Închide

Sunt confirmate negocierile pentru cumpărarea clădirii Băncii Transilvania, de pe strada Barițiu

EconomieEducaţieTop News by Cosmina Fernoaga - ian. 15, 2018 1 2145

Informațiile publicate de Actual de Cluj privind achiziția clădirii Băncii Transilvania de pe strada Barițiu au fost confirmate de reprezentanții Univeristății Babeș Boblyai (UBB), care au admis că sunt în discuții/negocieri pentru achziția acestui imobil. Prețul avanst pentru clădire ar fi de 4 milioane de euro, iar clădirea ar urma să fie folosită de Facultatea de Matematică și Informatică din cadrul UBB.

Potrivit informațiilor Actual de Cluj, nu toate cadrele din structurile de conducere ale UBB ar fi încântate de decizia privind achiziția acestui imobil al Băncii Transilvania, pe de-o parte pentru că o astfel de cheltuială ar fi considerată inoportună (având în vedere numărul tot mai mic al studenților), iar pe de altă parte pentru că toată clădirea ar fi inadecvată pentru activitățile Facultății.

Biroul de presă al UBB a explicat pentru Actual de Cluj nevoia cumpărării acestei clădiri, informând că numărul studenților de la Matematică și Informatică a crescut de cinci ori în ultimii ani. Potrivit datelor transmise, numărul studenților ar fi crescut în fiecare an cu câteva procente, la toate nivelurile de școlarizare, după cum urmează:

2012 – 2013 : 42.072 studenți

2015-2016: 41.690 studenți

2016-2017: 42,868 studenți

2017-2018: 44.609 studenți

Numărul studenților e mult mai mic, în realitate

În 2008-2009, numărul studenților UBB era cu 1/3 mai mai mare, spun însă alți membri din structurile de conducere ale UBB, iar spațiile în care se desfășurau activitățile facultăților erau suficiente. Mai mult, datele trimise de biroul de presă al UBB privind evoluția numărului de studenți, din 2012 încoace, i-ar viza de fapt pe sudenții echivalenți, și nu pe cei fizici, de aici și ipoteza că numărul lor ar fi în creștere. În structura studenților echivalenți, 1 student de la Chimie, de exemplu, însumează 7 studenți echivalenți, pe când unul de la Economie, însumează 1 student echivelent. Împreună ei sunt 2 studenți fizici și 8 studenți echivalenți. Or, ocuparea spațiilor se face cu studenți fizici, nu cu cei echivalenți, atrag atenția reprezentanți din cadrul UBB.

Clasificarea studenților echivalenți se determină în scopul obținerii fianțăriilor de la Ministerul Educației. Pentru specializări experimentale și tehnice se alocă finanțări mai mari, fiind implicate tipuri de activități mai complexe,  spre deosebire de specializările umane și sociale. Prin urmare, în ianuarie 2012, potrivit raportului depus la Ministerul Educației, UBB avea doar 23.001 de studenți fizici. Cifra transmisă de biroul de presă al univeristății, de 42.072 de studneți, reprezentiă numărul studenților echivalenți. Trebuie spus că de la 51.000 de studenți fizici câți erau în perioada 2009-2010, în 2014 au fost înregistrați doar 36.000 de studenți fizici.

În aceste condiții, unele voci din cadrul UBB își pun întrebarea de ce este nevoie ca UBB să se transforme într-un cumpărător de imobile private, mai ales că și în prezent exista spații care au fost achizițonate cu bani grei și care nu sunt ocupate în totalitate.

Citește și

UBB cumpără un sediu de bancă, deși numărul studenților e în continuă scădere

Un comentariu

  1. nu va mai tot cacati pe voi ca facultatea de matematica-informatica e facultatea cea mai de succes din ubb, la matemtica chiar in top 200 mondial si nu are din pacate sediu propriu. De ani de zile il asteapta,

Scrie un comentariu

author photo two

Cosmina Fernoaga

Este redactorul-șef al site-ului actualdecluj.ro, din aprilie 2014. A fost reporter pentru cotidianul Ziua de Cluj din martie 2005 până în aprilie 2014 şi redactor la Realitatea FM Cluj din martie 2012, timp de un an. Lucrează în presă din iulie 2003, când a debutat la cotidianul "Bună ziua, Ardeal". A absolvit Facultatea de Teatru şi Televiziune a UBB Cluj în 2004 şi Facultatea de Drept a Universităţii „Dimitrie Cantemir” în 2012.

Articole similare