Închide

Anul imobiliar începe cu mici corecţii, în oraşul cu cele mai scumpe apartamente din ţară. „Harta” creşterilor şi scăderilor de preţuri, pe cartiere

EconomieTop News by Kristina Reştea - feb. 18, 2019 0 948

 

Preţurile medii au înregistrat „o ușoară corecție” în ianuarie, față de luna precedentă, notează o analiză a unei agenţii imobiliare locale. În câteva cartiere, cu preţuri ridicate, sumele cerute au scăzut uşor, dar există şi zone din oraş unde creşterile au continuat.

„Ciclicitatea ritmului pieței imobiliare din ultimii ani ne arată că decembrie este în mod tradițional luna cu cea mai redusă activitate din an. Ianuarie este o lună de revigorare a activității, când cererea este alimentată semnificativ în comparație cu luna precedentă. În același timp, o bună parte din oferte, în special cele referitoare la imobile nou-construite, sunt pregătite de finalizare și recepție”, descriu reprezentanţii agenţiei Blitz Imobiliare. Luna ianuarie a fost marcată de interes crescut din partea potențialilor cumpărători, iar negocieri începute în lunile precedente se finalizează cu tranzacții în această perioadă, remarcă Marius Săplăcan, broker în cadrul agenţiei. În luna ianuarie, „indicele Blitz” care reflectă prețurile apartamentelor ofertate la vânzare a înregistrat „o ușoară corecție” față de luna precedentă, de la 1506 la 1452 de euro/ mp. „Această tendință reflectă o ușoară reașezare a cererii și ofertei, după o lună mai lentă, care a fost decembrie”, notează reprezentanţii agenţiei. Acest indice prezintă media preţurilor publice ale apartamentelor de vânzare din Cluj, exprimată în euro/mp şi oferă valori medii diferenţiate pentru apartamentele din municipiul Cluj-Napoca şi cele din comunele învecinate (Floreşti, Baciu, Apahida).

 

Unde au crescut şi unde au scăzut preţurile cerute

Situația pe cartiere arată variații semnificative, pe fondul unei dinamici locale a cererii. Astfel, zona centrală rămâne  atractivă, preţurile apartamentelor înregistrând aici o scădere minimă, de la 1749 la 1732 euro/mp. Topul scăderilor e dominat de cartierele Gheorgheni și Grigorescu: minusuri de la 1730 la 1608 euro/ mp și respectiv de la 1335 la 1285 euro/ mp. Pe de altă parte, au înregistrat creşteri apartamentele din noile zone ale oraşului, cele care au preţuri mai mici decât cele din cartierele tradiţionale. „Remarcăm că interesul cumpărătorilor se polarizează spre anumite zone, care înregistrează o dinamică contrară decât restul pieței: cartierul Europa are o tendință ascendentă accentuată a prețurilor, de la 1277 la 1321 euro/mp; la fel și în cartierul vecin Zorilor, cu o creștere de la 1595 la 1620 euro/mp, pentru un apartament de două camere. Așadar, atât cartierele vechi, cât și zonele nou construite sunt atractive, fiind mai importantă poziționarea în sine a imobilului”, notează analiza.

În cazul garsonierelor, cei de la Blitz au remarcat o tendință generală de scădere ușoară a prețurilor. Cartierul Mănăștur conduce în topul scăderilor de preț pe acest segment, de la 1516 în decembrie, la 1421 euro/mp la finalul lunii precedente. Scăderi se înregistrează și în Mărăști și Bună Ziua, de la 1614 respectiv 1556 la 1550 respectiv 1291 euro/mp. Zona centrală continuă să rămână atractivă, astfel că garsonierele de aici au scăderi moderate, de la 1861 la 1793 euro/mp.

Ianuarie 2019: au scăzut tranzacţiile imobiliare

La nivel naţional, în luna ianuarie 2019, au fost vândute 30.733 imobile, cu 5.457 mai puține față de luna decembrie 2018, conform datelor publicate de Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară. Numărul caselor, terenurilor și apartamentelor care au făcut obiectul contractelor de vânzare-cumpărare, la nivel național, în luna ianuarie a acestui an este cu 8.749 mai mic față de perioada similară a anului trecut. Cele mai multe vânzări de imobile au fost înregistrate, în luna ianuarie 2019, în București – 5.395, Ilfov – 2.623, Timiș – 1.736. Urmează în clasament Braşovul – 1612 şi, abia pe locul 5 Clujul, cu 1587 vânzări. Chiar dacă decembrie e descrisă de cei din imobiliare ca fiind o lună cu ritm lent, în Cluj s-au înregistrat mai multe vânzări decât în ianuarie: 2085. Pentru încă o comparaţie, să mai spunem şi că în decembrie Clujul se afla pe podium, mai precis pe locul trei cu 2.374 de tranzacţii imobiliare, imediat după Bucureşti şi Iaşi.

În 2018, s-a înregistrat cel mai lent ritm de creștere al prețurilor locuințelor din ultimii 4 ani, notează analiza de trimestru a Imobiliare.ro, publicată la început de 2019. Cluj-Napoca, oraș „vedetă” a pieței imobiliare locale în ultimii ani, și-a încetinit ritmul anual de creștere a prețurilor şi s-a diminuat şi volumul tranzacţiilor, dar municipiul a rămas cel mai scump oraş din ţară pe piaţa imobiliară rezidenţială.

Vezi aici cifrele Imobiliare.ro:

Harta Clujului imobiliar, pe cartiere: cele mai scumpe şi cele mai accesibile zone din oraş

 

Vezi şi:

Companie imobiliară cu 7000 de apartamente în portofoliu, inclusiv la Cluj: „Vor exista corecţii, dar nu o criză de proporţii”

 

 

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.

Articole similare