Închide

Șeful UDMR vrea scuzele lui Tudose pentru afirmațiile privind autonomia Ținutului Secuiesc

Politica by Actual de Cluj - ian. 12, 2018 0 789

Prezent în cadrul unei emisiuni la un post central de televiziune, premierul României, Mihai Tudose, a afirmat că problema autonomiei unor județe din România nici măcar nu poate fi luată în discuție. ”Dacă steagul secuiesc va flutura pe instituţiile de acolo, toţi vor flutura lângă steag”, a comentat Tudose referindu-se la rezoluția privind autonomia Ținutului Secuiesc, semnată recent la Cluj Napoca de cele trei formațiuni politice maghiare, UDMR, PPMT și PCM.

Replica a venit imediat din partea liderului UDMR, Kelemen Hunor. Acesta a spus într-o emisiune la RFI că declarațiile făcute de premier sunt de neacceptat. ”Nu mă aşteptam de la Mihai Tudose pentru că nu are antecedente, el nu avea declaraţii de acest tip niciodată de când eu îl cunosc, de aceea m-a şocat această declaraţie. În UE nu poţi să propui fără consecinţe politice reintroducerea pedepsei capitale şi după aceea să spui pentru o comunitate mai mică sau mai mare că nu eşti de acord cu ideile comunităţii respective şi se vor flutura, că vor fi spânzuraţi, că vor fi omorâţi. Deci din acest punct de vedere, eu cred că nici această declaraţie nu poate să rămână fără consecinţe. În primul rând, eu aştept scuze de la premierul Tudose şi retragerea acestor cuvinte (…). În UE nu cred că poate să rămână în funcţie pe termen lung, poate să fie credibil un om politic care face astfel de afirmaţii şi care spune că se vor flutura lângă steag unii sau alţii”.

Întrebat de ce au semnat partidele maghiare rezoluţia privind autonomia Ţinutului Secuiesc tocmai în anul Centenarului Marii Uniri, liderul UDMR a răspuns: ”Am vrut să semnăm în decembrie, din varii motive nu am reuşit. A fost o declaraţie în 1993, dacă nu mă înşel, eu eram atunci în presă, nu eram în UDMR, Declaraţia de la Cluj, când toţi senatorii, toţi deputaţii UDMR şi-au asumat acest program politic şi aniversarea acelei Declaraţii de la Cluj era momentul oportun pentru a reitera aceste deziderate (…). Pe de altă parte, în acest an se aniversează şi 100 de ani de la Declaraţia de la Alba Iulia şi acolo există în acea Declaraţie nişte promisiuni pentru comunităţile etnice, în cazul nostru pentru comunitatea maghiară. Noi nu cerem altceva decât respectarea acelei Declaraţii” – a spus Kelemen Hunor pentru RFI.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu