Închide

Un spital din Cluj cumpără echipamente de un milion de euro, dar nu are condiții să le folosească, are nevoie de investiții de jumătate de milion de lei

SănătateTop News by Actual de Cluj - dec. 13, 2017 3 2372

Spitalul de copii din Cluj are aparatură de peste un milion de euro, dar nu are condiții să o folosească: se întâmplă de luni de zile, iar pentru ca echipamentul foarte scump să poată fi folosit e nevoie de investiții de 110.000 euro în amenajări.

Spitalul clinic de urgență pentru copii a cumpărat anul trecut două aparate performante de imagistică – un echipament de rezonanță magnetică nucleară (RMN) și un computer tomograf, ce au costat împreună aproximativ 4,8 milioane de lei, deci peste un milion de euro. Acestea însă nu pot fi folosite până când încăperile în care sunt amplasate nu sunt reamenajate la standardele necesare, ceea ce costă 110.000 euro – de exemplu, pereții camerei unde e amplasat RMN-ul trebuie placați cu plumb.

Totuși, cele două aparate sunt funcționale de luni bune, ba, spune directorul medical al spitalului Alin Lazăr pentru actualdecluj.ro, CT-ul funcționează non-stop. Cum funcționează cele două aparate, dacă amenajarea n-a fost făcută? Lazăr nu știe și spune că se va interesa mâine: e un spital mare cu multe încăperi și mulți angajați și nu le poate ști pe toate. Managerul spitalului, Cornel Aldea, nu a răspuns la telefon; trebuie spus că în acest spital programul de lucru se termină la ora 15.

UPDATE În ziua următoare, 14 decembrie, Lazăr ne sună ca să ne informeze că ne oferă informațiile cerute, altfel de bun-simț – dar numai dacă trimitem pe e-mail o fotografie a legitimației de presă sau ne prezentăm la spital ca să ne acredităm în prealabil. Managerul Aldea nu răspunde la telefon, în continuare.

UPDATE 2  Lazăr ne informează că totul se bazează pe o confuzie – lucrările au fost deja efectuate iar acum se aprobă doar indicatorii tehnico-economici ai acestora. Confuzie în continuare, atât la spital cât și la Consiliul Județean, despre cum anume se aprobă indicatorii tehnico-economici ai unei lucrări după ce aceasta a fost deja efectuată, ba de luni bune de zile, iar în proiectul de hotărâre de Consiliu Județean toate lucrările ce trebuie efectuate apar că vor fi făcute, de exemplu „se propune izolarea termică a pereţilor exterior cu vată minerală bazaltică de 20 cm grosime la exterior, izolarea soclului cu polistiren expandat de 5 cm, izolarea plăcii pe sol cu polistiren expandat de 15 cm izolarea la intradosul plăcii cu vată minerală bazaltică de 20 cm şi un strat de gips carton”. Directorul medical ne informează, înainte să ne închidă telefonul în nas, că nu mai răspunde la numere de telefon necunoscute, necum să dea informații prin telefon. L-am rugat pe reprezentantul CJ Cluj Alin Iuga să explice de ce indicatorii se aprobă doar acum și spune că se va interesa.

Amenajarea acestor spații va presupune costuri de 552.000 lei, bani cu care sunt amenajate camera destinată aparatului RMN, camera tehnică, camera de comandă, camera pentru medici, grupuri sanitare pentru medici și pacienți, respectiv bărbați și femei, camera pentru dezbrăcare, sala de așteptare, camera pentru computerul tomograf, camera de comandă și cea pentru fizician.

Potrivit documentației tehnice, lucrările de construcții necesare pentru amplasarea aparaturii de specialitate implic[ o placare a încăperii cu plăci de plumb pentru protejarea împotriva radiațiilor, consolidarea pardoselilor existente prin desfacerea și refacerea lor pe un sistem de grinzi elastice care să transmită încărcarea direct pe teren în zona RMN, precum și închiderea unor goluri de ferestre și uși și deschiderea de noi goluri necesare pentru circuite. Totodată spațiul va fi izolat termic cu vată bazaltică și polistiren expandat. Și structura clădirii trebuie modificată: sunt programate inclusiv lucrări de demolare parțială a zidurilor de compartimentare interioară și refacerea lor, dar și realizarea de fundații noi.

Spitalul de Urgență pentru Copii are 506 paturi în 15 secții, cu un număr de peste 30.000 de internări în fiecare an – adică, în medie, 80 de internări în fiecare zi . Aparatul RMN, cumpărat anul trecut, ar urma să fie plătit în patru ani, cu plata eșalonată – pentru că, în total, costă aproape patru milioane de lei, deci aproape un milion de euro.

3 comentarii

  1. daca nu-i deranjul prea mare pentru domnul manager sa va raspunda, stimata presa scrisa si nu numai, poate formulati o petitie prin care sa-i cereti sa raspunda in calitatea lui de manager de spital public cetatenilor acestui oras cum a fundamentat cererea de finantare, daca abia acum afla el ca trebuie reamenajat corespunzator spatiul in care functioneaza aparatele de imagistica. Dupa cum se vede, mai trebuie sa ai si cap si competente, nu doar bani. Ca de astia, daca stii la ce usi sa bati, se obtin. Dar… stati linistiti domnilor manageri, la cum vin ….ploile, nu va trebui sa va justificati. Doar sa schimbati discret altarul de inchinaciune. Pacat de profesia asta nobila, ca o pangariti. Oare mai sunt institutii de control in tara asta, in orasul asta, care sa nu fie sensibli la numele „spitalul de copii” ? Emotiile ii coplesesc pe cei ce ar trebui sa controleze incrucisat spitalul, actele se rezolva, caravana trece….. incompetentii sunt pe posturi ! Rusine de v-ar fi.

  2. peretii camerei RMN-ului trebuie sa fie placati cu plumb? Oare nu este vorba despre camera CT-ului? si in cazul RMN-ului sa fie oare vorba de cusca Faraday (pentru protectie RF)?

  3. Ajutati comunitatea Clujului sa inteleaga: intai se cumpara si se instaleaza intr-un spatiu pregatit de catre conducerea spitalului 2 echipamente computer tomograf si rezonanta magnetica. Cea mai mare parte din bani vine de la consiliul judetean. E o investitie multianuala. Bun ! Dvs. ce intelegeti cand cumparati astfel de echipamente si le instalati ? Ca spatiul in care acestea vor functiona are fundatie corespunzatoare , pereti, izolatii, autorizatii, circuite functionale, aparate de masura a radiatiilor, personal cu competente, resurse de personal si de consumabile, si multe altele. Ok. Dupa ce trec de contestatia depusa la cnsc impotriva caietului de sarcini intocmit de conducere prin aprovizionare de catre spital firmei care trebuia sa castige, dupa ce se reia licitatia deschisa, castiga cine trebuie ….. dupa ceva emotii …. functioneaza cum necum un an…… si iata ! Consiliul judetean aloca bani pentru consolidarea, amenajarea, etc a spatiilor in care deja functioneaza echipamantele. Cine ce sa mai inteleaga ? Oare pe domnii astia din spital nu-i intreba nimeni de sanatate ? Oare domnul presedinte al consiliului judetean stie ce se intampla acolo unde pompeaza bani ? Oare are ceva oameni cu capul pe umeri sa verifice pe bune institutia subordonata consiliului judetean ? Eu sunt convins ca are. Acuma trebuie sa ne convinga el pe noi, parintii, ca vrea.

Scrie un comentariu

Articole similare