Închide

O universitate din Cluj produce un aparat de măsurare a calității aerului. „Nu am văzut un aparat similar pe piață”

EconomieEducaţieTop News by Actual de Cluj - ian. 18, 2019 0 305

O universitate din Cluj produce un aparat de măsurare a calității aerului și îl lansează pe piață.
Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca anunță că lansează pe piață aparatul SmartRadon, un sistem inovativ de monitorizare a calității aerului din clădiri, dezvoltat și testat de cercetătorii universității.

Aparatul poate înregistra prezența radonului, gaz care, peste pragul critic, poate influența inducerea unor forme de cancer, a bolilor respiratorii și a altora. De asemenea aparatul măsoară compușii organici volatili cu impact asupra sistemului respiratoriu, nervos sau de reproducere, monoxidul sau dioxidul de carbon și alți parametri de mediu, precum presiunea, umiditatea și temperatura.  „SmartRadon poate realiza, în aceste condiții, o radiografie complexă a principalilor poluatori ambientali cancerigeni din locuințe, oferind posibilitatea dezvoltării și implementării unor servicii de prevenție și intervenție de mediu”, arată universitatea.

UBB a produs deja mai bine de o sută de astfel de aparate care sunt montate și funcționează în mai multe case, în cadrul unui proiect de cercetare. Prorectorul Daniel David spune pentru actualdecluj.ro că aparatele costă aproximativ o mie de euro. L-am întrebat – căci acestea nu sunt primele astfel de aparate de pe piață și probabil nici cele mai bune – ce au aceste aparate produse la Cluj și nu au altele similare de pe piață.

Coordonatorul proiectului de cercetare e Alexandra Cucoș, care spune că aparatul produs la Cluj e competitiv în special pentru faptul că măsoară șapte parametri și niciun alt astfel de detector de pe piață n-o face; în plus dacă ar vrea cineva să facă un produs comparabil, acum, cu senzori de la aceiași furnizori, prețul ar fi cel puțin dublu. „Noi am prospectat doi ani să căutăm senzorii pe care să-i includem, sunt încorporați doar senzori de calitate, nume sonore de producători. Acum ar costa dublu sau triplu și oricum nu am întâlnit un aparat care să măsoare toți cei șapte parametri, nu am văzut un aparat similar pe piață când am făcut prospectarea”.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Tags