Închide

Cum te angajezi în sistemul de stat, la cald și bine

ActualitatePoliticaSinteză știri localeTop News by Actual de Cluj - ian. 22, 2019 0 2713

Toată lumea intuiește că angajările în instituții/companii de stat sunt controlate de oamenii aflați la putere, dar foarte rar se ivește câte cineva care să și vorbească despre acest mecanism dubios, prin care acoliți politici, rude, pile și pupile, sunt așezați în diverse funcții călduțe (în multe situații vorbim chiar despre posturi inventate în organigrame, cu dedicație). Ulterior, persoanele angajate se simt datoare să răspundă cerințelor celor care le-au facilitat angajarea, fiind dispuse să comită chiar ilegalități pentru a avea certitudinea că-și pot păstra locurile de muncă. Fost președinte al Consiliului Județean, și fost membru de vază al PNL Cluj, Mihai Seplecan a ajuns să fie judecat pentru că s-a folosit la angajare de o diplomă de licență falsă. Aflat săptămâna trecută în fața judecătorilor, Seplecan a decis să povestească în detaliu despre practicile privind angajările în sistemul de stat, încercând să-i convingă pe magistrați că nu diploma sa falsă a fost elementul care l-a propulsat în diverse funcții, în companii de stat, ci faptul că a fost recomandat de cine trebuie, respectiv de cei aflați la șefia partidului din care făcea parte. Seplecan a vrut să arate că diploma i-a fost o simplă proptea, și că  în realitate, cu sau fără acest document, el ar fi fost oricum angajat într-o funcție călduță, în sistemul de stat, având în vedere că la vremea respectivă era foarte apropiat de fostul președinte PNL Cluj, Marius Nicoară. De altfel, Nicoară a fost cel care a deconspirat că Seplecan s-a folosit de o diplomă falsă – nemulțumit că acesta nu mai răspundea solicitărilor sale.  Acum Seplecan arată că Nicoară a fost cel care nu doar că i-a facilitat angajarea, ci și cel care l-a încurajat să obțină diploma falsă.

„Declaraţiile mele în faţa judecătorilor au constat în explicarea sistemului, care este format din politicieni, poliţişti, judecători, procurori, medici, doctori, profesori, profesori universitari. Nu e o mafie ca în Sicilia, unde sunt câteva familii, în acest sistem sunt oameni din toate instituţiile infiltraţi politic – oameni fără pregătire angajaţi de partide în anumite posturi, să zicem la Direcţia Silvică sau la Direcţia de Sănătate Publică. În momentul când un om politic cu influenţă dorește să-şi rezolve vreo problemă – să-şi taie nişte brazi sau să-şi ia un teren în concesiune – întreba: „Pe cine avem la Direcţia Silvică?” Oameni angajaţi cu 2, 3, 4, 5, 10 ani în urmă acolo de partid, care au rămas datori pentru că au primit o slujbă – şi la Stat e bine, nu lucrezi în weekend, ai prime de sărbători, termini la 4 după-masa munca – se executau” , a povestit Seplecan pentru adevărul.ro

Seplecan a fost trimis în judecată în decembrie 2016, iar procesul a început în noiembrie 2018, la Judecătoria Cluj. La începutul săptămânii trecute, pe 14 ianuarie, instanţa urma să intre în pronunţare, dar cele spuse de Seplecan i-au făcut pe judecători să se răzgândească și să-i repună pe rol dosarul. Timp de două ore, în fața judecătorilor, Seplecan a povestit cum a ajuns mare în politică.

Mihai Seplecan a fost inițial în PRM, apoi, prin intermediul lui Nicoară, a intrat în PNL. În 2005, Nicoară (care era președinte de Consiliu Județean) îi oferea lui Seplecan un loc în partidul pe care-l conducea, dar și o slujbă, cea de șofer. Seplecan a fost șoferul lui Nicoară, omul său bun la toate, și n-a avut nevoie de mai mult pentru a urca pas cu pas în ierarhia partidului, fiind, la un moment dat, chiar pe punctul de a-l contracandida pe Nicoară la șefia organizației județene. În paralel, lui Seplecan i s-au oferit locuri de muncă la care un absolvent  de școli înalte cu greu ar fi putut visa. A fost pus pe lista consilierilor județeni (cu două mandate la activ), a avut câteva contracte de „consilier juridic” la niște primării conduse de liberali, iar în perioada 2012-2014 a fost director comercial adjunct la Electrica Furnizare, filiala Transilvania Nord, director de dezvoltare la Hidroserv și membru al Consiliului de Administraţie al Aeroportului Cluj şi al Regiei de Drumuri Judeţene.

„Eu, după ce am plecat din PRM, am fost luat de Marius Nicoară, care era atunci preşedinte al Consiliului Judeţean Cluj, pe post de şofer, pentru că nu exista o altă funcţie la cabinetul dânsului şi toată ziua o petreceam cu el şi aveam nevoie de maşină pentru a-l duce pe teren. Ulterior (…) Nicoară m-a sprijinit în toate funcţiile pe care le-am avut. Am avut cu el o relaţie foarte bună, chiar de prietenie, timp de 10 ani de zile” – a povestit Seplecan, conform adevărul.ro

Ruptura cea mare dintre Nicoară și Seplecan s-a produs în 2012. Seplecan era convins că are șansa de a obține un mandat de deputat, pe Colegiul 5, numai că socotelile sale nu s-au potrivit deloc cu deciziile mai marilor partidului de la București, care au vrut ca mandatul de pe Colegiul resepctiv să fie atribuit unui candidat din afara organizației clujene. Seplecan a fost convins că la această decizie o contribuție ar fi avut și Nicoară, iar din acel moment, între cei doi nu a mai fost cale de împăcare. Nu mult după arestarea lui Horea Uioreanu, Mihai Seplecan a devenit președintele Consiliului Județean, iar timp de 6 luni cât a stat în funcție, el s-a războit cu Nicoară și cu cei din camarila lui Nicoară, în special cu directorul Aeroportului, David Ciceo, făcând nenumărate plângeri la DNA, reclamând mai multe ilegalități de ordin administrativ. Ulterior, consilierii județeni l-au demis pe Seplecan din funcția de președinte și imediat a apărut în spațiul public și informația că acesta este posesor al unei diploma de licență false.

Seplecan îl trage acum pe Nicoară după el, arătând că și el este responsabil pentru modul în care a fost angajat în toate funcțiile menționate. „Am fost angajat exct cum povesteam mai sus, prin intervenţii politice, prin recomandări ale preşedinţilor de organizaţii. Practic, preşedinţii de organizaţii luau un număr de 10-15 -20 de persoane care erau la conducerea acelui partid şi le răsplăteau cu diferite funcţii, fiecare după şcoala pe care a terminat-o. Am fost puşi, într-adevăr, pe direcţia studiilor noastre. Aveai cât de cât habar în acel domeniu, dar veneai ca începător în domeniu, doar că nu erai angajat ca începător, ci ca director. Asta era toată chestia. În toate instituţiile s-a făcut la fel. (…) Nu e vorba aici doar de cazul meu, pentru că toată lumea aşa făcea, toţi. Se făcea o hârtie semnată şi ştampilată de liderul sau liderii de partid, dacă era coaliţie. Era un fel de recomandare: „PSD şi PNL o recomandă pe persoana X în următoarea funcţie. Numirile veneau astfel: partidele politice numeau miniştri, miniştri numeau secretarii de stat, secretarii de stat numeau directorii regionali, aceştia numeau directorii locali. Tu cu această recomandare mergeai la directorul superior funcţiei. Aşa se ajungea, în unele cazuri, chiar până la nivel de secretar de stat sau de ministru. Astfel, erai numit şi ajungeai director. Acest sistem se ducea până la nivel de şofer şi femeie de serviciu. Asta am semnalat eu în faţa instanţei. Nu vreau să se înţeleagă că numai eu făceam asta, aşa mergea sistemul”, a spus Seplecan, citat de adevărul.ro.

În sprijinul afirmațiilor sale, Seplecan a prezentat și un document semnat de Nicoară (pe vremea când PNL funcționa în alianță cu PSD, împreună fiind USL).

 

 

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu