Închide

Tăriceanu, la Cluj: „Dacă judecătorii nu vor dialog, ce urmează, războiul?”

ActualitatePoliticaTop News by Cosmina Fernoaga - feb. 23, 2019 0 364

Prezent la Cluj, la o întrunire regională a ALDE, președintele partidului Călin Popescu Tăriceanu a susținut că nu există altă cale în privința Ordonanței de modificare a legilor justiției, decât cea a dialogului. „Dacă nu vor calea dialogului, ce urmează, războiul? Eu consider că – mai ales că vorbim despre magistraţi – ar trebui să se gândească că dialogul este singura soluție pentru rezolvarea problemelor. Altă cale nu există” – a răspuns Tăriceanu, referitor la amenințările lansate de judectori cum că începând de luni își vor suspenda activitatea judiciară. Liderul ALDE a mai subliniat că ministrul Justiției, Tudorel Toader, va avea toată deschiderea în privința propunerilor magistraților. „Dacă judecătorii sau alţi magistraţi doresc să poarte un dialog cu ministrul Justiţiei, sunt absolut convins că acest dialog se va putea realiza. Am să vă spun un lucru important. Da, sunt câteva măsuri în ordonanţă care pe unii dintre magistraţi îi nemulţumesc. Dar haideți mai întâi să vedem exact care anume îi nemulţumesc. Pentru că sunt și măsuri care s-au prevăzut și care sunt foarte bune.  Și vă dau un exemplu. A existat această practică, în ultimii ani, de delegare a procurorilor în funcţii de conducere. Deci, procurori care aveau o pregătire de tribunal au fost delegaţi în funcţii foarte înalte, la Parchetul General de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. În schimb, judecătorilor, pentru a parcurge treptele ierarhice, li se cere să treacă printr-un filtru extrem de exigent: examene, interviuri, experiență, verificarea cunoştinţelor etc. De ce pentru procurori acest lucru nu este valabil, cu ce sunt ei mai deosebiți? Procurorii au primit o serie de avantaje care, probabil, pe unii dintre ei i-au făcut şi vulnerabili şi dependenţi de acele posturi, şi acesta este unul dintre motivele pentru care ne-am lovit de atâtea cazuri grave de abuzuri ale justiției.  Procurori care nu aveau pregătirea necesară – dar probabil aveau mult zel în a-şi menţine posturile – au ajuns să se preteze la diverse compromisuri, lăsându-se folosiți ca unelte docile în această poveste care s-a numit justiţia prin binomul SRI-DNA. Eu cred că e momentul în care se impune să corectăm aceste derapaje și se revenim la normalitate”, a declarat Tăriceanu în conferinţa de presă, la care au mai luat parte și europarlamentarul Norica Nicolai, secretarul de partid Daniel Chiţoiu, președintele ALDE Cluj Steluţa Cătăniciu, senatorul Marius Nicoară și liderul organizației municipale Radu Silaghi Dumitrescu.

Citește și:

Președintele Curții de Apel Cluj: „Nu poţi interzice judecătorului să aibă un punct de vedere bine conturat şi să îl manifeste aşa cum consideră”

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Cosmina Fernoaga

Este redactorul-șef al site-ului actualdecluj.ro, din aprilie 2014. A fost reporter pentru cotidianul Ziua de Cluj din martie 2005 până în aprilie 2014 şi redactor la Realitatea FM Cluj din martie 2012, timp de un an. Lucrează în presă din iulie 2003, când a debutat la cotidianul "Bună ziua, Ardeal". A absolvit Facultatea de Teatru şi Televiziune a UBB Cluj în 2004 şi Facultatea de Drept a Universităţii „Dimitrie Cantemir” în 2012.