Închide

Patronii firmei italiene Debeco, condamnați pentru înșelăciune imobiliară

Actualitate by Actual de Cluj - dec. 19, 2018 0 915

Magistraţii Judecătoriei Cluj Napoca au dispus recent condamnarea italianului De Angelis Albano, patronul firmei DEBECO şi a administratorului Marcel Cleţiu, la pedepsele de 3 ani de închisoare, respectiv 2 ani şi jumătate, pentru înşelăciune în formă continuată. Cei doi împreună cu firma italiană au de achitat victimelor, despăgubiri materiale în valoare de peste 1,87 milioane lei, plus dobânzi de peste un deceniu.

Procurorii i-au acuzat pe cei doi pentru că în perioada 2006- 2009 au păcălit un număr de 13 familii cu construirea unor locuinţe, în două blocuri în cartierul clujean Mărăşti, ascunzându-le faptul că asupra terenului firmei SC DE BE CO SRL şi a viitoarelor construcţii se instituise sechestrul judiciar de 1,5 milioane euro. Inculpaţii i-au amăgit pe cei care au achitat avansuri că vor construi apartamentele, până în anul 2011, când firma a intrat în isolvenţă, fiind ulterior radiată.

Printre victimele care au reclamat prejudicii totalizând 1,86 milioane lei s-a numărat şi un procuror, iar firma condamnaţilor a fost implicată în renovarea eşuată a Hotelului Univers T.

În actul de acuzare se arată că firma DE BE CO Italia la care este acţionar şi De Angelis Albano, a achiziţiont un teren de 1.653 mp, în valoare de 165.000 de euro în cartierul Mărăşti, pe care urma să se construiască două locuinţe colective. DE BE CO Italia urma să realizeze costrucţia, contra sumei de 1,5 milioane euro. Firma italiană era acţionar majoritar la sucursala clujeană, doar 10 procente revenindu-i românului Marcel Cleţiu. Proiectul a fost autorizat de Primăria Cluj în iunie 2006 într-un regim de înălţime de D + P + 3 E, cu destinaţii de locuinţe, spaţii comerciale şi birouri.

Firma clujeană a contractat un credit de 1,5 milioane euro de la Banc Post, din care a transferat către firma mamă italiană suma de 750.000 de euro. Deşi trebuia să realizeze construcţia, DE BE CO Italia a subcontractat lucrarea la roşu, către TCI Contractor General. Pentru restanţe la plăţi pentru lucrările efectuate, TCI CG a executat silit DE BE CO Cluj, care a intrat în insolvenţă.

Dintre cei 18 promitenţi cumpărători, care au achitat avansuri totalizând 579.000 euro, rămânând de achitat 354.132 euro, un număr de 13 persoane au depus plângeri penale, considerându-se prejudiciaţi.

Instanţa din primul ciclu procesual i-a achitat în iunie 2016 pe inculpaţi, apreciind că nu s-a probat faptul că victimelor li s-a acuns faptul că terenul şi construcţiile au fost ipotecate. Nu a fost o problemă nici transferul banilor în Italia, magistratul opinând că poate aceasta era procedura obişnuită în cadrul grupului. Faptul că au fost executate 90 la sută din lucrări de către antreprenor şi criza economică mondială din perioada de dezvoltare a proiectului au fost şi acestea argumente care au dus la achitare.

Curtea de Apel a casat în decembrie 2016 decizia Judecătoriei, apreciind că nu a fost audiat acuzatul italian, absent pe toată durata procesului şi nu au fost consemnate pretenţiile părţilor civile.

Decizia Judecătoriei, care i-a condamnat la detenţie pe cei doi inculpaţi poate fi atacată cu apel.

Text realizat de Mihai Bacalu

Nici un comentariu

Scrie un comentariu