Închide

Oamenii lui Băsescu se feresc de termenul „fuziune”, dar preferă „alianță”

ActualitatePoliticaTop News by Cosmina Fernoaga - ian. 13, 2019 0 310

O posibilă fuziune dintre PNL și PMP ar fi convenit mai ales reprezentanților din formațiunea lui Traian Băsescu, numai că vechii liberali s-au opus permanent ca acest lucru să se întâmple și se opun în continuare. Totuși, PMP-iștii nu-și pierd speranța, iar informațiile apărute în presa centrală, în ultima perioadă, arată că pe diferite culoare se mai poartă „negocieri” în sensul acesta. Contactat de Actual de Cluj, vicepreședintele PMP Cristian Lungu arată că nu e niciun secret și că intenția unei alianțe – și nu a unei fuziuni – a fost exprimată încă din iunie 2018, de către președintele partidului, Eugen Tomac. „Ne doream o alianță împotriva PSD, însă atât reprezentanții PNL cât și cei ai USR au optat să discutăm mai aprofundat despre o astfel de variantă după alegerile eurparlamentare”, spune Cristian Lungu. Or, informațiile cu tentă negativă apărute în presă  legat de intenția lui Băsescu de a fuziona cu liberalii (mai precis cu vechii săi colegi din PDL), nu ar face decât să dinamiteze și această posibilitate, de a se înființa o alianță anti PSD, după alagerile europarlamentare, crede Lungu: „Este o încercare de înăbușire a construirii unui proiect comun al opoziției unite, atât în perspectiva alegerilor prezidențiale din decembrie, 2019, cât și în perspectiva alagerilor parlamentare din 2020. Unii țin foarte mult să discrediteze PMP, speculând că ne-am teme de pragul electoral. Dar aceste informații sunt nefondate. De ce? Pentru că PMP s-a validat în toate cele patru rânduri de alegeri electorale care au avut loc până acum: europarlamentare, prezidențiale, locale și parlamentare. Ne-am validat chiar în lipsa unor structuri teritoriale. Acum dispunem de aceste structuri, deci ar trebui să ne fie și mai simplu. Noi avem proiectul nostru politic, suntem pregătiț să intrăm în alegeri pe cont propriu. Intenția privind o alianță cu PNL și cu USR era strict pentru a anula această divizare a opoziției, pentru a învinge mai ușor guvernarea Dragnea-Dăncilă”.

Vechii liberali nu vor să audă de PMP dar nici nu s-ar opune ferm

Nu există niciun demers ferm privind o eventuală fuziune, a mai spus vicepreședintele PMP, Cristian Lungu:  „Nu s-a primit nicio propunere de fuziune, iar noi avem deja conturat un poiect politic propriu, cât se poate de consistent și de viabil, pentru alegerile europrlamentare. Vom vedea ulterior ce se va mai întâmpla”. De cealaltă parte, liberalii clujeni din vechea gardă PNL resping orice posibilitate privind o fuziune cu formațiunea lui Băsescu, acum sau în viitor. „Eu, personal, sunt împotriva acestei fuziuni şi nu o susţin. PNL e suficient de puternic. Nu cred că avem nevoie să facem o fuziune cu un partid care nu se ştie dacă mai intră în Parlament“, a declarat viceprimarul din Cluj-Napoca, Dan Tarcea, liderul organizaţiei municipale a PNL, pentru România Liberă

O eventuală alianță nu e respinsă, în schimb, de deputatul Adrian Oros, care se află în grațiile actualului lider al PNL, Ludovic Orban. Oros a întărit afirmațiile vicepreședintelui PMP Cristian Lungu, subliniind că discuțiile privind o posibilă fuziune ar trebui să aibă loc după alegerile europarlamentare din mai, 2019: „Această fuziune ar fi fezabilă după alegerile europarlamentare, după ce vedem ce scor are fiecare. Sunt discuţii legate de o colaborare mai strânsă, dar multe informaţii sunt pe surse. Dacă se va face această fuziune, se va face în anumiţi termeni, de pildă cu sau fără prezenţa lui Traian Băsescu. Dar, oficial, în structurile partidului nu s-a discutat acest lucru“, a spus deputatul PNL pentru aceeași publicație.

Liderul PNL Cluj, Daniel Buda (care vine din vechea gardă a PDL) s-a limitat să spună că dacă ar fi existat cea mai mică informație privind posibilitatea unei alianțe cu PMP trebuia să fie primul care să o știe: ”Dacă eu nu știu să existe în discuție vreo alianță cu PMP însemană că ea nu există”.

De menționat că anul trecut, PNL Cluj îl primea cu brațele deschise pe fostul președinete al PMP Cluj, Rareș Rusu. Motivul? Rareș Rusu a fost mereu un apropiat al vechilor lideri PDL-iști, Emil Boc și Daniel Buda, astfel că după o perioadă în care acesta nu și-a mai găsit locul în PMP, a fost reprimit în vechea gașcă politică, iar liberalii din tabăra Dan Tarcea/Adrian Oros nu au putut să-i pună nicio piedică.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Cosmina Fernoaga

Este redactorul-șef al site-ului actualdecluj.ro, din aprilie 2014. A fost reporter pentru cotidianul Ziua de Cluj din martie 2005 până în aprilie 2014 şi redactor la Realitatea FM Cluj din martie 2012, timp de un an. Lucrează în presă din iulie 2003, când a debutat la cotidianul "Bună ziua, Ardeal". A absolvit Facultatea de Teatru şi Televiziune a UBB Cluj în 2004 şi Facultatea de Drept a Universităţii „Dimitrie Cantemir” în 2012.

Articole similare