Închide

Gherla nu are bibliotecă de doi ani. Cum s-a ajuns aici

AdministrațieDin județ by Actual de Cluj - feb. 18, 2019 0 301

Gherla nu are bibliotecă de doi ani din cauză că lucrările de modernizare a sediului au fost atât de proaste încât Primăria a refuzat recepția acestora. „Biblioteca Municipală se află într-un proces amplu de modernizare si refuncționalizare, având în vedere reglementările și standardele care impun parametrii normali de exploatare si igienă. Acestă modernizare nu se limitează doar la zugrăvirea pereților, ci cuprinde lucrări la tencuială și finisaje interioare, lucrări de recompartimentare, înlocuirea pardoselilor, reîntregirea schemei funcționale cu grupuri sanitare separate pe sexe”, arată Primăria Gherla ca răspuns la nemulțumirea unui cetățean. În 2017 s-au derulat două achiziții pentru realizarea acestor obiective, respectiv o achiziție care vizează efectuarea lucrărilor și una pentru dotare cu mobilier. „Firma câștigătoare a achiziției pentru lucrările de modernizare nu și-a îndeplinit sarcinile contractuale la standardele ofertate, astfel că nu s-a realizat recepția lucrărilor de către Primărie, fiind solicitată remedierea lucrărilor care nu corespund din punct de vedere calitativ, în termenul cel mai scurt”, arată instituția.

În schimb mobilierul e la parametri, achiziția a fost „finalizată cu succes”, după cum precizează Primăria.

Lucrările de modernizare a sediului bibliotecii sunt executate de Samus Tec SA Dej, care face parte din MG Tec Grup, controlat de omul de afaceri Ioan Tecar, pentru suma de 155.854 de lei, arată gherlainfo.ro. De dotarea cu mobilier a bibliotecii se ocupă SC Smart Associates Group srl din Alba Iulia, firmă care avea în 2017 un singur angajat, pentru suma de 72.972 lei (tva inclus). Prețul cuprinde mobilier, transport, montaj și garanție.

Informații despre prima bibliotecă din Gherla apar pe la 1877, când se menționează înființarea bibliotecii „Astra” În 1944 se înființa biblioteca de pe lăngă Ateneul Popular. 1 ianuarie 1951 este data la care s-a înființat Biblioteca Centrală Raională Gherla, cu sediul în Piața Libertății nr. 4. În 2010, biblioteca a fost dotată cu calculatoare și acces la internet. În 2013, primarul Marius Sabo, a anunțat că se cheltuiește prea mult cu chiria pentru bibliotecă, aflată atunci în clădirea Liceului Tehnologic. Orașul plătea o chirie de 4.500 de lei pe lună, iar primarul a anunțat că pentru a scăpa de chirie, biblioteca va fi mutată în spațiul magazinului „Textile” din centrul orașului. Mai mult, a fost extinsă și cu sediul PDL, aflat în apropiere. În 2015, proiectul primarului privind modernizarea sediului bibliotecii a fost respins la vot, de două ori. „Sunt alte probleme mai importante de rezolvat în oraș, cum ar fi clădirea liceului Ana Ipătescu, care cade pe noi”, au reproșat unii consilieri. Abia în toamna anului 2016 s-a votat proiectul privind indicatorii tehnico – economici și D.A.L.I. pentru obiectivul de investiții „Modernizare și Dotare Biblioteca Municipală Gherla”, care avea ca obiectiv „asigurarea unor condiții optime de desfășurare a activitățiilor specifice unei instituții publice de cultură”.

Modernizarea presupune realizarea unor pereți de compartimentare pentru amenajarea grupurilor sanitare, crearea unor goluri folosindu-se boiandrugi metalici, înlocuirea tâmplăriei interioare, refacerea finisajelor interioare, refacerea instalațiilor electrice, montarea unui sistem de încălzire format din centrală termică, rețea de distribuție și radiatoare, montarea unei instalații de ventilare, realizarea instalațiilor sanitare interioare pentru grupurile sanitare, dotarea cu mobilier a spațiului bibliotecii.

Conform proiectului, realizat de firma 2 GMG Construct srl din Cluj-Napoca, lucrările de modernizare a bibliotecii trebuiau terminate în șase luni. În noiembrie 2016, biblioteca a fost închisă pentru inventar și de atunci amatorii de carte au trebuit să își caute alte surse pentru lectură. Potrivit responsabililor bibliotecii, aceasta avea în jur de 70 de vizitatori pe zi. Pentru lărgirea volmului de carte, în 2017 primăria a cumpărat cărți noi în valoare de aproape 6.000 de lei, de la firma Gutenberg SRL. În 2018 a mai cumpărat cărți de încă 6.700 lei, de la aceeași firmă. „În fiecare zi trec pe la bibliotecă și le spun să grăbească treaba”, spune primarul Ioan Neselean. „Nu puteam recepționa lucrarea, la modul cum a fost făcută. E adevărat că este vorba despre o clădire veche, cu pereți care au ridicat probleme neprevăzute, dar s-au lungit prea mult cu lucrul”.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Tags

Articole similare