluj, primește premiul Administrației Fondului Cultural Național pentru rezistență în cultură.

Premiul îl primește Fundația Tranzit, care administrează de două decenii spațiul cultural ce funcționează în locul fostei sinagogi evreiești de pe strada George Barițiu. „Casa Tranzit este un exemplu de conversie arhitecturală, un spațiu destinat artei contemporane și evenimentelor culturale”, justifică AFCN. Clădirea a fost inițial o sinagogă construită în 1875 de către comunitatea evreiască de rit ortodox din Cluj-Napoca. În perioada comunistă, a fost folosită ca magazie și s-a degradat considerabil; din 1997, Fundația Tranzit, condusă de antropologul Csilla Konczei, realizator de film și lector la Facultatea de Litere a UBB Cluj, a transformat clădirea într-un spațiu artistic unde sunt găzduite spectacole de teatru, concerte, expoziții, festivaluri, conferințe și alte evenimente culturale.

AFCN a dat și un premiu pentru comunicare și mediere culturală Asociației Vira, unul pentru activare interdisciplinară asociației Quantic, pentru activare culturală în spațiul public asociației StudioBasar, unul pentru incluziune socială și dialog intercultural, pentru antreprenoriat cultural asociației Auăleu, pentru soluții inovatoare în conservarea patrimoniului asociației Maria, pentru activarea patrimoniului imaterial asociației culturale Control N, pentru promovarea culturii române în lume festivalului internațional de film experimental din București și pentru management cultural artistului Matei Bejenariu din Iași – plus un premiu special pentru celebrarea centenarului României, asociației România Culturală.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu