Închide

SPECIAL Locul unde stau medicii la coadă pentru a trata pacienții.”Punem mult accent pe relațiile interumane, nu se grăbește nimeni și nu se ridică tonul”

Recomandarea redacțieiSănătateSocialTop News by Catalin Suciu - ian. 23, 2019 0 1621

Din 2017, zeci de medici și studenți la medicină din Cluj fac voluntariat în diverse zone  rurale din Transilvania. Construiesc adevărate spitale în locuri în care n-a pus nici un medic piciorul de ani de zile. Ei formează „Caravana cu Medici”, o asociație umanitară care oferă servicii medicale gratuite. Înființată la București, asociația s-a extins în mai multe zone geografice, inclusiv în Ardeal.

La Caravana cu Medici, doctorii pun accent pe relația cu pacienții, în primul rând.  Toți doctorii și viitorii doctori înscriși în organizație sunt încurajați să facă voluntariat și să poarte un dialog „uman” cu cei pe care îi tratează.

În jocul umanitar se stă la coadă. Pare greu de crezut, dar medicii sunt cei care stau la coadă. Când se face un apel pe grupurile de mediciniști pentru personal specializat, se trimit zeci de cereri. „Am făcut un apel, fiindcă aveam nevoie de încă 10 și am primit 80 de cereri de înscriere. Opt medici pe un loc. După ce ajungi într-o caravană medicală și vorbești cu oamenii, îți reamintești de ce te-ai apucat de medicină. Stai de vorbă cu oamenii, ei sunt atât de bucuroși, e un sentiment care îți oferă liniște. Să vezi toată bucuria din ochii lor e ceva nemaipomenit, nu se compară cu nimic. Fie și pentru asta trebuie să le fim recunoscători”,  spune doctorul Răzvan Tirpe, coordonatorul proiectului din zona Ardealului. E medic rezident în anul III,  specialist în radiologie și imagistică. În prezent se află într-un stagiu de 6 luni în Zaragoza, într-un spital Universitar.

Pentru a intra în Caravana cu Medici, selecția e riguroasă. „Fiind un proiect clinic, avem nevoie de cei mai buni. Tu ca student te duci la consult din anul 3-4, iar noi vizăm acești medici din anii mai avansați, 4,5,6. Anul patru primește 3 puncte, anul 5 patru puncte, anul 6 primește cinci puncte. Apoi ne uităm dacă doritorii au participat la congrese, sunt autori sau coaturi ale unor lucrări științifice, dacă au făcut smurd, ambulanță, un schimb internațional și foarte important, dacă au fost angrenați în activități de voluntariat. Solicităm și scrisoare de intenție.  Primii 1o sunt acceptați, iar înainte de caravană se face un instructaj pentru ca lucrurile să funcționeze. Am avut caravană la care au venit 150 de oameni la consultații și nu ai timp să pierzi vremea, trebuie să te miști foarte rapid. Cei 10 recrutați sunt puși să lucreze alături de alți 10 cu experiență, așa toată lumea câștigă. Apoi vin alții 10.  În orice situație e nevoie ca cel care vine să fie aplecat sută la sută spre pacient, să fie un bun comunicator, sociabil și să-și iubească profesia, s-o n-o facă din obligație.”

Ce presupune exact o caravană a medicilor ? Răspunde doctorul Răzvan Tirpe.

„Dacă avem în luna martie o caravană, noi cu două luni mai devreme luăm legătura cu autoritățile locale din zonele în care ne îndreptăm. Sâmbăta le facem, de obicei. Noi cerem ca școala să fie pusă la dispoziție și avem nevoie de 10-12 paturi pentru pacienți. Școala din satul cutare se transformă practic într-un spital cu mai multe secții, cu săli de consultații. Dacă trebuie recoltate analizele, anunțăm iar primăria sau luăm legătura cu preotul din sat. Uitați, pe data de venim să recoltăm analize, anunțați oamenii. După recoltare, noi într-o săptămână avem rezultatele, apoi transmitem iar în sat că pe data cutare, lumea e așteptată la consult. De obicei, începem să consultăm oamenii de la 9 dimineața. Noi suntem acolo de la 7 să pregătim totul să fie pus la punct. Când oamenii pleacă de la școala/spital, ei pleacă cu o scrisoare medicală, cu o rețetă de tratament, dacă e necesară și pleacă cu un rezultat de ecografie. E un rezultat semnat, parafat, ca și cum ar fi venit în Cluj la consult. Facem teste Babes-Papanicolau pentru femei și ajung într-un sistem, sub supraveghere. Are cineva o problemă la ficat? Îl trimitem la gastro. Pacienții pe care i-am descoperit cu hepatită, au venit la Cluj și au intrat în sistem pentru a fi tratați. Am avut paciente cu leziuni premaligne, au fost chemate la Cluj, s-a făcut biopsie și au intrat sub tratament. Analize de sânge, facem investigații complete.”

Doctorița Cristiana Ciortea, președinta Societății de Imagistică a Sânului din România, face parte din Caravana cu Medici

Medicul se va întoarce în România în iunie și nu are de gând să plece prea curând în altă parte, deși migrația cadrelor medicale este într-o continuă creștere de ani de zile. Spune că sistemul sanitar e la pământ, dar poate fi îndreptat.

