Închide

Tișe, repetent iarna aceasta. Și neputincios: „dacă anulăm contractul de deszăpezire, rămânem fără nimic”

ActualitateAdministrațieTop News by Cosmina Fernoaga - ian. 23, 2019 1 561

Oamenii și primarii din mai multe localități clujene au semnalat permanent, de când au tot căzut ninsori, că mașinile de deszăpezire nu ajung deloc la ei, sau dacă ajung nu își fac treaba corespunzător. Liderul PSD, Horia Nasra, a arătat ieri dimineață, la ora 7.30, că drumul din localitatea Feleacu nu fusese curățat deloc, astfel că autobuzele Companiei de Transport nu au reușit să intre pe tot traseul pentru a-i prelua pe elevii și municitorii care  voiau să ajungă în Cluj Napoca. Președintele Consiliului Județean, Alin Tișe, recunoaște problema, admite că firmele de deszăpezire nu și-au onorat contractele, dar susține că nu prea are soluții: „Dacă am anula contractele, ar însemna să rămânem fără nimic, să nu mai avem nicio firmă care să lucreze. Știți că o procedură de licitație, pentru a angaja alte firme, ar dura foarte mult”. Tot Tișe afirmă că singura măsură la care poate apela în acest moment este să aplice penalități firmelor responsabile, în confirmitate cu acele clauze prevăzute în contractul pentru lucrări de deszăpezire. Chestionat despre numărul amenzilor/penalităților pe care le-a aplicat pânî în acest moment, el nu a oferit un răspuns concret.

Compania responsabilă de deszăpezire se află chiar în proprietatea Consiliului Județean

Până în prezent, cei din Consiliul Județean nu s-au grăbit să dezvăluie cine sunt firmele responsabile cu lucrările de deszăpezire. Din cele 4 loturi de drumuri, 3 au fost date în custodia Companiei de Drumuri Județene, controlată tocmai de Consiliul Județean Cluj. Al patrulea lot a fost dat în custodia unei firme private, Bema. Licitația, spune Tișe (foto jos), a fost adjudecată încă de acum 4 ani. E drept că la Cluj nu au mai fost demult ierni cu atât de multă zăpadă, dar acest lucru nu scuză în niciun fel lipsa capacității de intervenție în timp util, a firmelor plătită să își facă treaba, mai cu seamă că e vorba tocmai de o companie a Consiliului Județean, care are peste 350 de angajați. Președintele PSD Cluj, Horia Nasra, spune că era de datoria liderilor Consiliului Județean să iasă public și să își asume responsabilitatea, chiar să-l demită pe șeful Companiei de Drumuri.  ”Este adevărat că iarna nu-i ca vara. Problema este că nici iarna, nici vara, nici la proastele lucrări de modernizare a drumurilor, nici când  drumurile sunt înzăpezite liderii Consiliului Județean Cluj nu sunt în teren. De la Alin Tișe, Vakar Istvan și Marius Mânzat, toți stau în birouri, pleacă în deplasări în străinătate anual dar fug de realitatea din teritoriu. Sunt troika leneșilor. Apoi, la ce dezastru a fost și va fi în această iarnă deszăpezirea drumurilor județene, Alin Tișe trebuia să iasă din confortul său cotidian, să spună public numele firmelor care nu-și fac treaba și având în vedere că societatea de drumuri din subordinea Consiliului Județean Cluj este corigentă în ultima lună, să propună demiterea directorului! Apoi după vechiul proverb „gospodarul înţelept îşi face iarna car şi vara sanie” trebuia să se asigure că societatea are suficiente utilaje pentru a face față numeroaselor drumuri județene pe care are contract să le deszăpezească. Este cunoscut faptul că societatea este aproape falimentară și totuși se ocupă, cu utilaje din secolul trecut, de curățarea drumurilor județene”, a comentat Nasra.

Un comentariu

  1. nu-i panica man, noua ne place zapada pe strada. mergeti pe strazile din oras si vedeti cati cetateni arunca inapoi in strada zapada (si „nesimtitii” de la deszapezire de multe ori se incapataneaza sa curete strada din nou)…

Scrie un comentariu

author photo two

Cosmina Fernoaga

Este redactorul-șef al site-ului actualdecluj.ro, din aprilie 2014. A fost reporter pentru cotidianul Ziua de Cluj din martie 2005 până în aprilie 2014 şi redactor la Realitatea FM Cluj din martie 2012, timp de un an. Lucrează în presă din iulie 2003, când a debutat la cotidianul "Bună ziua, Ardeal". A absolvit Facultatea de Teatru şi Televiziune a UBB Cluj în 2004 şi Facultatea de Drept a Universităţii „Dimitrie Cantemir” în 2012.