Închide

Investiţii străine de 75 de miliarde de euro în România. Clujul, printre judeţele care au atras afaceri din afară

EconomieTop News by Kristina Reştea - dec. 10, 2018 0 1734

 

Investițiile străine din România se ridică la 75 de miliarde de euro, bani care au mers în mai multe sectoare ale economiei românești – fabrici și centre logistice, clădiri de birouri, infrastructură energetică, contabilizează Consiliul Investitorilor Străini (CIS). Companiile cu capital străin din România angajează 1,3 milioane de oameni, aproximativ 26% din numărul total de angajați. Clujul se numără printre judeţele care au atras cele mai multe investiţii, dar nu e pe primul loc în ţară.

Zona București-Ilfov  este cea mai atractivă pentru investitorii străini, iar, în continuare, județele cu cele mai multe investiții străine sunt Arad, Brașov, Cluj, Prahova, Sibiu, Timiș și bineînțeles. „Din analizele realizate am observat că, în general, județele care au atras investitori străini au și un standard de viață mai ridicat (au fost măsurate veniturile și avuția pe locuitor). Nu putem spune că asta se datorează doar investițiilor străine, dar există o legătură strânsă între zonele dezvoltate economic și nivelul investițiilor străine atrase. Acest fenomen este ușor de explicat datorită avantajelor pe care companiile străine îl aduc cu ele: tehnologie, cunoștințe, acces pe piețele globale, experiență de zeci sau sute de ani”, arată analiza CIS.

Investitorii au venit în România ca să obțină profituri, admit reprezentanţii lor, dar aceştia adaugă că aceste afaceri au avut și o contribuție esențială la modernizarea economiei românești și integrarea ei în cea europeană.

Investițiile străine au fost de câteva miliarde de euro în fiecare an, ele variind în funcție de sănătatea economiei locale sau globale. Valoarea cea mai ridicată a investițiilor a fost atinsă în preajma aderării României la UE, când aceasta s-a ridicat la 8-9 miliarde de euro pe an. În România investițiile străine vin în special din țările membre ale Uniunii Europene, acestea fiind și cei mai importanți parteneri comerciali: Germania, Franța, Austria, Olanda.

 

 

 

Companiile cu capital străin din România angajează 1,3 milioane de oameni, aproximativ 26% din numărul total de angajați, arată o analiză a CIS. Cifra este aproape egală cu numărul persoanelor angajate în sectorul public. Salariul mediu într-o companie străină este semnificativ mai mare decât media națională. Salariul mediu net într-o companie străină era în 2017 de 3.100 de lei în comparație cu media națională de 2.300 de lei.

 

 

„Industria a atras jumătate din investițiile străine, ceea ce demonstrează că „dezindustrializarea” României în contextul aderării la UE și integrării în piața unică reprezintă un mit. Astfel se explică de ce industria a avut și are o contribuție importantă la creșterea PIB-ului”, arată analiza CIS.

Judeţul Timiş este pe primul loc între judeţele României la atragerea de investitori străini în afară de judeţul Ilfov şi municipiul Bucureşti, arăta la început de an un studiu realizat de Ziarul Financiar împreună cu Patronatul Investitorilor Autohtoni, PIAROM. Zona Bucureşti-Ilfov (Bucureşti plus judeţul Ilfov) avea la sfârşitul anului 2016 un stoc al investiţiilor străine atrase de aproape 40 de miliarde de euro, adică 60% din cele 66 de miliarde de euro investiţii străine directe înregistrate la acea dată. Clujul înregistra investiţii străine directe de 1,7 miliarde de euro, adică doar jumătate din cât contabiliza Timişul.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.