„Dacă ne gândim și la partea umană, la relația pacient-medic, e o altă mare problemă. Este umilitor să stai câteva ore la coadă pentru a discuta cu un doctor. Este umilitor să mergi 100 de kilometri, să ajungi la spital și să nu poți vorbi cu un doctor. Pe de altă parte, trebuie înțeles și sistemul, fiindcă e o problemă de sistem. Medicii sunt epuizați. Ar trebui angajat personal, în primul rând, dar vedeți, posturile sunt blocate, nu se fac angajări, nu este buget. Când un medic ajunge la epuizare, e greu să relaționeze. Iar epuizarea nu îți trece nici dacă pleci o săptămână în Bahamas. Acolo trebuie văzută problema, la lipsa personalului. De-acolo pleacă totul. Apoi ar trebui lăsate orgoliile la o parte. Eu sunt specialist în radiologie și imagistică, n-am cum să le știu pe toate. Mă confrunt cu o problemă pe care nu o stăpânesc. Ce fac? Mă duc și întreb un coleg. Nu e nici o rușine. Pune-te în locul pacienților, pune-te în locul colegilor. Lipsește uneori și empatia. Și vine x-ulescu, cu 50 de ani de medicină în spate și le știe pe toate, or asta e imposibil, mai ales că medicina a progresat și progresează în continuare.

Și în privința medicilor rezidenți se pot schimba multe lucruri. Eu am noroc foarte mare că mi-am ales această specialitazare, am găsit oameni dispuși să mă învețe. Pe chirurgie e mai greu, nu prea ești lăsat să operezi. Eu am început să lucrez efectiv la Spitalul Județean Cluj, iar în timpul liber sunt la Medicală III, cu doctorul Comșa, pe radiologie intervențională. I-am zis că-s rezident, că sunt interesat de radiologie intervențională, vreau să învăț să fac chestia asta. M-a ajutat foarte mult. Primele dăți am stat, am învățat, m-am uitat, apoi pe măsură ce trecea timpul, pe final de 2017 și tot anul trecut, doctorul Comșa m-a anunțat de fiecare dată când era câte o intervenție, iar eu am făcut multe dintre ele într-o mare măsură. Mi-a acordat multă încredere. Pe de altă parte, în medicină sunt și anumiți medici mai reticenți care nu te ajută, crezând că vrei să le iei locul.

Sistemul ar trebui, cumva, deblocat. Sunt multe probleme.

Am fost cam în toate spitalele din Cluj. Îndrumătorul meu de rezidențiat, doctorul Dudea, a făcut un fel de sistem de rotație, mergem toți rezidenții câte două luni prin spitalele din Cluj. Te ajută foarte mult lucrul acesta, vezi cum e, îți faci mâna, prinzi puțin din toate. Unde vreau să ajung; în 2017 am fost  în Tanzania, în Africa, iar câteva spitale de la noi arată precum cele din Tanzania. Sunt infecții nosocomiale? Sunt peste tot, în toată Europa, în toată lumea, dar întrebarea apare câte se raportează la noi din cifra reală? La noi se fură și din statistică. Sunt unele clădiri de spital care ar trebui dărâmate, rase de pe suprafața pământului și făcute altele, curate. E foarte greu.  Pacienții suferă din toate aceste motive. Dar dacă nu sunt toate condițiile, cele mai bune condiții, măcar să fim oameni cu toții. Să ne reamintim că „Medicina e știință și conștiință încălzită de iubire față de oameni”, așa cum spunea Iuliu Hațieganu.”

Pacienții

De la înființarea filialei din Cluj, care figurează statutar din august 2017, Caravana Medicilor a organizat opt mari deplasări în zona Ardealului: două în județul Cluj, la Țaga și Răchițele, două în județul Bihor, două în Maramureș și două în Sălaj. 22 de medici merg constant peste tot, iar în echipă au fost primiți și 35 de studenți de la Universitatea de Medicină și Farmacie. Cumulat, caravana de medici a parcurs 1500 de kilometri pentru oameni. La cele opt caravane au fost consultați peste 600 de pacienți.  3 dintre aceștia au fost descoperiți cu Hepatită B, 7 cu Hepatită C, 6 pacienți au avut screening pozitiv pentru canncer, iar 35 de oameni au fost diagnosticați cu diabet zaharat.

Patru caravane în primăvară

Echipele de doctori de la Caravana cu Medici vor ajunge în primăvară în patru locuri. Următoarea caravană e programată în luna martie în Satu-Mare, la Stana. Apoi se va orgnaiza o caravană pentru femei, în luna aprilie, la Ocna Șugatag, în Maramureș. În luna mai Caravana de Medici va ajunge în Munții Rodnei, în Bistrița-Năsăud, într-o localitate ce va fi aleasă în perioada următoare, iar a patra caravană va merge la Vadul Crișului, în județul Bihor. În partea a doua a anului, Carava cu Medici va organiza încă patru deplasări, locațiile urmând a fi stabilite.

Caravana cu Medici a fost desemnat cel mai bun proiect de sănătate la Gala Tineretului Clujean și la Gala Națională a Voluntarilor.

Caravana cu Medici

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Catalin Suciu

Este reporter pentru site-ul actualdecluj.ro, din aprilie 2014. Anterior a lucrat la cotidianul Ziua de Cluj din august 2011. A mai lucrat la cotidianul Monitorul de Cluj între octombrie 2006 și mai 2010, şi la agenţia de presă NewsIn în perioada martie 2007 – februarie 2009. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din cadrul Universităţii „Babeș- Bolyai”.

Articole similare