Închide

Unde se fac noile clădiri de birouri ale Clujului?

EconomieTop News by Kristina Reştea - ian. 23, 2019 0 3153

În cadrul unor ansambluri imobiliare sau ca imobile independente, o serie de noi spaţii de birouri urmează să intre pe piaţa clujeană în acest an. Cele mai multe clădiri de birouri existente în oraş se află în centru sau în zone cu acces facil şi în imediata apropiere a unor centre comerciale, dar există şi proiecte la periferie sau în parcuri industriale, conform unei analize prezentate de portalul CompariImobilare.ro.

Cluj-Napoca este cea mai mare piaţă regională de birouri din România, cu un stoc de 282.000 mp, conform datelor citate de CompariImobiliare.ro. Acestea fac parte, de fapt, dintr-un raport din toamna trecută a consultanţilor de la Cushman& Wakefield. Se aşteaptă ca dezvoltatorii imobiliari să mai livreze încă 71.000 mp de spaţii de birouri în perioada 2018-2019.

Braşov, Timişoara, Cluj, alături de zone din Capitală precum Expoziţiei, Barbu Văcărescu-Floreasca sau chiar Calea Victoriei vor deschide noi şantiere de birouri în acest an, în condiţiile în care anul 2018 s-a închis cu un grad de neocupare de numai opt procente, arată un raport de început de an al Cushman & Wakefield Echinox citat de ZF.ro. În total, anul acesta vor fi deschise şantiere pentru 13 clădiri sau proiecte, pentru un total de 294.500 mp de birouri. Puţin peste 65.000 mp sunt birouri ce vor fi construite în oraşele principale ale ţării, iar diferenţa, de 230.000 mp, în Bucureşti.

„Cele mai multe clădiri de birouri existente în oraş se află fie în centru, fie în apropierea marilor centre comerciale, chiriaşii având acces la o gamă largă de facilităţi. Totuşi, anul 2019 aduce chirii şi în clădiri situate în parcurile industriale de la periferie sau în viitoarele cartiere ale Clujului”, arată reprezentanţii CompariImobiliare.ro. În prezent, chiriile pentru spaţiile de birouri din clădirile de clasă A variază între 13,5 – 15 euro/mp, iar taxa lunară de servicii între 2-3,5 euro, în fucţie de specificul clădirii.

Printre proiectele noi de la Cluj menţionate în analiza portalului se numără Novis Plaza, complexul de birouri situat pe strada Tăietura Turcului, în parcul industrial Tetarom I. Este vorba, de fapt, despre o a doua etapă a acestui proiect. Echipa Transilvania Construcţii, firma care a preluat defunctul proiect Global Plaza, a început lucrările la cel de-al doilea corp al clădirii, conform unui anunţ făcut de companie în această lună. Acesta va fi dat în folosinţă în iulie 2019 şi va dispune de aproximativ 7.000 mp suprafaţă inchiriabilă.

Este menţionată în analiză şi componenta de birouri din cadrul Record Park, un ansamblu imobiliar care se ridică pe fosta platformă industrială Argos – Jolidon, respectiv o parte din baza sportivă Record, de pe strada Onisifor Ghibu.  Noul ansamblu include în proiect spații de birouri, comerciale și o componenta rezidenţială cu 236 apartametne, dar și o clădire istorică care ar urma să fie conservată şi transformată în spații pentru artă, tehnologie şi birouri de tip co-working. Componenta de birouri din cadrul Record Park (12.000 de metri pătrați închiriabili) va fi reprezentată de o clădire de birouri clasa A cu șapte etaje. Dezvoltatorul imobiliar este Speedwell, companie înființată de belgienii Jan Demeyere și Didier Balcaen.

Detalii aici:

Încă o fostă platformă industrială lasă loc imobiliarelor. Se pregătesc vecini pentru The Office: apartamente, birouri şi centru „de inovaţie” în foste grajduri din vremea Imperiului

 

 

United Business Center Riviera, complex de birouri de 8.000 mp, e amplasat în cartierul Gheorgheni, în vecinătatea centrului comercial Iulius Mall. Va fi predat în 2019.

Advancity Business Center este o clădire nouă cu spaţii de birouri de închiriat amplasată în zona centrală a municipiului Cluj-Napoca, pe Strada Someşului. Este o clădire de birouri de clasa A, cu o suprafaţă închiriabilă totală de 6.820 mp. Clădirea este desfaşurată pe parter şi 5 etaje, cu parcare la subsol (67 locuri). Este în prezent în construcţie, fiind planificată să fie inaugurată în prima parte a anului 2019, potrivit CompariImobiliare.ro.

Sunt trecute în lista de proiecte noi şi cele două centre ale pimăriei – CREIC şi TEAM, din Dealul Lomb. Deşi acestea nu sunt tocmai noi: au trecut prin îndelungi amânări, probleme de şantier, probleme cu drumurile de acces şi alunecări de teren. Totuşi, potrivit datelor oficiale, ar urma să intre şi acestea în piaţă. Centrul Regional de Excelență în Industrii Creative (CREIC), de pe dealul Lombului, a fost finalizat. Tot aici urmează să fie finalizat şi Centrul de Dezvoltare a Afacerilor (TEAM), ansamblu format dintr-un corp de clădire pentru birouri și servicii suport, cinci microhale de producție și 22 de parcele de dimensiuni variabile, cu toate utilitățile disponibile.

Amintim în acest context că tot în acest an urmează să se finalizeze şi noul proiect al celor de la Bosch, demarat pe o parte din fosta platformă Flacăra. Este vorba despre o investiţie de 25 milioane de euro în noul centru de cercetare şi dezvoltare, care va fi finalizată în 2019. Noua clădire va avea 17.000 mp. Mai multe aici:

FOTO. Bosch construieşte un nou centru de inginerie la Cluj, pe fosta platformă Flacăra

 

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.

Articole similare