Închide

Economist clujean: două cauze care declansează criza economică în România. „Criza nu va fi similară cu ce s-a întâmplat în 2007 dar asta nu înseamnă că nu va fi dureroasă”

EconomieTop News by Actual de Cluj - dec. 07, 2018 0 621

Un om de finanțe clujean cu ștate vechi, fondatorul unei case de evaluare și cu doctorat în economie, profețește o nouă criză economică pentru România.

Economistul Adrian Crivii a fondat la Cluj o companie de audit, Darian DRS, cu sedii la Cluj, București, Timișoara și Brașov, și a condus o vreme asociația națională a evaluatorilor autorizați. El spune că începutul unei noi crize economice e iminent, „a început din păcate numărătoarea inversă”. „Criza nu va fi similară cu ce s-a întâmplat în 2007 dar asta nu înseamnă că nu va fi dureroasă, atât pentru populație, cât și pentru antreprenori. O criză nu face altceva decât să corecteze dezechilibre care ating paroxismul, și poate aduce anumite beneficii, nu numai pierderi, din care avem întotdeauna de învățat, în special cei care guvernează și iau decizii ce privesc politicile economice”, notează acesta pe site-ul său și analizează situația economiei românești, „care parcă este din ce în ce mai nepregătită și decuplată de realitățile economice globale”. „Azi, economia românească se confruntă cu dezechilibre și decalaje majore și apare o falie tot mai adâncă între economia reală și deciziile guvernamentale ale actorilor de pe scena politică, care nu se poate sfârși decât într-o nouă criză”, susține el.

De exemplu rata de creștere a produsului intern brut, printre cele mai mari din Europa, deși mare, nu are o bază sănătoasă, susține el. „Din păcate, aceste ritmuri, deși necesare, cred că nu sunt sustenabile, pentru că esența acestei creșteri spectaculoase este artificială, bazată preponderent pe consum si aproape deloc pe investiții. De aceea, cred că acest avânt al economiei, cu astfel de rate în creștere, este puțin probabil să se mențină în viitorul apropiat”. Dar nici această creștere economică bazată pe consum nu a stimulat producția internă, ci a stimulat importurile, ceea ce a adâncit și mai mult deficitul balanței comerciale, cu efecte directe asupra cursului de schimb, susține economistul.

Esența problemei, arată el, e lipsa de investiții publice guvernamentale și proiecte semnificative cu atragere de fonduri europene, care a exclus factori pozitivi solizi de dezvoltare economică pe termen lung, sustenabili pentru un ritm accelerat de creștere a produsului intern brut, „asta chiar în condițiile unei fiscalități favorabile”. Un alt argument – „populismul ieftin cu care sunt ademenite” unele categorii sociale, cum ar fi angajații din sistemul public și pensionarii: „se preconizează o creștere faraonică a fondului de pensii de la 8- la 80 de miliarde lei în patru ani, aceasta fiind a doua cauză majoră ce va declanșa criza. Din păcate, aceste două categorii, cele mai vulnerabile, vor resimți cel mai acut, ca întotdeauna, efectele crizei. Aici vom putea observa încă o dată că politicile ciclice și în special creșterile generate de un singur pilon, consumul, nu sunt sustenabile, fapt care a fost confirmat și de evoluția crizei în celelalte state ale UE”.

Să mai spunem că Adrian Crivii nu e la primul său anunț de declanșare a unei crize economice: în primăvară anunța o criză de această dată imobiliară, declanșată de apetența foarte ridicată a cumpărătorilor de a achiziționa case încă din fază de proiect; în toamnă acesta arăta că la nivel global criza ar putea fi declanșată de industria automotive. Deocamdată criza, chiar dacă în piață au început să apară semnale în această direcție, se lasă așteptată. Citește și:

Doctor în economie, șef de firmă de audit din Cluj: vine o nouă criză imobiliară, perdanți vor fi cumpărătorii. Semnalul îl dau vânzările în fază de proiect, datorate de „lăcomia proprie ființei umane”

Fondator de firmă de evaluare în Cluj și doctor în economie: butoiul cu pulbere care poate arunca omenirea în criză

Nici un comentariu

Scrie un comentariu