Închide

Bariton clujean școlit în SUA cu debut în Carnegie Hall și Metropolitan Opera, se întoarce acasă ca să joace luni în „Nabucco”

Cultură by Actual de Cluj - dec. 08, 2017 0 568

Un bariton clujean mutat în Statele Unite, care a debutat în 2001 nicăieri altundeva decât la Carnegie Hall, se întoarce în orașul natal ca să aducă un omagiu părinților săi, reputați prim-soliști la Opera Națională din Cluj-Napoca; spectacolul are loc luni, pe aceeași scenă.

Baritonul Sebastian Cătană, un nume cunoscut la Metropolitan Opera din New York și solist cu o carieră impresionantă în domeniul artei lirice internaționale, vine la Cluj, unde interpretează pentru prima dată pe scenă, chiar în rolul principal al amplei piese „Nabucco”. Întors în orașul natal, Cătană spune că închină acest spectacol părinților săi, soprana Emilia Cătană și baritonul Vasile Cătană, reputați prim-soliști ai Operei Naționale Române din Cluj-Napoca.

Cătană nu e singurul invitat special care urcă luni seara pe scena Operei Naționale din Cluj: alături de el sunt soprana de origine sârbă Dragana Radaković , aclamată atât pe scenele europene, cât și la celebra Sydney Opera din Australia în rolul Abigaille, interpretat și cu ocazia premierei spectacolului din anul 2016,  și basul Marius Boloș, solist remarcabil al Operei Naționale din București, apreciat cu numeroase premii la concursuri lirice naționale și internaționale, în rolul Zaccaria.

Sebastian Cătană s-a specializat în roluri de bariton în piesele lui Verdi; s-a perfecționat la Seattle Opera și Baltimore Opera și a debutat în 2001 ca Thore din Les Huguenots la Carnegie Hall, cu Opera din New York. În 2003 a urcat pe scena Metropolitan Opera ca Schaunard din La Boheme. În Europa a ajuns să cânte doar în urmă cu zece ani, la Bologna în 2007, unde a interpretat rolul Paolo din Simon Boccanegra. Rolul lui Nabucodonosor din „Nabucco” e unul de portofoliu pentru Cătană: l-a interpretat în Philadelphia, Frankfurt, Bologna, Tel Aviv, Verona și Berlin.

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu