Închide

Cetățeni italieni, condamnți de instanța clujeană la închisoare pentru evaziune fiscală, spălare de bani și delapidare

ActualitateSocial by Actual de Cluj - dec. 07, 2018 0 715

Fraţii italieni Carruggio Vicenzo şi Alberto şi complicele lor Ricciardi Vittorio au fost condamnaţi la pedepse între 5 şi 6 ani şi jumătate de închisoare şi interzicerea dreptului de a administra o firmă, pentru evaziune fiscală, delapidare, fals în înscrisuri şi spălare de bani.

Procurorii DNA i-au acuzat pe cei trei italieni de sustragerea în urmă cu peste un deceniu, de la plata către bugetul de stat a peste 1,6 milioane euro, prin înregistrarea unor facturi fictive, ce atestau cheltuieli nereale cu închirierea unor excavatoare şi transferul în Italia a sumei de 3,8 milioane euro, rezultată din evaziune fiscală.

Anchetatorii i-au trimis în judecată pe Carruggio Vincenzo, asociat unic şi administrator la S.C. VIATRANS SERV S.R.L, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de evaziune fiscală, în formă continuată, spălare de bani, în formă continuată, delapidare, în formă continuată, fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată, asociere pentru săvârşirea de infracţiuni, Carruggio Alberto, administrator la SC DUECI S.R.L. Şi Ricciardi Vittorio, asociat şi administrator la S.C. AMOTRANS INTERNATIONAL S.R.L. şi S.C. TECMER S.R.L., cetăţeni italieni, în sarcina cărora s-au reţinut infracţiunile de complicitate la evaziune fiscală în formă continuată, spălare de bani în formă continuată, fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată, complicitate la delapidare în formă continuată, asociere pentru săvârşirea de infracţiuni.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:

În perioada mai 2003 – decembrie 2005, inculpatul Carruggio Vincenzo, în calitate de administrator la S.C. VIATRANS SERV S.R.L., pe baza unor documente contabile false, a înregistrat în evidenţele contabile ale acestei firme mai multe cheltuieli nereale sub pretextul efectuării unor operaţiuni comerciale inexistente în realitate, cum ar fi închirierea de utilaje şi mijloace de transport grele,  sau servicii de asistenţă din partea firmelor reprezentate de inculpaţii Carruggio Alberto şi Ricciardi Vittorio. Aceste acte s-au realizat în scopul sustragerii de la plata unor obligaţii fiscale către bugetul de stat în sumă de 6.123.553 lei, echivalentul a 1.665.321 euro, reprezentând impozit pe profit şi TVA.

De asemenea, în aceeaşi perioadă, inculpaţii Carruggio Vincenzo, Carruggio Alberto şi Ricciardi Vittorio şi-au însuşit, pe nedrept, din conturile firmelor pe care le reprezentau suma totală de 3.800.838 euro pe care au transferat-o în conturile din Italia ale S.C. DUECI S.R.L. pe baza unor operaţiuni comerciale fictive, cunoscând că aceşti bani provin din infracţiuni de evaziune fiscală.

Pentru a crea aparenţa de legalitate a acestor operaţiuni, inculpaţii au întocmit în fals 111 facturi fiscale şi mai multe contracte pe care le-au evidenţiat în contabilitatea firmelor implicate în circuit, anulate de instanţa de judecată prin dispozitivul sentinţei.

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală s-a constituit parte civilă cu suma totală de 10.451.178 lei reprezentând impozit pe profit, TVA şi majorări şi penalităţi de întârziere. Nu au fost identificate bunuri mobile sau imobile care să poată fi indisponibilizate sau valorificate în vederea recuperării acestei pagube.

Manevrele italienilor au fost sprijinite de cetăţeni români, un contabil şef de la Primăria Aleşd şi un consilier juridic, care i-au ajutat în activitatea de lichidări şi înfiinţări de firme cu care au operat transferurile de bani, din judeţele Bihor şi Cluj.

Ca orice dosar istoric, povestea de succes a italienilor face referire la contull deschis la Banca Dacia Felix, la bunele relaţii de colaborare cu firma Ben Ben cu care schimba utilaje sau cu Tirenna Scavi şi cu firma Pirelli care era unu dintre beneficiarii consultanţei, pentru construirea fabricii din Slatina.

Ce mai probabil italienii vor executa la domiciliul din ţara lor pedeapsa definitivă a autorităţilor judiciare române.

În baza art.421 pct.1 lit.b C.p.p. respinge ca nefondate apelurile formulate de către D.N.A. – SERVICIUL TERITORIAL CLUJ şi inculpaţii CV, CA şi RV împotriva sentinţei penale nr.151 din data de 12 mai 2017 a Tribunalului Cluj. Obligă inculpaţii la plata în favoarea statului a câte 2000 lei, fiecare, cheltuieli judiciare. Definitivă. Pronunţată în şedinţa publică din data de 06.12.2018.

(text și foto de Mihai Bacalu)

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare