Închide

Printre benzinării, hale şi birouri: se fac şi hoteluri lângă aeroport

EconomieTop News by Kristina Reştea - dec. 19, 2018 0 1393

Un hotel şi un apart-hotel se pregătesc pentru artera care duce spre aeroportul internaţional din Cluj. Proiectul a fost discutat în şedinţa din această săptămână a Comisiei Tehnice de Amenajare a Teritoriului şi Urbanism (CTATU) şi aparţine unei firme deja active pe piaţa imobiliară locală.

Societatea Romdesign deţine un teren de aproximativ 4400 mp pe strada Traian Vuia, la nr 194. Acum, pe teren se află o casă de cărămidă şi un atelier auto, care urmează să fie demolate, iar vecinătatea e „pestriţă”: se găsesc aici o benzinărie, hală de depozitare şi birouri. Noul proiect propus vizează realizarea unor funcţiuni turistice, a explicat proiectantul de la Plan Trade. Mai precis, realizarea a două corpuri de clădire – un hotel şi un „hotel de apartamente”. Ambele imobile ar avea parcări la subsol (pe unul, respectiv două niveluri), parter, mezanin, patru etaje şi încă câte un etaj retras.

Proiectul a mai fost anterior prezentat în faţa membrilor Comisiei de Urbanism, care au avut câteva recomandări de făcut. Spre exemplu, rămăsese nerezolvat aspectul staţionării de scurtă durată şi accesul îngust la una dintre cele două parcări subterane, a menţionat arhitectul Adrian Iancu, membru CTATU. „Ar trebui să se distanțeze clădirile şi să se existe un singur acces pentru ambele subsoluri, astfel încât să poată fi amenajată o curte de primire mai amplă”, a sugerat arhitectul Vlad Negru, membru al comisiei. Proiectantul responsabil de documentaţie a precizat că sunt prevăzute şase locuri de parcare în faţa clădiri. De asemenea, pe teren ar trebui să se amenajeze şi spaţii verzi pe aproximativ 800 mp, conform documentaţiei prezentate. Oricum, proiectanţii au fost chemaţi să revină cu o prezentare, dar numai în comisia operativă, pentru a se verifica rezolvarea aspectelor menţionate de membrii CTATU.

Compania care propune proiectul nu e străină de piaţa imobiliară de la Cluj: potrivit Constructiv.ro, aceasta aparţie fraţilor Septimiu Liviu și Victor Octavian Mărghitaş, fiii fostului rector al Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj. Proiectele acestora nu au fost ferite de controverse: în 2013, locuitorii au ripostat după ce Romdesign a început să construiască un bloc de cinci etaje în zona str Observatorului, pe un teren considerat de vecini drept spaţiu verde. Reprezentanţii primăriei explicau atunci, conform presei locale, că terenul a fost revendicat şi retrocedat, apoi vândut dezvoltatorilor imobiliar. Un alt proiect contestat în Consiliul Local a fost un complex propus pe strada Constantin Brâncuşi – al Romdesign alături de firma Teresa Construct. Conform datelor Ministerului Finanţelor, Romdesign e o societate activă în domeniul comerţului şi a înregistrat în 2017 o cifră de afaceri de 13,7 milioane de lei şi un profit de 6,2 milioane de lei.

Deocamdată, în lista structurilor turistice cu funcţiuni de cazare clasificate – cele care figurează oficial în lista Ministerului Turismului – apare că pe strada Traian Vuia funcţionează acum trei pensiuni: Leone (2 flori), Sada (3 flori) şi Verona (4 stele).

În contextul creşterii numărului de turişti, piaţa hotelieră este una încă interesantă la Cluj:

Clujul a atras într-un an investiții în hoteluri, restaurante și spații de agrement mai mari decât Constanța

 

Conform celor mai recente date ale Direcţiei Judeţene de Statistică, în judeţul Cluj, în perioada 1-30 septembrie unităţile de turism în funcţiune cu minim 10 locuri-pat, au oferit turiştilor 4787 camere cu 9931 locuri. În perioada 1.01 – 30.09.2018 au fost cazaţi 494101 turişti, din care 111931 turişti străini (reprezentând 22,7% din totalul turiştilor). Comparativ cu aceeaşi perioadă din 2017,  numărul turiştilor străini a crescut cu 5,2%. Indicele de utilizare netă a locurilor de cazare în luna septembrie 2018 a fost de 39%, cu 3,2 puncte procentuale mai mic faţă de aceeaşi lună a anului trecut.

Vezi şi:

Se pregăteşte un hotel Courtyard Marriott la Cluj

 

Sursa imagine: proiect Plan Trade, publicat pe site-ul primăriei Cluj-Napoca

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.

Articole similare