Închide

După ce l-au tot lăudat și-au defilat cu el, se trezesc în al 12-lea ceas să-l pună la zid

ActualitatePoliticaTop News by Cosmina Fernoaga - ian. 14, 2019 0 1221

La Cluj, principalii lideri ai PNL, Emil Boc și Daniel Buda, nu au îndrăznit niciodată să-l critice pe Dacian Cioloș, în ciuda faptului că partidul lor a avut numai de suferit de pe urma acestui blat politic, început încă de la alegerile din 2016. Emil Boc, în mod special, pentru a-și asigura simpatia electoratului cioloșist/usr-ist a continuat la Cluj pe cont propriu o aprigă campanie de imagine, evitând să-și asume deschis acțiunile politice ale PNL. Ba mai mult, sunt destule situații în care Boc a vrut să apară în spațiul public că s-ar identifica mai degrabă cu acțiunile Cioloș-USR – inițiativa „fără penali în funcții publice” fiind doar un exemplu în sensul acesta. Potrivit informațiilor Actual de Cluj, liberalii clujeni aveau directivă de la Boc și de la Buda să evite orice acțiune/discurs în spațiul public care i-ar fi putut poziționa în conflict cu gruparea Cioloș/USR, iar rezultatul se vede în prezent, pentru că toate sondajele comandate în ultima perioadă arată că PNL-ul se situează bine sub partidul condus de Cioloș. Primul care va fi afectat de această situație este chiar președintele PNL Cluj, Daniel Buda, bun prieten cu Emil Boc. Buda nu stă deloc confortabil pe lista de candidați propusă de PNL pentru alegerile europarlamentare și realizează acum, în ceasul al 12-lea, că Dacian Ciloș  îi va crea mari probleme, având în vedere că el este cel care va deschide lista de candidați ai USR-PLUS.

Ipocritul Buda, care nu mai prididea cu laudele la adresa lui Cioloș, are acum altă placă

Realizând că Dacian Cioloș va fi unul dintre competitorii redutabili cu care se va lupta pentru a obține un loc în Parlamentul European, Daniel Buda (foto jos) a renunțat complet la galanterie. Într-o conferință de presă, el l-a atacat fără menajamente pe Cioloș, acuzându-l că ar fi avut agendă dublă în perioada în care era premier al României. Buda s-a referit la faptul că Cioloș a conclucrat cu reprezentanții PSD, menținându-i pe aceștia în funcții guvernamentale: ”Fiecare în viaţa asta cum îşi aşterne aşa doarme. Mi-aş fi dorit mult ca Dacian Cioloş să fi fost membru al PNL, i s-au oferit toate funcţiile mai puţin cea de preşedinte. A avut posibilitatea de a veni în interiorul PNL, partid care i-a dat toate funcţiile numite pe care le-a avut, că doar nu a avut niciuna câştigată în urma unui scrutin electoral – secretar de stat în Ministerul Agricuturii, ministru al Agriculturii, comisar european. PNL l-a susţinut şi pentru funcţia de premier, aflând azi că el avea o agendă dublă, că se bucura de susţinerea PSD, oferindu-le facilităţi în structurile guvernamentale. Vom mai vorbi cum au fost menţinuţi oameni ai PSD de domnul Cioloş în funcţii guvernamentale cheie de decizie. (…) Dacă azi vine şi spune că are experienţă la nivel european şi candidează la europarlamentare să nu uite că aceasta i-a dat-o PNL, nu altcineva”.

Nu cu mult timp înainte, Buda afirma tocmai contrariul în spațiul public, apreciind că Cioloș a fost cel mai bun premier pe care l-a avut România. Lui Buda chiar îi plăcea să se laude că este bun prieten cu Cioloș, pentru că au urmat același liceu agricol din Șimleul Silvaniei: „Dincolo de subiectivismul care mi s-ar putea imputa, cunoscându-l pe dl Cioloș din perioada liceului, eu sunt absolut convins că dl Cioloș este persoana potrivită sa conducă destinele unui guvern și după 11 decembrie. Are o experiență de necontestat în ceea ce înseamnă administrație, dacă ne gândim că a fost comisar european de succes timp de 5 ani, a fost artizanul politicii, noii politici agricole comune, o politică extrem de serioasă și de consistenta (…)” – așa îl lăuda Buda pe Cioloș înainte de alagerile prezidențiale din 2016 (fragment din revista22)

La vremea respectivă, Buda avea numai argumente pozitive legate de prestația lui Cioloș în funcția de premier: „ În acest mandat a fost extrem de încorsetat și de faptul că susținerea politică a fost cum a fost. Dânsul (Cioloș – n.red) nu și-a putut permite să faca într-un timp atât de scurt ‘cerul și pământul’, însă domnia sa are o gândire nu numai de dreapta, dar și care merge către consolidarea statului de drept, consolidarea economică a României și nu în ultimul rând stabilitatea la nivel național. Să știti că Europa este astăzi într-un pericol foarte mare, generat de ascensiunea partidelor extremiste, de aceea eu cred că România are nevoie de un premier cu expertiză cum este Dacian Cioloș, să nu punem pe cineva care abia învata unde sunt ‘clanțele de la guvern’, scuzați-mi expresia neacademică”.

Citește și

Cioloș, cap de listă la alegerile europarlamentare. În alianță cu USR

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Cosmina Fernoaga

Este redactorul-șef al site-ului actualdecluj.ro, din aprilie 2014. A fost reporter pentru cotidianul Ziua de Cluj din martie 2005 până în aprilie 2014 şi redactor la Realitatea FM Cluj din martie 2012, timp de un an. Lucrează în presă din iulie 2003, când a debutat la cotidianul "Bună ziua, Ardeal". A absolvit Facultatea de Teatru şi Televiziune a UBB Cluj în 2004 şi Facultatea de Drept a Universităţii „Dimitrie Cantemir” în 2012.

Articole similare