Închide

Terenuri de milioane de euro caută cumpărători la Cluj. Top de început de an

EconomieTop News by Kristina Reştea - ian. 21, 2019 0 783

 

Terenuri pregătite de şantiere, unele cu proiecte în curs de avizare, sunt scoase pe piaţă la început de an: cele mai scumpe sunt în cartierele tradiţionale ale oraşului, dar pentru suprafeţe de mari dimensiuni se cer milioane de euro chiar şi în zone mai puţin dezvoltate ale municipiului. Unele dintre ele sunt pe piaţă de mai bine de un an.

„Zeci de şantiere rezidenţiale se află în plină desfăşurare în municipiul Cluj-Napoca, atât în zona centrală şi în cartierele clasice, cât şi la periferie, în noile extensii ale oraşului. Două parcele din Sopor sunt în T0p 10 cele mai scumpe terenuri de vânzare, la început de 2019”, arată reprezentanţii portalului CompariImobiliare.ro, care au întocmit un clasament pe acest segment de piaţă.

Potrivit acestui top, cele mai scumpe terenuri de pe piaţă sunt în cartiere tradiţionale ale oraşului, unde e tot mai dificil de găsit parcele rămase neconstruite. Mai precis, cel mai scump teren scos pe piaţă costă 7 milioane de euro, are 21.200 mp şi e amplasat în Mărăşti. Are front la două străzi şi proiect în lucru: un aviz de oportunitate cu Procent de Ocupare maxim admis de 35% si Coeficient de Utilizare a Terenului de 1,4 şi un Plan Urbanistic Zonal pe traseu de avizare. Cumpărătorii nu „sar” însă la astfel de oferte: anunţul e publicat de doi ani. În Zorilor, un cartier scump al oraşului, un teren de 41.000 mp se vinde cu 6,95 milioane de euro. Anunţul e publicat de 1 an. Chiar şi în Floreşti, există un teren scos pe piaţă cu 4,67 milioane de euro. În acest caz, însă, suprafaţa este mai mare: 77.856 mp. În Someşeni, un teren de 10 ha se vinde cu 4,5 milioane de euro, iar în Sopor o suprafaţă de 2 ha are un preţ de 4 milioane de euro. Din nou Floreştiul în clasament: cu un teren de 65.500 mp, pentru care se cere un preţ de 3,93 milioane de euro. Tot în Sopor, pe un teren de 30.000 mp se cer 3,5 milioane de euro, aceeaşi sumă pretinsă pentru un teren de 18.600 mp în cartierul Zorilor. În mai noul cartier Bună Ziua, un teren de 7.800 mp costă 3,93 milioane de euro, iar o suprafaţă de 16.260 mp pe Bulevardul Muncii costă 3 milioane de euro.

Conform CompariImobiliare.ro, cele mai căutate zone pentru achiziţia de terenuri sunt Borhanci şi Iris (cu câte 9% dintre căutările de pe site), urmează Făget şi Floreşti (câte 6 procente fiecare) şi Bună Ziua şi Feleacu (5%).

 

„Spre deosebire de zona de apartamente, unde se zvoneşte că se apropie o nouă criză imobiliară, piaţa  terenurilor se află în continuă mişcare, incluzând aici atât parcelele mici, cât şi suprafeţe mai mari, încă neurbanizate”, spunea Cătălin Rus, de la REMS Imobiliare, agenţie care anul trecut a intermediat o serie de tranzacţii de terenuri.

Citeşte şi:

Terenuri pregătite pentru viitoarele şantiere de apartamente. Unde şi cu cât se mai vând parcelele construibile în cel mai scump oraş imobiliar din ţară?

 

 

În Cluj-Napoca, s-au tranzacţionat pe parcursul anului 2017 610 terenuri, în valoare de 32.7 milioane de euro, confrom datelor cuprinse în ghidului imobiliar realizat de compania Veridio în parteneriat cu administraţia locală, pe baza informaţii colectate din contractele de vânzare-cumpărare încheiate în municipiu pe parcursul anului trecut. Peste 51% din valoarea tranzacţiilor s-a realizat prin vânzări de terenuri în Borhanci, Sopor, Mănăştur şi Iris. Cele mai numeroase tranzacţii au avut ca obiect terenuri în Iris, Sopor, Mănăştur, Borhanci şi Dambul Rotund. De remarcat că valoarea tranzacţiilor s-a dublat în la interval de patru ani: în 2013, aceasta ajungea la 15 milioane de euro.

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.

Articole similare