Închide

Mai pierde Clujul un edificiu istoric? Un pretins urmaș de grof cere în instanță o cetate medievală

ActualitateSinteză știri locale by Catalin Suciu - ian. 17, 2018 0 4092

După ce Muzeul Octavian Goga din Ciucea a fost retrocedat și riscă să fie închis, Clujul mai poate pierde un edificiu.

Jelen Tivadar Karolyne, pretinsă urmaşă a grofului maghiar Banffy Miklos solicită, pe lângă miile de hectare de pădure şi păşuni din mai multe comune din zona Huedinului, şi cetatea medievală Bologa, scrie ziarulfaclia.ro

Ea mai solicită aproximativ 200 de hectare de pădure şi teren, deschizând un proces la Judecătoria Huedin prin care solicită și cetatea Bologa.

Potrivit documentelor, cetatea a fost construită la sfârşitul secolului al XIII-lea. Turnul era amenajat pe patru niveluri, despărţite între ele de planşee din bârne groase de lemn. Al doilea turn, amplasat în partea opusă donjonului, are bază patrulateră şi se pare că ar fi fost destinat unei porţi. În secolele XVI-XVII au apărut alte două turnuri semicirculare, folosite pentru armele de foc de toate calibrele.
Regele Sigismund de Luxemburg a donat cetatea Bologa împreună cu Cetatea Bran lui Mircea cel Bătrân, după semnarea la Brașov a tratatului de alianţă împotriva Imperiului Otoman, în 1399. După trei secole, în 1699, sultanul Mehmed al IV-lea a dat un ordin pentru demolarea cetăţii, însă acesta a fost retras ulterior.

Muzeul “Octavian Goga” din Ciucea riscă să fie închis publicului. Complexul a fost retrocedat, iar moștenitorii cer evacuarea tuturor imobilelor

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Catalin Suciu

Este reporter pentru site-ul actualdecluj.ro, din aprilie 2014. Anterior a lucrat la cotidianul Ziua de Cluj din august 2011. A mai lucrat la cotidianul Monitorul de Cluj între octombrie 2006 și mai 2010, şi la agenţia de presă NewsIn în perioada martie 2007 – februarie 2009. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din cadrul Universităţii „Babeș- Bolyai”.