Închide

Platoul Sălii Sporturilor, eliberat de maşini. Cum ar putea arăta zona după ce Primăria va începe modernizarea

ActualitateAdministrațieTop News by Actual de Cluj - dec. 15, 2018 0 1381

Oraşul în care e mare bătaie pe locuri de parcare urmează să mai primească o intervenţie drastică în sensul noilor politici ale oraşelor occidentale: biroul spaniol de proiectare responsabil pentru noul masterplan al Someşului propune „eliberarea” platoului Sălii Sporturilor de maşini şi transformarea sa într-un mare spaţiu public. Administrația locală intenționează să pună în practică propunerea cu bani europeni, în cadrul unei cereri de finanțare de peste 8 milioane de euro care se va depune la pachet cu remodelarea parcului Armătura. Potrivit Primăriei, șantierul de tranformare a zonei are șanse să demareze în 2020.

Arhitectul Jose Mayoral de la Biroul spaniol Practica, cel care se ocupă de Masterplanul Someșului, a menționat că piațeta care va lua locul actualei parcări din fața Sălii Sporturilor va putea fi folosită pentru târguri, evenimente sau chiar pentru un patinoar și un Târg de Crăciun.

O variantă simulată privind felul în care ar putea arăta zona a fost deja prezentată public de către cei de la Practica:

 

„Reducem drastic numărul de parcări. Păstrăm cam 20-30% dintre cele existente acum. Credem cu tărie că pentru a avea spaţii publice şi zone pietonale trebuie să luăm aceste măsuri – să reducem numărul de parcări. E politica aplicată şi în alte oraşe ca Madrid sau Berlin. Păstrăm câteva parcări pentru autobuze, dar şi pentru maşini, dar acestea vor fi amplasate undeva pe margini, departe de râu, pentru a elibera întreaga arie”, explică Mayoral. În acest fel, eliberată de maşini, zona va fi mai bine conectată la râul din vecinătate.

Chiar dacă nu apar în imaginile publicate deocamdată, proiectanţii au inclus în plan şi plantarea unor copaci în permietru. Vor fi, de asemenea, bănci şi locuri de şedere şi e gândită o tranziţie „interesantă” de la nivelul platoului spre râu. Adică o trecere mai „soft”. „Astfel încât să poţi să te plimbi spre râu. Acum trebuie să mergi pe scări ca să ajungi la apă, planul e unul abrupt. Vom realiza un sistem de gradene, pentru a crea şi zone de stat”, spune arhitectul.  Cât despre zona centrală a acestui spaţiu „ideea este de a-l face cât mai versatil, ca să permiţi ca aici să se întâmple cât mai multe lucruri. Se doreşte să se păstreze un spaţiu cât de mare liber, pentru a se putea organiza aici diverse evenimente şi acţiuni – piaţă de Crăciun, pationar – iarna şi chiar pieţe zilnice sau concerte”, enumeră arhitectul.

A fost complicat să se accepte renunţarea la parcări? „Am avut o conversaţie lungă cu municipalitatea, cu opinia publică. După lungi discuţii, a existat consensul că acesta e cel mai bun lucru pentru oraş. A fost nevoie de dialog, dar, în final, ideea a fost acceptată”, spune Mayoral.

O altă componentă prezentată la începutul anului s-a legat de posibilitatea navigării cu ambarcațiuni ușoare pe Someș, în această zonă a Sălii Sporturilor. Ideea a fost deja testată anul trecut în cadrul proiectului Someș Delivery. Pe această componentă nu s-a mai insistat în această fază a proiectului.

Ovidiu Cîmpean, director de dezvoltare în Primărie, a precizat că următoarea etapă pentru implementarea proiectului o reprezintă aprobarea indicatorilor tehnico-economici care vor fi supuși atenției Consiliului Local la ședința din 19 decembrie. Apoi, vor fi depusă cererea de finanțare. Pentru acest proiect de modernizare a platoului Sălii Sporturilor se va depune o cerere de finanțare la pachet cu modernizarea parcului Armătura (proiect modelat tot de cei de la Practica în cadrul Masterplanului pe care îl pregătesc pentru Someș), valoarea acesteia fiind de peste 8 milioane de euro, după cum a spus Cîmpean.

Acesta a mai spus că după ce va fi aprobat studiul de fezabilitate, administrația locală va depune cererea de finanțare. În 2019, spaniolii de la Practica au obligația să aducă proiectul tehnic, urmând ca Primăria să lanseze licitația de execuție. Cel mai devreme, șantierul pentru modernizarea zonei ar putea demara în 2020.

Vezi și:

Clujul întors cu fața la apă. Ce va încerca să facă într-o primă etapă Primăria cu bani europeni din propunerea arhitecților spanioli de la Practica

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu