Închide

Investiţie pentru copiii bolnavi de la Cluj. Asociaţia care construieşte un spital de oncologie pediatrică la Bucureşti şi Untold finalizează proiectul de la Pediatrie 2

ActualitateSănătateTop News by Kristina Reştea - ian. 18, 2019 0 2972

 

Un medic în alb şi două doamne zâmbesc în faţa unui perete împodobit cu desene de cercuri colorate, într-o fotografie de dat veşti bune. Doctorul e Gheorghe Popa, medic primar pediatrie de la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii Cluj-Napoca, iar doamnele sunt fondatoarele asociaţiei Dăruieşte Viaţă, asociaţie pe care cei mai mulţi dintre voi o ştiţi ca responsabilă de un şantier la Bucureşti: cel prin care un ONG, cu sprijin din societatea civilă, a demarat construirea unui Spital de Oncologie și Radioterapie Pediatrică. Într-un sistem de sănătate în care pacienţii (şi medicii) se confruntă cu mari lipsuri, ONG-ul anunţă că în spitalul de la Cluj pentru micuţii pacienţi care luptă cu boli cumplite va fi ceva mai bine: secția de hemato-oncologie de la Spitalul Pediatrie 2 va avea două camere de izolare, printr-un parteneriat între Dăruieşte Viaţă şi organizatorii festivalului Untold.

„Pe domnul doctor Popa îl știm de aproape 10 ani. De la prima întâlnire ne-a spus că pe secția de hemato oncologie are nevoie de camere de izolare. Când un copil face leucemie acută mieloblastică sau leucemie acută limfoblastică cu risc crescut are nevoie de izolare. În România, știți doar, e perfect. 8% rata de mortalitate prin infecţii (calculată de dnul doctor de pe un eșantion de 200 de copii). În timp ce în Occident e sub 1%. Când cele două camere vor fi date în folosință rata de supraviețuire la 5 ani, speră domnul doctor, să crească cu 5%. Secția de hemato oncologie are acum două camere de izolare datorită parteneriatului Dăruieşte Viaţă şi Untold”, anunţă  (de la Spitalul de Pediatrie 2 din Cluj-Napoca) Carmen Uscatu, co-fondatoarea asociaţiei Dăruieşte Viaţă, alături de Oana Gheorghiu. Reprezentanţii ONG-ului au venit în aceste zile într-o vizită de lucru, pe şantier, şi spun că în următoarele săptămâni lucrarea va fi gata. „Urmează să se instaleze mobilierul, mai sunt mici lucrări de făcut, estimăm că în cel mult o lună camerele vor putea fi puse în funcţiune”, ne spune Oana Gheorghiu, de la Dăruieşte Viaţa. De menţionat că lucrările efective s-au întins pe o perioadă destul de scurtă: campania de strângere de fonduri, alături de Untold, a fost lansată în 2017, şantierul a început în noiembrie 2018, iar punerea în funcţiune a noilor săli este estimată pentru următoarele săptămâni. Investiţia a fost bugetată la aproximativ 100.000 de euro, iar banii necesari au fost asiguraţi de organizatorii de festival, din donaţii şi resurse proprii.

„Lucrările sunt aproape gata, au mai rămas de pus nişte mobile şi de făcut instructajul personalului. Pentru noi, este vorba despre o investiţie deosebit de importantă, încercăm să asigurăm cele mai bune condiţii pentru îngrijirea copiilor cu leucemie şi imunitate scăzută. Sperăm ca, datorită acestor dotări noi, să scadă rata mortalităţii prin infecţii. Şi să progresăm. Până acum, copiii erau îngrijiţi în saloane obişnuite. E esenţial să avem aceste dotări – nu pentru toţi copiii, dar e necesar pentru cei cu leucemii, cu forme foarte severe„, a menţionat pentru Actualdecluj.ro dr. Gheorghe Popa.

 

Campanie lansată în 2017

Amintim că acest proiect a fost lansat în vara anului 2017, atunci când asociaţia Dăruieşte Viaţă şi organizatorii Untold au anunţat că vor să amenajeze două camere sterile pentru pacienții bolnavi de leucemie și alte tipuri de cancer, la spitalul clinic de urgență din Cluj, cu ajutorul donaţiilor festivalierilor Untold. „În lipsa tratamentelor corespunzătoare și aplicate la timp, dar și din cauza infecțiilor spitalicești, copiii bolnavi de cancer din România au de două ori mai puține șanse la viață decât cei din țările occidentale”, spunea purtătorul de cuvânt al festivalului, Ioana Chifor.Asigurarea unor condiții sterile este vitală pe perioada când copilul cu leucemie face tratament. Protocoalele în leucemii presupun administrarea unor doze mari de citostatice, tratamente care salvează vieți, dar care le scad imunitatea micuților pacienți. Izolarea în camere sterile va ajuta ca tratametul aplicat să fie unul cu adevărat eficient, pentru că în asemenea cazuri infecțiile sunt cea mai frecventă cauză de deces”, explica conferențiarul Gheorghe Popa, medic primar pediatrie de la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii Cluj-Napoca. La Cluj sunt tratați anual 100 de copii la secția de hemato-oncologie de la Spitalul de Copii din Cluj-Napoca.

 

Nu e prima oară când asociaţia Dăruieşte Viaţă vrea să se implice într-un proiect la Cluj. Citeşte aici despre un proiect dorit la Institutul Oncologic, eşuat în urmă cu câţiva ani:

Institutul Porților Închise

 

Citeşte şi:

Beard Brothers și comunitatea locală au renovat un etaj al Spitalului de Copii

 

 

Sursa foto, sus: Facebook, Carmen Uscatu, Dăruieşte Viaţă

 

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.

Articole similare