Închide

Protest în sistemul medical: medicii de familie nu eliberează rețete compensate și bilete de trimitere. „Birocrația excesivă ne-a transformat în funcționari, nu în medici”

SănătateTop News by Mihai Prodan - ian. 03, 2018 0 948

Poveste fără sfârșit în sistemul medical, unde medicii de familie au ajuns să fie funcționari și să lucreze mai mult cu hârtii decât cu pacienți: sătui, aceștia au pornit azi un protest prin care, dacă acordă consultații, o fac doar pro bono.

Am vorbit cu vicepreședintele Asociației Medicilor de Familie din Cluj, Emiliana Costiug, și am întrebat-o ce i-a făcut pe sutele de astfel de doctori din Cluj să recurgă la acest gest, de altfel decis în întreaga țară. Ea explică: „1 – birocrația excesivă, care ne-a transformat din medici în funcționari, administratori, doar medici nu. 2 – subfinanțarea cronică, de ani buni noi nu am mai primit finanțări suplimentare și suntem în coada Europei prin ce alocăm din PIB sănătății românilor și ce alocăm medicinei de familie, asistenței medicale primare”. În plus, adaugă aceasta, hârtiile, numeroasele protocoale și reguli îngrădesc libertatea profesională a medicilor de familie, „practic medicul se află în imposibilitatea de a oferi servicii din cauza unor protocoale absurde care ne fac să fim vulnerabili, la cheremul Curții de conturi sau casei județene de asigurări de sănătate pentru imputări de rețete și servicii medicale”. Costiug dă exemplul Clujului, unde din 400 de medici de familie aproape 300 au fost sancționați de CJAS pentru că au eliberat rețete pacienților la care, conform protocoalelor, nu ar fi avut dreptul, de exemplu dacă figurau ca internați într-un spital. „Au fost pacienți care au venit la cabinet pentru rețeta cronică, dar ei figurau de fapt internați. Pacientul era internat pentru o cu totul altă boală și nu știa că nu avea dreptul să vină. Mi se pare absurd ca fiind internat la oftalmologie pentru un tratament cronic să nu poți veni la medicul de familie să-ții iei medicamentele pentru tensiune”. Sunt 280 de medici de familie din cei aproximativ 400 în Cluj, care au eliberat astfel de rețete iar CJAS s-a grăbit să le imputeze sumele – aceasta deși medicamentele respective au fost eliberate apoi, pe baza rețetei, în farmacii. „Problema e că avem un sistem informatic care ne-ar putea avertiza dar nu a făcut-o, de exemplu să avertizeze farmacia. Apoi, CJAS a decontat acea rețetă. Dar în acest lanț doar medicul de familie e sancționat pentru că a ajutat pacientul. Gândiți-vă în medicul rural cum e să-i spui unui pacient proaspăt externat să se întoarcă la Cluj ca să i se elibereze medicamentele”.

Medicii de familie nu au eliberat azi rețete pentru medicamente, ca parte în acest protest care nu se știe cât va continua, căci promisiuni sunt destule, dar acțiuni – foarte puține. „Azi am avut foarte mult timp pentru pacienții noștri, le-am acordat toată atenția epntru cănu am deschis laptiourile. Am consultat cu atenție, am vaccinat, consiliat. Singurul inconvenient și nemulțumirea pe care o pot reclama pacienții e că nu le-am oferit compensarea rețetelor sau eliberat bilete de trimitere, la care au dreptul. Protestul durează până se modifică ceva în sistem. Avem promisiuni, am făcut un protest în 15 noiembrie avându-i lângă noi și pe pacienți, ai ales cei cronici care vin mai des în cabinet și ne cunosc. Am avut negocieri și înainte de Anul Nou, în 28 decembrie”.

Citește și:

hotnews.ro De ce nu mai acordă medicii de familie servicii gratuite, începând de astăzi. Medicii, prinși între lipsa de finanțare, birocrația excesiva și nemulțumirea că sunt percepuți ca “medici second hand”

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Mihai Prodan

Ziarist din 2001. Licențiat în jurnalism din 2004, master în comunicare din 2006. Specializări la Reuters în Londra și Institutul Internațional pentru Jurnalism în Berlin.

Articole similare