Închide

Portal imobiliar: „nu suntem în faţa unei crize ca în 2008”. Clujul are statut special şi ar fi deja „într-o zonă de corecţie”

EconomieTop News by Kristina Reştea - dec. 13, 2018 0 798

 

Încetinirea creşterii preţurilor din populara piaţă imobiliară şi chiar a statisticilor din vânzări lasă loc tot mai des previziunilor că ne apropiem de o nouă criză sau măcar de o corecţie pe acest segment. Contextul de piaţă de acum este „semnificativ diferit” faţă de cel de acum zece ani, spun reprezentanţii portalului Imobiliare.ro. Unul dintre argumentele folosite pentru calmarea pieţei este că prețurile locuințelor se situează, încă, la un nivel semnificativ mai scăzut decât cel din perioada de boom. Cu o singură excepţie. Aţi ghicit: este vorba despre Cluj-Napoca.

 

„În contextul ciclicității firești a pieței imobiliare, trendul ascendent pe care se înscrie rezidențialul autohton din 2014 încoace alimentează speculațiile cu privire la iminența unei crize similare celei din 2008. Datele Imobiliare.ro și Analize Imobiliare (platforma dezvoltată și susținută de portal) arată însă că actualul context de piață este semnificativ diferit față de cel din 2008”, transmit reprezentanţii portalului.

În ce fel „diferit”?

Primul argument adus de analişti ţine de prețurile locuințelor din ţară, care se situează, încă, la un nivel semnificativ mai scăzut decât cel din perioada de boom. Potrivit Indicelui Imobiliare.ro, suma medie solicitată de către vânzătorii de apartamente (noi și vechi) din întreaga țară este cu aproape 40% mai mică decât cea consemnată în momentul de vârf al pieței. Astfel, un apartament poate fi achiziționat în momentul de față cu 1.242 de euro pe metru pătrat (la finele lui noiembrie 2018), față de 2.058 de euro pe metru pătrat (în martie 2008).

Ceea ce înseamnă că marile orașe ar mai avea de recuperat din declinul consemnat în perioada de recesiune. Cu o singură excepţie, iar această excepţie se referă tocmai la Cluj.

Excepţia de la Cluj

Cel mai recent raport realizat de Analize Imobiliare relevă că cea mai mare diferență de preț la 10 ani este valabilă, în continuare, chiar în cea mai mare piață imobiliară a țării, anume Bucureștiul – unde apartamentele erau, în T3 2018, cu 35,9% mai ieftine decât în perioada similară din 2008. Diferențe importante pot fi observate și în centre regionale precum Constanța (-25,9%), Brașov (-25,9%) și Iași (-21,7%). Un ecart de preț mai mic față de 2008, anume -5,5%, există Timișoara, în vreme ce Cluj-Napoca este singurul mare centru regional al țării în care apartamentele sunt mai scumpe acum decât în urmă cu zece ani – cu o diferență de 6,2% față de T3 2008. 

„Clujul se află deja într-o zonă de corecţie, oraşul a cam fost în boom. Preţurile au fost foarte mari aici. Salariul mediu din Cluj e echivalent cu cel din Timişoara si sub cel din Bucuresti. Preţurile apartamentelor însă sunt deja foarte mari, cu un ritm de creştere anul trecut foarte ridicat.  Nu e sustenabil ca această situaţie să continue aşa”, menţionează pentru Actualdecluj.ro Daniel Crainic, director de marketing al Imobiliare.ro

Prețurile cerute pentru apartamente în Cluj-Napoca s-au majorat cu 1,4% în noiembrie (de la 1.535 la 1.556 de euro pe metru pătrat util) și cu 7,5% în ultimul an (de la 1.447 euro pe metru pătrat util).

Pentru a detalia contextul pieţei de la Cluj, să mai spunem şi că în perioada ianuarie-noiembrie, în judeţ s-au înregistrat 29.473 de vânzări de imobile, judeţul fiind în această statistică abia pe locul 4 la nivel naţional, conform datelor Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară. Ca să vă faceţi o idee despre scăderea pieţei, la nivelul întregului an 2017 (ianuarie-decembrie, deci cu doar o lună în plus), în Cluj se înregistrau 43.774 imobile vândute, iar judeţul era atunci pe locul 2 în clasament. În materie de scumpiri, capitala Transilvaniei- cel mai scump oraş din ţară – nu mai ține capul de afiș nici de la o lună la alta, nici raportat la anul precedent, arată o recentă analiză a Imobiliare.ro.

Cu toate acestea, se pare că cerere încă există: o compania care abia începe şantierul pentru un proiect care se va ridica pe o bucată din fosta platformă Argos din zona Mărăşti anunţă că deja a semnat contracte pentru 120 dintre cele 158 de apartamente din prima fază a ansamblului.

Citeşte şi:

 

Cifrele pe final de an confirmă scăderile din ultimele luni: Clujul pierde puncte în topul vânzărilor de locuinţe

 

 

Scumpirile actuale, departe de cele din 2006-2008

„În al doilea rând, este semnificativ faptul că, deși proprietățile rezidențiale continuă, per ansamblu, să se aprecieze, ritmul de creștere a prețurilor a încetinit totuși mult în 2018 – acesta situându-se, totodată, mult sub cel consemnat în perioada de boom”, mai precizează studiul. Potrivit datelor Analize Imobiliare, în cel de-al treilea pătrar al anului în curs, proprietățile rezidențiale din România s-au apreciat cu doar 0,7% față de cele trei luni anterioare (în scădere de la câte 1,4% în primele două trimestre). Astfel, pe fondul majorărilor reduse de preț din 2018, media trimestrială a variațiilor de pe segmentul rezidențial se situează, după primele nouă luni din 2018, la un nivel de 1,16%, față de 2,2% în 2017 și, respectiv, 2,9% în 2016. Spre comparație, în perioada de dinaintea declanșării crizei imobiliare, marja trimestrială de creștere a prețurilor ajungea chiar să depășească pragul de 10% – valorile maxime au fost consemnate chiar în primul trimestru din 2018, când locuințele s-au scumpit cu 16%, dar și în T3 2006 (+13%), T2 2006 (+11,25) și T2 2007 (+10,58).

 

Salarii mai mari

Un al treilea important aspect care face ca actualul context de piață să fie semnificativ diferit față de cel din 2008 este reprezentat de evoluția salariilor. Potrivit datelor centralizate de Institutul Național de Statistică (INS), salariul mediu net lunar pe economie s-a majorat cu aproape 140% în ultimii (mai bine de) zece ani, de la 1.134 de lei în martie 2008, la 2.720 de lei în octombrie 2018. În condițiile în care proprietățile rezidențiale autohtone sunt evaluate, de cele mai multe ori, în euro, un posibil contraargument la creșterea salariilor ar fi, desigur, evoluția cursului valutar. De menționat este însă că, în condițiile în care euro a crescut, în acest răstimp, cu doar 25% (de la 3,7276 de lei la finele lui martie 2008, până la 4,6668 de lei la sfârșitul lui octombrie 2018),  majorarea veniturilor este departe de a fi contracarată când vine vorba de achiziții imobiliare.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.

Articole similare