Închide

S-au înghesuit la Congresul UDMR să se laude cu „relațiile româno-maghiare”

ActualitatePoliticaTop News by Cosmina Fernoaga - feb. 23, 2019 0 598

Pleiadă de politicieni la Congresul UDMR de la Cluj – punctul principal din programul evenimentului fiind alegerea noului președinte al formațiunii politice maghiare. Edilul Clujului, Emil Boc, președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, președintele Consiliului Național al PSD, Mihai Fifor, liderul USR, Dan Barna, reprezentanta PNL, Raluca Turcan, și nu doar aceștia, au urcat pe scena de la BT Arena Cluj, rostind discursuri reverențioase la adresa maghiarilor. La eveniment a participat și vicepremierul Ungariei, Semjén Zsolt. În deschiderea Congresului, oficialul ungar a subliniat că drepturile pe care le cer minoritarii maghiarii din România nu sunt prin nimic exagerate: „Maghiarii din Bazinul Carpatic nu cer mai mult decât primesc românii din Ungaria, anume dreptul de a-și folosi simbolurile în cadru instituțional (limba, imnul, steagul, înscrisuri în limba maghiară). UDMR nu a revendicat niciodată drepturi minoritare care să fie fără precedent în Uniunea Europeană”. Vicepremierul Ungariei a mai ținut să-l laude pe Kelemen Hunor – singurul candidat pentru un nou mandat la președinția UDMR – apreciind că buna relație pe care acesta o întreține cu premierul țării sale,  Viktor Orbán, este bazată pe încredere și sprijin reciproc.

Boc a dat-o pe bancuri

Se știe că la Cluj, primarul Emil Boc a preferat să-și consolideze și să-și mențină poziția politico-administrativă cu sprijinul UDMR.  Urcând pe scenă în cadrul Congresului, acesta a ținut să le mulțumească maghiarilor: „Profit de această ocazie să vă mulțumesc pentru parteneriatul de excepție pe care l-am avut în dezvoltarea Clujului. De 15 ani, am dat un alt destin acestui oraș și sunt convins că vom putea păstra lucrurile pe același curs progresist”. Boc a încercat apoi să se facă amuzant și le-a povestit un banc maghiarilor: „Erzsi, după 30 de ani de căsnicie îi spune lui Pisti: Ar trebui să-mi spui și mie că mă iubești, să fii mai drăgăstos cu mine! Pisti se uită la Erzsi și îi răspunde: Păi acum 30 de ani ți-am zis că te iubesc? Când o să se schimbe ceva, te anunț!”. Edilul Clujului și-a încheiat discursul cerându-le sprijn parlamentarilor UDMR pentru proiectele Clujului și Transilvaniei: Autostradă, Spital Regional, Tren de mare viteză, Tren Metropolitan etc.

Iohannis a trimis scrisoare

Preșdintele României, Klaus Iohannis, nu a participat la Congresul UDMR, în schimb n-a scăpat prilejul de a ataca, din nou, coaliția de guvernare, transmițându-le maghiarilor un mesaj în sensul acesta, prin intermediul consilierului prezidențial Laurențiu Ștefan:  „ (…) Din păcate, astăzi, statutul european al ţării noastre este periclitat de decizii ale coaliţiei de guvernare PSD-ALDE, care afectează grav independenţa Justiţiei şi pun sub semnul întrebării principiile statului de drept. O astfel de guvernare incompetentă şi iresponsabilă are consecinţe nefaste pentru toţi cetăţenii, indiferent de etnie. Comunitatea maghiară din România îşi doreşte, ca de altfel toţi cetăţenii acestei ţări, o guvernare responsabilă, capabilă să aducă prosperitate şi să multiplice oportunităţile de dezvoltare. Cetăţenii aparţinând minorităţii maghiare doresc şi ei educaţie de calitate, un sistem de sănătate funcţional, autostrăzi, o administraţie locală eficientă şi transparentă, acces la Justiţie şi încredere în independenţa ei. Maghiarii, ca şi românii, vor ca legea să îi protejeze de hoţii care le fură din buzunar şi de cei care le fură viitorul prin corupţie. Guvernul de la Bucureşti şi coaliţia majoritară PSD-ALDE au multe restanţe la toate aceste capitole. Am menţionat aceste aspecte, aici, la Congresul UDMR, pentru că ştiu că veţi dezbate în aceste zile un proiect de viitor pentru comunitatea maghiară şi veţi lua decizii care vor avea un impact asupra locului şi rolului UDMR în politica românească, dar şi asupra solidităţii şi ireversibilităţii angajamentelor noastre europene şi transatlantice”. În mesajul său, Iohannis a mai transmis că rolul UDMR în democratizarea României este incontestabil: „Am parcurs împreună un drum dificil ca să ajungem aici şi invit liderii UDMR şi pe toţi membrii comunităţii maghiare din România să facă tot ce le stă în putinţă pentru a nu permite paşi înapoi”.

SURSA FOTO: pagina de facebook a RMDSZ

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Cosmina Fernoaga

Este redactorul-șef al site-ului actualdecluj.ro, din aprilie 2014. A fost reporter pentru cotidianul Ziua de Cluj din martie 2005 până în aprilie 2014 şi redactor la Realitatea FM Cluj din martie 2012, timp de un an. Lucrează în presă din iulie 2003, când a debutat la cotidianul "Bună ziua, Ardeal". A absolvit Facultatea de Teatru şi Televiziune a UBB Cluj în 2004 şi Facultatea de Drept a Universităţii „Dimitrie Cantemir” în 2012.