Închide

Primăria relaxează condițiile pentru preluarea străzilor private

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - feb. 15, 2019 0 1938

Executivul Primăriei va iniția o serie de modificări în regulamentul de preluare a străzilor private deschise circulației publice.

Primarul Emil Boc a anunțat că în prezent există cadru legal care permite relaxarea condițiilor de preluare a arterelor private. Boc a mai spus că cel mai probabil în luna aprilie sau în luna mai se va intra în Consiliul Local cu respectivele modificări, în așa fel încât cei care doresc, să poată ceda administrației artere private pentru a fi întreținute și reparate cu fonduri de la bugetul local.

Regulamentul de preluare a arterelor private a fost fixat de primăriei prin HCL nr.62 din 2010. Condițiile de preluare implică: drumul propus să respecte condiţiile impuse prin documentaţiile de urbanism aprobate, prezentarea cărţii funciare în care să fie înscris drumul propus şi documentaţia cadastrală aferentă, întocmirea procesului verbal de trasare a drumului propus, întocmirea actului de donaţie în formă autentică de către proprietari. Regulamentul mai spune că se preiau străzi de categoria a treia, cu două trotuare şi două benzi de circulaţie cu o lăţime de trei metri, trei metri jumătate – partea carosabilă, dar şi artere de categoria a 4-a, cu o banda de circulaţie cu aceeaşi lăţime, o condiţie primordială pentru acestea din urmă fiind prezenţa unei platforme de aşteptare a unei bucle de întoarcere şi a unui trotuar de minim un metru.

Din 2010 până în prezent, administrația a preluat o singură stradă privată din cele aproape 400, atâtea câte există în Cluj și anume artera Edgar Quinet. Principalul impediment era legat de faptul că multe dintre străzile private nu puteau îndeplini condițiile din regulamentul primăriei.

În 2015 s-a lansat chiar și o petiție adresată municipalității pentru preluarea arterelor private din Cluj și pentru repararea lor cu bani de la bugetul local.

Chiar consilieri locali sau foști consilieri locali care locuiau pe artere private au cerut Primăriei să schimbe regulamentul în așa fel încât artere deja existente pe care se circulă de ani de zile să poată trece în domeniul public.

Vor să picheteze primăria pentru Asfalt și pentru preluarea străzilor private

Acum primarul Emil Boc spune că regulamentul va fi modificat în cazul străzilor private deschise circulației publice și că singura condiție pe care trebuie să o îndeplinească proprietarii este să doneze pe bază de act notarial respectivele artere municipalității. Potrivit primarului, modificarea regulamentului și relaxarea condițiilor de preluare a arterelor private va fi ajunge pe masa Consiliului Local în aprilie sau mai pentru votul de intrare în vigoare. După respectiva dată vot putea fi preluate efectiv străzi în domeniul public.

„Am luat decizia ca începând cu anul 2019, să flexibilizăm modalitatea de preluare a străzilor private în proprietate publică. Acele străzi private, dar cu circulație publică nelimitată, pot fi predate numai după cadastrare și donație. Până acum am reușit să primim o singură astfel de stradă, Edgar Quinet. Primăria va veni acum în sprijinul celor care locuiesc pe străzi private, vom modifica cadrul normativ actual, în sensul că va fi permisă preluarea la muncipiu în apriza existentă cu condiția să facă proprietarii renunțarea la drept. Nu o să le cerem să facă și cadastrarea străzii și intabularea, le cerem doar, pe baza noului Cod civil în vigoare, să meargă la notar. Acolo dau o declarație că renunță la acest drept în favoarea primăriei, Primăria va cere actele notariale, propunerea intră în Consiliul Local, iar Primăria preia acea stradă. O intabulează, o cadastrează, iar a doua zi poate interveni să astupe gropile acelea mari de care se plâng proprietarii”, a spus primarul Emil Boc.

În prezent, administraţia locală nu le oferă cetăţenilor de pe străzi private servicii publice ca deszăpezirea sau modernizarea de artere, chiar dacă aceştia sunt plătitori de taxe şi impozite la bugetul local.

Vezi și:

Orașul privat va fi primit în Cluj. Ce plan nou are primăria cu străzile private

VIDEO „Demagogia populismului” pe străzile private din Cluj. Parlamentarii clujeni chemați să mai muncească ceva și pentru oraș

Primarul Emil Boc a făcut declarații la Realitatea FM. 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.