Închide

Primăria repară o statuie simbolică pentru oraș în anul Centenarului

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - ian. 12, 2018 0 1497

Un contract pentru o parcare subterană, rupt unilateral de Consiliul Local, ține pe loc lucrările de modernizare a unei piețe centrale importante din Cluj tronată de statuia lui Mihai Viteazu, aflată într-o stare avansată de degradare. Cum este anul Centenarului Marii Unirii, Primăria a reușit să urmeasză, după presiuni de la societatea civilă,  lucrările de reabilitare a respectivului monument. De lucrare se va ocupa același tandem care a reabilitat de curând Turnul cu Ceas din clădirea unde își are sediul municipalitatea clujeană.

Statuia domnitorului Mihai Viteazul amplasată în piața cu același nume din Cluj-Napoca a intrat în proces de restaurare, după cum anunță Primăria.

Cum planurile cu reabilitarea respectivei Piețe centrale din oraș printr-un concurs de soluții nu s-au putut materializa (având în vedere procesele cu firma portugheză Cogedir care trebuia să facă un parking subteran însă Primăria i-a reziliat unilateral contractul), acum instituția vrea să repare statuia ecvestră a lui Mihai Viteazul, dar și să amenajeze întreaga zonă pietonală din preajma acesteia și să reîmprospăteze zona verde adiacentă, prin plantari de arbori cu balot, gard viu și flori.

Reabilitarea statuii lui Mihai Viteazul va fi încheiată în toamna acestui an, mai anunță municipalitatea.

De lucrările de reabilitare (reparare statuie plus proiectare) se va ocupa asocierea Euras SRL Satu Mare și Arh. Service Guttmann & Comp care a câștigat un contract de aproape 3,3 milioane de lei pus la bataie de Primărie care include  serviciile de proiectare, elaborarea studiilor și expertizelor de specialitate extinsă, a documentațiilor tehnice și execuția lucrărilor de primă intervenție, de consolidare și restaurare a statuii domnitorului M. Viteazul.

Este vorba despre același tandem care s-a ocupat și de reabilitarea Turnului cu Ceas din palatul unde își are sediu Primăria Cluj, pe un contract de aproape 2 milioane lei. De altfel, arhitectul Szabolcs Guttmann a spus că respectiva lucrare este un exemplu ca la carte asupra felului în care trebuie să se intervină asupra unui monument istoric. În ultimii ani, arhitectul Szabolcs Guttmann a început să lucreze serios cu Primăria Clujeană în direcția reabilitărilor de monumente. Ba chiar și face studii de regenerare urbană pentru parkinguri de cartier. Guttmann a condus și Comisia Zonală de Monumente din Cluj, însă a fost destituit acum mai bine de un an. El conduce încă Ordinul Arhitecților din România- Filiala Transilvania.

Potrivit mediei locale, Euras Satu Mare aprține lui Mircea Letiu, inginer de profesie, care s-a specializat în Cluj la UBB la cursuri privind monumentele istorice organizate în colaborare cu fundația Transilvania Trust legată de numele fostului ministru al culturii, Hegedus Csilla.

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.