Închide

Statistică dură de Ziua Mondială de luptă împotriva cancerului: 140 de decese pe zi, în România

SănătateSinteză știri naționale by Actual de Cluj - feb. 05, 2019 0 176

 

50.902 români mor în fiecare an de cancer, adică, în medie, 140 de persoane în fiecare zi, una dintre principalele cauze pentru numărul extrem de ridicat fiind diagnosticarea în stadii avansate a bolii, notează Hotnews.ro. Decesele prin cancer s-au dublat în România din 2009 până anul trecut. Lipsa programelor de screening și informare sunt cauzele principale ale depistării tardive a cancerului. 83.461 de noi cazuri de cancer s-au înregistrat în anul 2018 în România.

De Ziua Mondială de luptă împotriva cancerului (4 februarie), Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din România trage încă o dată un semnal de alarmă și cere autorităților rezolvarea multiplelor probleme din sfera oncologiei, precum si un Plan Național de Oncologie. Din cauza deficienţelor sistemului de sănătate, în România, cancerul a ajuns să aibă cea mai mare rată a mortalităţii din ţările UE, avertizează Colegiul Medicilor din România. Numărul insuficient de medici, subfinanțarea programului de oncologie, politicile neinspirate din domeniul sanitar sunt doar câţiva dintre factorii care contribuie la această concluzie.

În România, conform ultimelor date Globocan 2018 (Globocan Cancer Observatory), în anul 2018, numărul cazurilor nou depistate s-a ridicat la 83.461, în condițiile în care 50.902 români își pierd viața din cauza cancerului. Sunt cifre alarmante și multe dintre ele pot fi considerate decese evitabile, dacă ar exista o strategie corespunzătoare pentru combaterea acestei afecțiuni. Datele au fost sondate din centrele de oncologie din Cluj și Timișoara. Îngrijorător este și faptul că România nu deține un Registru Național de Cancer și, prin urmare, se estimează că numărul total ar fi mult mai mare.

Citeşte articolul integral AICI

Nici un comentariu

Scrie un comentariu