Închide

Negocieri pentru desemnarea noului premier al României

ActualitatePoliticaSinteză știri naționale by Actual de Cluj - ian. 16, 2018 0 622

După ce Mihai Tudose și-a anunțat, aseară, demisia din funcția de premier, Comitetul Executiv al PSD se întrunește astăzi, de la ora 11.00, pentru a nominaliza un nou candidat pentru șefia Guvernului. Primul nume vehiculat în presa centrală este cel al actualului ministru al Apărării, Mihai Fifor, considerat un apropiat al liderului PSD, Liviu Dragnea. Surse din partid au informat pentru Hotnews.ro, că președintele României, Klaus Iohannis, ar fi de acord să-l desemneze pe Fifor premier. Pe de altă parte, publicația mai arată că șeful statului ar putea fi suspendat din funcție, dacă va refuza propunerea PSD. Alte surse din partid vehiculează ipoteza că Iohannis ar fi înțeles cu Dragnea, astfel că desemnarea noului premier potrivit preferințelor liderului PSD ar fi doar o procedură formală.

Reacțiile de nemulțumire manifestate de Mihai Tudose în spațiul media s-au lăsat, cum era de așteptat, cu o ședință a Comitetului executiv, în care câștig de cauză a avut, în mod detașat, Liviu Dragnea. Dintre cei prezenți în cadrul ședinței, 59 de lideri PSD au votat ca Mihai Tudose să plece din fruntea Guvernului, în timp ce 4 au votat împotrivă, iar alți 4 s-au abținut de la vot. Acest lucru denotă că Dragnea controlează, încă, partidul fără a avea probleme în a-și impune punctul de vedere.

De altfel, liderul PSD Cluj, Horia Nasra (considerat unul dintre apropiații lui Dragnea), anticipa zilele trecute că acesta va fi rezultatul ședinței Comitetului Executiv. ”Chiar dacă sunt nemulțumiri – și e firesc ca acestea să mai existe și să fie exprimate – consider că orice problemă poate să fie soluționată numai în cadrul Comitetului Executiv al PSD. Nimeni din partid nu poate să-și asume altceva decât ceea ce decide conducerea partidului”, a spus Nasra, subliniind că actuala conducere a PSD s-a validat printr-un vot exprimat democratic.

Nasra a mers mai departe, apreciind că PSD ar trebui să-și consolideze relațiile cu ALDE, apreciind că această formațiune politică este singurul și cel mai serios partener de guvernare pe care l-au avut social democrații până în prezent. ”Cred că important este să-i avem alături de noi, la masă, pe reprezentanții ALDE, să încercăm să consolidăm acest parteneriat strategic”, a comentat Nasra.

Tăriceanu impune condiții

Liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a transmis la rândul său că așteaptă o invitație din partea liderilor PSD, în vederea consultării în privința norminalizării candidatului pentru funcția de premier.

”Tăriceanu le-a cerut partenerilor social-democraţi să vină în cadrul şedinţei cu mai multe propuneri de premier, propuneri pe care să le dezbată în cadrul întâlnirii. Astfel că, deşi PSD susţinea că va decide în urma şedinţei de azi numele premierului, iată că Tăriceanu cere ca viitorul premier să fie decis în urma unei ample consultări cu partenerul de coaliţie al social-democraţilor, ALDE” – scrie știripesurse.ro

 

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare