Închide

Expoziție retrospectivă a doi pictori, tată și fiu, de miercuri la Muzeul Etnografic al Transilvaniei din Cluj

Cultură by Actual de Cluj - oct. 22, 2018 0 200

Lucrările a doi pictori, tată și fiu, sunt expuse de miercuri la Muzeul Etnografic al Transilvaniei din Cluj iar curator e nepot.

E vorba de o expoziție-retrospectivă a lucrărilor executate de Coriolan Munteanu și fiul acestuia, Alin Munteanu, vernisată miercuri la ora 18.

Coriolan Munteanu (1905-1991), născut în Lunca Arieșului, a studiat pictura la Școala de Arte Frumoase din Cluj și la Academia de Arte Frumoase din Iași. S-a afirmat în calitate de pictor de șevalet, iar prima sa expoziție personală a fost organizată în martie 1936 la Cluj. A participat la saloanele naționale de la București, dar și la marea expoziție de sinteză a artei transilvănene interbelice, deschisă la Cluj, în septembrie 1939. Remarcabile sunt lucrările consacrate spațiilor natale: Case la Sălciua, 1938; Peisaj din Câmpeni, 1938; Case la poalele muntelui, 1940; Peisaj din Țara Moților, 1941. În 1942, Coriolan Munteanu a fost trimis pe front, împreună cu alți artiști cu notorietate, pentru a reflecta artistic campania din Răsărit. Lucrările realizate acolo au fost prezentate într-o expoziție personală deschisă la Sibiu, în decembrie 1943. Coriolan Munteanu a fost un neobosit pictor de biserici. A fost profesor la Școala normală din Oradea, la liceul comercial și seminarul pedagogic universitar din Sibiu, la Liceul de artă și la Institutul Pedagogic din Cluj, pregătind multe generații de artiști pentru care a fost un adevărat model.
Alin Munteanu (1941-1966), fiul său, a fost un artist talentat, a cărui viață a fost curmată mult prea de timpuriu. Două dintre lucrările prezentate în expoziția retrospectivă realizată sub îngrijirea colecționarului Alin Samochiș, nepotul lui Coriolan Munteanu, provin din colecțiile Muzeului de Artă Cluj-Napoca. Cea mai mare parte a acestora provine însă din colecții private, puțin accesibile publicului larg.

Expoziția va fi deschisă în perioada 24 octombrie – 18 noiembrie la sediul central al Muzeului Etnografic al Transilvaniei de pe strada Memorandumului 21.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu