Închide

VIDEO S-au întors audiențele în comisia de urbanism. Boc mai aduce un principiu urbanistic: „dacă puteți să faceți un bine, să îl faceți!”

ActualitateAdministrațieTop NewsUrbanism by Luminiţa Silea - feb. 13, 2019 0 1788

O documentație de urbanism pentru parcelarea unui teren de peste 2 hectare din Borhanci în vederea amenajării de locuințe cu regim redus de înălțime a întins la maxim nervii și răbdarea membrilor Comisiei de Urbanism.

Aceasta după ce un proprietar din zonă a cerut în fața comisiei de urbanism să fie inclus în documentație pentru a putea construi. Primarul Emil Boc i-a ținut isonul, solicitându-le membrilor comisiei să vină cu o soluție ca să îi satisfacă cererea. Una despre care cei din Comisie i-au precizat că, legal, nu este posibilă și că încurcă ceilalți proprietari incluși în documentație. Primarul i-a făcut „minți luminate” pe arhitecții din Comisie și le-a cerut să mai țină cont de un principiu: ”dacă puteți să faceți un bine, să îl faceți”.

Aproape jumătate din cele patru ore alocate unei ordini de zi cu 17 puncte de la prima ședință pe anul acesta a Comisiei de Urbanism a Primăriei a fost alocată unui Plan Urbanistic Zonal pe strada Nordului, pentru parcelarea unui teren de peste 2 hectare. Proiectantul Cristina Ungur i-a explicat comisiei că se dorește construirea a 51 de case, dar și că proprietarii au cedat teren pentru lărgiri de artere și pentru amenajarea unei străzi noi care să deservească ansamblul.

Arhitecta Cristina Ungur a mai arătat că nu este nevoie în zonă de amenajarea unei grădinițe, având în vedere că există astfel de unități la capătul cartierului Gheorgheni și noua zonă de extindere, unități accesate de cei care locuiesc în zona Borhanci. După ce au aflat că este vorba despre grădinițe private, Boc le-a cerut arhitecților să definească exact de la ce nivel și de la ce impact trebuie abordată necesitatea unei grădinițe.

Potrivit practicii încetățenite la urbanism, având în vedere că în sală erau prezenți vecinii, PUZ-ul s-a discutat cu prioritate. Comisia operativă care a discutat documentația înainte a recomandat realizarea unei legături pietonale între strada Nordului și strada Romul Ladea. De asemenea, mai mulți arhitecți din comisie au recomandat explicitarea serviciilor care urmează să fie amenajate în clădirea propusă să deservească noua zonă de case.

sursa: Stil Proiect, PUZ Nordului

Când a venit rândul vecinilor să fie ascultați de primar, situația a degenerat. O vecină din zonă a semnalat că are un teren între strada Romul Ladea și terenul studiat prin PUZ și că a plantat pe acesta pomi fructiferi, având în vedere că proprietatea este traversată de cabluri electrice. Ea a cerut comisiei să nu permită ca viitoarea clădire propusă în documentație pentru a găzdui o zonă de servicii să fie înaltă cât un bloc.

Andreea Mureșan, șefa compartimentului de strategii urbane, a arătat că viitoarea clădire de servicii va avea 8 metri (regimul maxim de înălțime al zonei) și a cerut proiectanților să definească exact funcțiunea viitoarei clădiri.

O altă vecină a cerut să fie inclusă în viitorul PUZ ca să aibă acces la parcelă, arătând că vrea să construiască și o casă pentru fiica sa. Arhitectul Mihai Racu a remarcat că respectiva vecină are o cabană construită pe terenul din zonă pentru care nu există autorizație de construire și i-a recomandat primarului să trimită controlul în zonă ca să aplice sancțiuni.

Recomandarea l-a inflamat pe edilul Emil Boc, care s-a apucat să le explice arhitecților din Comisie cât de importanți sunt cetățenii și cât valorează părerile lor de specialiști. Arhitectul Voicu Bozac a arătat că includerea în PUZ a unor noi vecini nu este posibilă în condițiile în care tot comisia a eliberat un aviz de oportunitate în care s-a definit clar zonă de studiu.

Boc l-a contrazis și a spus că el poate întoarce fără să stea pe gânduri o hârtie pe care a semnat-o tot el plus arhitetcul șef. Arhitecții i-au mai semnalat că în condițiile în care se redefinește avizul de oportunitate este nevoie de parcurgerea tuturor celorlalte etape de avizare pentru documentație, de la mediu, rețele.

Boc tot nu s-a lăsat. I-a făcut „minți luminate” pe arhitecți și le-a cerut să nu mai spună cum nu se poate face ceva pentru oameni, ci să găsească o soluție creativă semnalând că, de fapt, acesta ar fi rolul Comisiei Tehnice de Urbanism.

În discuție a intervenit și reprezentantul proprietarilor care au inițiat PUZ-ul din Borhanici. Adrian Semeniuc a arătat că a fost nevoie de patru ani ca documentația să ajungă până la faza de avizare la Comisia de Urbanism și că toți cei prinși în PUZ au înțeles că trebuie să respecte legea și să asigure zonă de servicii și teren pentru parc și circulații.

”Dacă am mai include alți proprietari, aceasta nu ar face decât să ne țină pe loc pe noi și se va ajunge la un precedent. Noi am vrut să facem ceva în beneficiul tuturor. Știți cât mi-a luat să găsesc și să conving 20 de proprietari? Foarte mult. Am ajuns la un moment însă în care răbdarea tututor este la limită”, a semnalat beneficiarul. De asemenea, Semeniuc a mai spus că înțelege că deocamdată nu se pot primi autorizații de construire având în vedere situația traficului din zonă și condiționarea impusă de Primărie pentru proiectele care aduc în zonă peste 20 de mașini. Însă dorește măcar avizarea documentației.

Primarul Boc s-a arătat nedumerit că nu a chemat-o și pe vecina în cauză să facă parte din PUZ și i-a sugerat să îi cheme la cafea pe restul care ar putea fi incluși. Însă proprietarul i-a arătat că există câteva parcele în zonă, până la respectiva vecină, dintre care una are proprietar necunoscut. Și că și așa a fost extrem de greu să mobilizeze oamenii, dar să convingă și mai mulți ar fi imposibil.

”Să vii la această masă e o măsură de interes și informare. Dacă puteți să faceți un bine, să îl faceți”, a mai enunțat primarul un principiu pe care îl susține ca practică a comisiei de urbanism. Aceasta după ce arhitecții i-au arătat că respectiva vecină poate iniția o documentație PUZ separată, cu un aviz de oportunitate separat, soluție care ar fi cea mai bună din punct de vedere legal și urbanistic.

După o oră și 15 minute de discuții, Boc a făcut o sinteză, adresându-se arhitecților din comisie.

„Așa am spus că, în condițiile legii, pot schimba un aviz, însă nu se poate include în studiu doar parcela doamnei. Dar ca să înțeleagă dânsa, trebuie să vină cu un studiu de oportunitate ca să nu fie blocată și să nu poată construi”, a explicat primarul. El le-a indicat doamnelor vecine să își ia un arhitect și să revină cu o documentație. ”Luați-vă unul care vorbește bine, uitați-vă la masă”, a indicat Boc.

Arhitecții din comisie și specialiștii de la urbanism au stabilit că oricum trebuie rezolvată problema circulației dinspre strada Nordului pentru toate parcelele din zonă, însă au stabilit că acest lucru poate fi făcut etapizat, tocmai ca proprietarele vecine să nu fie blocate ulterior. ”La oportunitate putem delimita o suprafață cu asigurarea circulațiilor minimale și reglementare etapizată pentru realizarea lor”, au mai spus specialiștii.

După mai bine de o oră și jumătate de discuții, arhitecții din comisie și primarul au revenit la PUZ-ul inițial propus pe strada Nordului și le-au mai recomandat proiectanților să reconfigureze zona verde publică propusă în așa fel încât aceasta chiar să poată fi accesată de viitorii locatari dinspre strada Romul Ladea. Dar nici să nu uite de asigurarea legăturii pietonale între parc și artera Romul Ladea.

Comisia a propus ca PUZ-ul să primească aviz, în condițiile în care proiectanții aduc la comisia operativă modificările semnalate.

”S-a discutat mult, iar primarul a încurcat și mai tare lucrurile, fără nicio finalitate. Era mai simplu, dacă tot voia să sprijine cetățenii, să îi asigure că municipalitatea își va da concursul pentru ca viitoarea documentație promovată de vecinii din zonă să primească avizele în condițiile legii. Așa îi ajuta real pe oameni”, au opinat arhitecții care au participat la ședința de urbanism din 12 februarie.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.