Închide

Cum sărbătoresc clujenii Ziua Națională cu proiecție gratuită „Moromeții 2” și spectacol special de centenar

Actualitate by Actual de Cluj - nov. 16, 2018 0 680

Sărbătorirea zilei naționale de 1 Decembrie începe în acest an cu o zi mai devreme la Cluj-Napoca, cu dezvelirea statuilor mitropolitului ortodox Bartolomeu Anania și a episcopului ortodox Nicolae Ivan. Ceremonia e programată la ora 12 în piața Avram Iancu, iar o oră mai târziu, pe pietonala Eroilor, e programată dezvelirea statuii cardinalului greco-catolic Iuliu Hossu.

Programul de vineri 30 noiembrie continuă în piața Unirii cu un spectacol dedicat Centenarului, ateliere pentru copii și deschiderea patinoarului.  Tot vineri începe, la cinematograful „Florin Piersic”, Centenarul Filmului Românesc, care include trei proiecții în cele două zile de evenimente. Filmul „Pintea” va fi primul difuzat în acest cadru vineri seara la ora 20.30, în prezența cunoscutului actor Florin Piersic. Următoarele proiecții au loc de Ziua Națională, e vorba de filmul documentar “Marea Unire, România la 100 de ani”, o producție Agerpres, și așteptatul „Moromeții 2”. Intrarea este liberă, iar biletele pot fi rezervate gratuit, online, în limita locurilor disponibile, accesând: http://bit.ly/FilmRomanesc.

În ziua de 1 Decembrie ceremoniile încep la ora 9 cu depuneri de coroane la statuia ecvestră a lui Mihai Viteazul, iar la ora 10.30 în piața Avram Iancu are loc ceremonia oficială și defilarea cu tehnică militară și de intervenție.  Primăria Cluj-Napoca organizează, de la ora 12, în Sala de Sticlă a Primăriei, simpozionul „Clujul Universitar și Marea Unire”. În cadrul acestuia va fi inaugurată o expoziție de fotografii istorice, realizată în parteneriat cu Biblioteca Academiei Române Cluj-Napoca, Universitatea ”Babeș-Bolyai”, Muzeul de Istorie al Universității ”Babeș-Bolyai”, Direcția Județeană a Arhivelor Naționale Cluj, Biblioteca Centrală Universitară ”Lucian Blaga” Cluj-Napoca. Expoziția va conține imagini cu documente și fotografii din presa vremii, prezentate cu ocazia Centenarului Universității.

Piața Unirii va găzdui un spectacol folcloric amplu, cu participarea unora dintre cei mai îndrăgiți artiști ai publicului clujean: Sava Negrean Brudașcu, Aurel Tămaș, Veta Biriș, Grupul Iza, Ansamblul folcloric “Mărțișorul”, Maria Golban Șomlea, Andreea Ciupe, Ioana Stețco, Silviu Popa, Mariana Sfechiș, Maria Lobonț, Maria Marcu, Amalia Chiper, Florian Roșian, Lucia Potra, Ansamblul folcloric “Tradiții”, Ionela Moruțan, Vlăduța Lupău și Alexandru Brădățan, acompaniați de orchestra “Regal Transilvan”. Seria de concerte din Piața Unirii va fi încheiată de trupele Holograf și Zdob și Zdub.

Luminile de sărbători vor fi pornite tot vineri, la ora 19.

Piața Avram Iancu va găzdui de la ora 20 un eveniment remarcabil, precizează municipalitatea. Spectacolul special de Centenar este constituit dintr-o înșiruire de momente artistice îmbinate într-un eveniment complex, care urmărește să aducă în fața spectatorilor un rezumat special din istoria României și cele mai importante momente din istoria Clujului, care vor fi prezentate într-o manieră actuală și captivantă – cu videoproiecții, lumini, actori, acrobați, un ansamblu folcloric cu muzică live, coloană sonoră și artificii.

Iată programul complet al manifestațiilor de Ziua Națională a României la Cluj:

Vineri, 30 noiembrie 2018

► PIAȚA AVRAM IANCU
12.00 Dezvelirea statuilor mitropolitului Bartolomeu Anania și a episcopului Nicolae Ivan

► BULEVARDUL EROILOR
13.00 Dezvelirea statuii cardinalului Iuliu Hossu

► PIAȚA UNIRII
18.30-20.00 Spectacolul Centenarul
18.30-20.00 Patinoarul #ÎMPREUNĂ

► CINEMA FLORIN PIERSIC
20.30 Vernisajul expoziției de fotografie AGERPRES – ‘’România: Evoluție’’
20.30 Centenarul filmului românesc: ’’Pintea’’, în prezența actorului Florin Piersic

Sâmbătă, 1 decembrie 2018

► PIAȚA MIHAI VITEAZUL
9.30 Ceremonie de depunere de coroane la statuia ecvestră a lui Mihai Viteazul

► PIAȚA AVRAM IANCU
10.00 Slujba Te Deum în Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca
10.30 Ceremonie dedicată Zilei Naționale a României
11.00 Defilare cu tehnică militară și de intervenție
11.30 Spectacol de culoare – confetti și artificii de zi
20.00 Spectacol special de Centenar: sunet, lumini, videoproiecții și focuri de artificii

► PRIMĂRIA CLUJ-NAPOCA – SALA DE STICLĂ
12.00 Simpozion și expoziție ’’Clujul universitar și Marea Unire’’

► BULEVARDUL EROILOR
12.00 Spectacol de reînscenare istorică
12.00-21.00 Photbooth
12.00-21.00 Animație stradală

► PIAȚA UNIRII
13.00-19.00 Regal folcloric
19.00 Aprinderea luminilor de Sărbători
19.05 Concert Holograf
20.30 Concert Zdob și Zdub

► CINEMA FLORIN PIERSIC
18.00 Proiecție film documentar ’’Marea Unire, România la 100 de ani’’ – o producție Agerpres
21.00 Centenarul filmului românesc: ’’Moromeții 2’’

Nici un comentariu

Scrie un comentariu