Închide

Mărul de aur din sistemul de sănătate. Cazul doctorului Matthew Mode, italianul cu 8 clase ajuns chirurg în România

OpinieSănătate by Catalin Suciu - feb. 05, 2019 0 1731

Șochează cazul falsului doctor Matthew Mode dezvăluit de Libertatea. Povestea, pe scurt, e cam așa: Matteo Politi, un italian cu 8 clase, vine în România și se prezintă drept Matthew Mode, își inventează niște studii la Johns Hopkins University și se angajează ca medic chirurg la București, unde operează de zeci de ori în mai multe clinici private.
Absurdul e completat de un medic anestezist, care îi oferă unei paciente o doză pentru o oră, atât cât ar fi durat în mod obișnuit o intervenție de schimbare a unui implant mamar. Intervenția ține patru ore.

O asistentă spune că doctorul nu știa nici să-și pună mănușile chirurgicale.

Dar el operează de zeci de ori, timp de un an, în mai multe clinici particulare din București, inclusiv la Monza, cel mai mare spital privat din România.  E impostura dusă pe cele mai înalte culmi, cu complicitatea autorităților statului care din neglijență, nepricepere sau din alte motive, au permis așa ceva. Complici sunt și angajatorii. Pentru a putea practica, Matthew Mode trebuia să obțină avize de la două foruri: Colegiul Medicilor  și Ministerul Sănătății. Doar ambele acorduri, împreună, sunt valabile.  Doctorul Matthew a obținut aviz de la Direcția de Sănătate Publică. Clinicile care l-au angajat au sărit peste lege și au pus viețile pacienților în pericol. Euromedical, Prestige, MH Medical Group și Monza sunt cele patru unde pretinsul doctor s-a jucat cu bisturiul.  Cu viețile oamenilor. Ar trebui închise cele patru? Cu siguranță.

Se va închide una singură? Sub nici o formă.

Imaginați-vă că acest Matthew Mode, adică Matteo Politi, și-ar fi ales orice altă specializare în afară de chirurgie. L-ar fi prins vreodată cineva? Putea să stea până la pensie și să ofere diagnostice din google. Să interpreteze analize cu laptopul în față.  Avea toate șansele să se retragă ca domnul profesor Matthew, să-și facă vacanțele în insule îndepărtate, iar la întoarcere vecinii să-l întâmpine cu reverența cu care întâmpini un reputat medic. Să ducă o viață tihnită într-un lux desăvârșit accesorizat cu venerație.

Firul absurdului a mers până acolo încât Mattew Mode a ținut inclusiv prelegeri despre chirurgia plastică. Falsul doctor arată, de fapt,  cât de șubred e sistemul de sănătate. România oferă an de an eșecuri răsunătoare în materie de sănătate. Mereu îți spui că orice s-ar întâmpla, nu te mai poate surprinde nimic. Așa te-ai gândit și înainte de scandalul Hexi Pharma, înainte să auzi de doctorul Burnei, ortopedul care făcea experimente pe copii, înainte de Mihai Lucan, reputatul chirurg care decidea, în funcție oferte, cine merită și cine nu merită să trăiască. Și-acum apare medicul Matthew Mode. Cazul acesta e de proporții epice.

E ca și cum m-aș muta mâine în Egipt, mi-aș lua numele de Johann Adam Schmidt, mi-aș face o diplomă de medic școlit la Viena, după care aș începe să fac operații de apendicită, învățând de pe youtube.

Oare cum o fi exersat doctorul Matthew înainte de prima operație? Lua lebenița, o punea pe masă și făcea o incizie cu bisturiul?

Vorba unui prieten: „Când mergi de-acum la medic, nu mai întrebi cât dai, ci dacă-i doctor”.

Captură de pe pagina de facebook Dr. Matthew Mode

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Catalin Suciu

Este reporter pentru site-ul actualdecluj.ro, din aprilie 2014. Anterior a lucrat la cotidianul Ziua de Cluj din august 2011. A mai lucrat la cotidianul Monitorul de Cluj între octombrie 2006 și mai 2010, şi la agenţia de presă NewsIn în perioada martie 2007 – februarie 2009. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din cadrul Universităţii „Babeș- Bolyai”.

Articole similare