Închide

Clujul are aproape 300 de biblioteci şi se plasează pe locul trei între judeţele cu cei mai mulţi cititori

CulturăSinteză știri naționale by Actual de Cluj - oct. 22, 2018 0 401

 

Clujul este pe locul 8 la nivel naţional, după numărul de biblioteci şi e pe locul trei, în funcţie de numărul de cititori înregistraţi. Datele reies din cifrele Institutului Naţional de Statistică, citate de platforma Edupedu.ro

După numărul de cititori, Bucureștiul este pe primul loc, cu 285 de mii de persoane. Capitala a avut însă una dintre cele mai mari scăderi – în anul 2000, numărul de cititori era, potrivit INS, mai mult decât dublu față de cel din prezent. Al doilea județ cu cei mai multi cititori este Iași, cu 159 de mii, urmat de Cluj (157 de mii), Suceava (134 de mii), Prahova (119 mii) și Argeș (110 mii).

Numărul cititorilor activi din aceste biblioteci s-a redus cu circa 2,77 milioane de persoane în ultimii 17 ani. Dacă în anul 2000, erau 6 milioane de cititori, până în 2017 mai erau doar 3,23 de milioane, o reducere de 46%.  Cititorul activ este, potrivit metodologiei INS, persoana fizică care a împrumutat pentru acasă (sau a consultat în sediul bibliotecii), cel puțin o dată într-un an calendaristic, o carte, broșură sau o altă publicație dintr-o bibliotecă.

Clujul are 293 de biblioteci şi e abia pe locul 8 la nivel naţional, după Iaşi, Argeş, Bacău, Prahova, Bucureşti, Suceava şi Dolj.

De menţionat că statistică include toate tipurile de biblioteci: Naționale, universitare, publice (județene, municipale, orășenești și comunale), școlare, specializate (ale instituțiilor academice și de cercetare).

Citeşte articolul integral AICI

Nici un comentariu

Scrie un comentariu