Închide

Spitalul de pneumoftiziologie din Cluj primește în sfârșit un ecograf ca să depisteze cancerul, după ce le-a folosit pe ale altora la costuri mari

AdministrațieSănătate by Actual de Cluj - feb. 14, 2019 0 538

Echipamente de un sfert de milion de lei la spitalul de pneumoftiziologie „Leon Daniello” din Cluj.

E vorba de un ecograf digital Doppler color și un aparat de măsurare a difuziunii monoxidului de carbon „ultraperformante, de ultimă generație”, după cum spune președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe. De imagistica cu ecograful digital vor beneficia anual 2.000 de pacienți, arată CJ Cluj, instituție în subordinea căreia se află spitalul. „Dotarea spitalului cu ecograful digital Doppler color, de care vor beneficia circa 2.000 de pacienți anual, este necesară pentru investigarea afecțiunilor cardiace ale pacienților întrucât, de cele mai multe ori, persoanele cu afecțiuni pulmonare prezintă comorbidități cardiace severe. De asemenea, utilitatea acestuia este cu atât mai mare cu cât, în prezent, serviciul este externalizat iar efectuarea investigațiilor și transportul pacienților presupun costuri ridicate”. Cu ajutorul acestui aparat, în plus, în spital vor putea fi efectuate puncții de biopsie transbronșică pentru diagnosticarea cancerului bronhopulmonar, care altfel este nedepistabil prin bronhoscopie. Până acum și acest serviciu era externalizat, cu costuri mari, iar reprezentanții spitalului spun că economiile rezultate prin faptul că vor avea un aparat al lor vor fi „semnificative”.

În ceea ce privește aparatul de măsurare a difuziunii monoxidului de carbon – TLCO, acesta va intra în dotarea Laboratorului de Explorări Funcționale Respiratorii al spitalului. „Echipamentul este extrem de util deoarece permite o explorare funcțională performantă, neinvazivă, pentru majoritatea bolilor pulmonare nou introduse în programele naționale de sănătate, diagnostic și monitorizare pentru fibrozele pulmonare, bolile interstițiale pulmonare, bronhopneumopatia obstructivă cronică – BPOC, astmul bronșic – AB, edemul pulmonar, etc. Aparatul este un sistem complet pentru spirometrie și difuziune în timp real prin diluția gazelor în respirație unică”, explică CJ Cluj.

Cele două echipamente costă în total aproape 300.000 de lei.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare