Închide

Testări gratuite pentru tensiune arterială și afecțiuni cardiovasculare 

ActualitateSănătate by Actual de Cluj - feb. 18, 2019 0 234

Clujenii au posibilitatea să beneficieze de informare și testări gratuite privind riscurile afecțiunilor cardiace. În 18-24 februarie, Federația Asociaților Studenților Farmaciști din România derulează, în parteneriat cu Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România, campania CardioCheck, ce are ca obiectiv informarea publicului larg despre riscurile afecțiunilor cardiace, despre importanța monitorizării tensiunii arteriale și ai altor parametri care pot indica posibilitatea unei afecțiuni.

Campania se desfășoară în Cluj Napoca, Iași și Oradea, unde studenții din asociațiile locale ale FASFR vor realiza testări de tensiune arterială și vor discuta cu oamenii despre factorii de risc care pot favoriza apariția afecțiunilor cardiovasculare, precum și despre modalitățile de combatere a acestora. Totodată, va exista și o campanie online de informare ce va cuprinde webinarii, discuții cu pacienții, campanie de Social Media cu informații despre factorii de risc în bolile cardiovasculare, importanța monitorizării tensiunii, a unui stil de viață sănătos, etc.

37% din decese, la nivel european, sunt provocate de afecțiuni cardiovasculare

Potrivit statisticilor la nivelul Uniunii Europene, 37% din decese sunt cauzate de afecțiuni cardiovasculare.  În anul 2014 s-au înregistrat în România 133.056 de decese dintre care 25.174 au fost cauzate de cardiopatii ischemice, 19,867 de infarct miocardic și 23,864 de alte patologii cardiovasculare. Hipertensiunea arterială este, potrivit calculelor realizate prin termeni DALY, de 18 ori mai mare în România decât în Olanda, de 15 ori mai mare decât în Marea Britanie, de 4 ori mai mare decât în Germania, de 5 ori mai mare decât în Polonia şi cu circa 75% mai mare decât în Bulgaria.

În România, tensiunea arterială afectează 12.289 de persoane la 100.000 de locuitori. 

”Ca viitori farmaciști, prevalența mare a bolilor cardiovasculare ne îngrijorează. Din acest motiv, dorim să ne implicăm alături de alte organizații care militează pentru îmbunătățirea stării de sănătate din România, pentru organizarea unor campanii de informare a populației. Considerăm că o implicare a studenților farmacişti încă din timpul facultății în astfel de proiecte facilitează dezvoltarea lor ca viitorii profesionişti care să facă prevenția de care este atât de multă nevoie în România şi în farmacii”, a declarant Alexandru Trif, coordinator Sănătate Publică din cadrul Federației Asociațiilor Studenților Farmaciști din România.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu