Închide

Înapoi la şcoală. Companii de IT din Cluj, parteneriat cu UBB pentru curs de antreprenori

IT by Kristina Reştea - ian. 11, 2018 0 2240

 

Pe o piaţă în care firmele îşi „şcolesc” şi intern angajaţii şi în care problema nr 1 pentru companii este să îşi găsească oameni noi,  două grupuri de IT din Cluj au făcut un parteneriat cu cea mai mare universitate din ţară. Studenții anului 3 din cadrul Facultății de Matematică și Informatică a Universității Babeș-Bolyai au urmat, în primul semestru al acestui an universitar, un curs de Project Management inițiat de UBB și două companii clujene de IT.

În cadrul cursului organizat în parteneriat cu AROBS Transilvania Software și Fortech, cei 350 de studenți au fost împărțiți în 13 grupe coordonate de angajații celor două companii clujene și „au avut ocazia de a se familiariza cu diverse activități specifice domeniului”, spun reprezentanţii universităţii. Cursurile au vizat patru domenii distincte: project management, munca în echipă, antreprenoriat, comunicare și tehnici de prezentare. La finalul cursului, studenții vor fi evaluați atât de mentorii lor de la companiile de IT, cât și de către o comisie formată din titularul de disciplină şi alţi profesori ai Facultății de Matematică și Informatică.

„Unul dintre obiectivele principale ale acestui curs este introducerea studenţilor în lumea practică a IT-ului şi obişnuirea lor cu provocările ce apar în fiecare zi”, spune Simona Motogna, prodecanul Facultăţii de Matematică şi Informatică.  Voicu Oprean, CEO al AROBS Transilvania Software, consideră, la rândul său, că studenţii au ocazia, în acest fel, să se pregătească pentru provocările de care se vor lovi în momentul angajării în companiile de IT.

Cursul se va încheia la finalul acestei semestru, însă va fi reluat şi în anii viitori, spun iniţiatorii demersului.

 

Marea „durere” din IT-ul clujean

Potrivit unui studiu publicat de asociaţia ARIES Transilvania la finalul anului trecut, principalele provocări cu care se confruntă companiile clujene care activează în domeniul IT sunt identificate în zona lipsei resurselor umane specializate (48% dintre companii menționează acest aspect) și obținerii de contracte (20%). Numai 9% dintre managerii companiilor de IT menționează faptul că nu se confruntă cu nicio provocare. În 2011-2016, numărul de angajaţi în IT la nivelul judeţului Cluj a crescut în perioada analizată de la 6.256 la 14.601 (angajaţi cu contracte de muncă). Unul din 11 angajaţi lucrau în IT în 2016, dacă ne referim strict la cei care lucrează cu contracte de muncă. Dacă se iau în calcul şi PFA-urile unice, calculele se schimbă şi reiese că una din 8 persoane din populaţia activă a Clujului lucrează în IT.

Dacă cei din companii arată că se confruntă cu mari provocări pe domeniu Resurse Umane, reprezentanţii universităţilor spun la rândul lor că  au probleme, tocmai din cauza dinamismului sectorului IT. “Din interviurile pe care le-am avut cu reprezentanţi din mediul universitari, am aflat că mulţi studenţi sunt recrutaţi în companii încă din primul an de facultate, iar asta interferează cu şcoala şi obţinerea licenţei. pentru universităţi, există o problemă reală cu abandonul şcolar. Unele date arată că numai 50% din cei care intră la facultate mai ajung să obţină licenţa”, spunea, cu ocazia lansării studiului, Alina Bîrsan, sociolog la Encore Research, autor al analizei citate.

 

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.

Articole similare