Închide

Oamenii de afaceri francezi pregătesc la Cluj târg de meserii. „Universitatea nu este singura cale pentru a avea o slujbă bine plătită”

EconomieTop News by Kristina Reştea - oct. 21, 2018 0 626

 

Oamenii de afaceri reuniţi în Clubul Francofon de Afaceri din Cluj pregătesc în oraş o a patra ediţie a Târgului de Meserii, în contextul în care reprezentanţii companiilor se plâng tot mai des de o criză pe piaţa forţei de muncă.  Târgul va reuni firme, școli profesionale, elevi, studenţi și părinți.

Evenimentul se va desfășura la finalul lunii, în 30 octombrie, la Casino Centru de Cultură Urbană, din Cluj-Napoca și va presupune prezentarea ofertelor de meserii din zona Clujului, pentru tinerii aflați în căutarea de opțiuni pentru a-și alege o vocație. Evenimentul se deschide de la ora 10, cu vizitare de standuri și ateliere, iar între 10:10 şi 17:00 vor avea loc ateliere experimentale adresate copiilor.

La ediţia de anul trecut, organizatorii au contabilizat peste 700 de participanţi – elevi, profesori şi părinţi. „Am susţinut importanţa educaţiei profesionale pentru viitorul tinerilor români, arătând că universitatea nu este singura cale pentru a avea o slujbă bine plătită”, spuneau organizatorii. Peste 200 dintre participanţi au fost copii cu vârste între 12 şi 14 ani, elevi ai şcolilor generale din Cluj, iar alţi 500 au fost liceeni de la colegii tehnice si profesionale din judeţ.

Criza acută de personal e una dintre marile probleme cu care se confruntă firmele de pe piaţa locală, spuneau chiar luna trecută mai mulţi investitori, cu ocazia lansării filialei locale a Camerei de Comerţ Româno-Germane, iar sistemul de învăţământ dual ar putea fi o şansă pentru a remedia din lipsuri. „Sunt câteva direcţii pe care trebuie lucrat, pentru îmbunătăţiri: îmbunătăţirea sistemului de educaţie (universitar, liceal, vocaţional), măsuri pentru stoparea migrării românilor spre occident, îmbunătăţirea standardului de trai în România. Trebuie să vorbim şi despre oportunitatea de a-i atrage înapoi pe românii plecaţi”, a menţionat Sebastian Metz, director general AHK.

 

Se caută muncitori

Clujul e, în continuare, unul dintre judeţele cu cele mai multe locuri de muncă vacante la nivel naţional. Potrivit datelor furnizate de agenţii economici privind locurile de muncă vacante, în evidenţele Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM) erau înregistrate 34.745 locuri de muncă, în data de 17 octombrie 2018. Cele mai multe posturi disponibile erau în Bucureşti – 6.169, Prahova – 3.228, Arad – 1.922, Ilfov – 1.692 şi Cluj – 1.460. La nivel naţional, cele mai multe locuri de muncă sunt oferite pentru: muncitor necalificat la asamblarea, montarea pieselor (3.034), agent de securitate (1.971), lucrător comercial (1.725), lăcătuş mecanic (1.699), manipulant mărfuri (1.317), muncitor necalificat în industria confecţiilor (1.247), confecţioner-asamblor articole din textile (1.039), muncitor necalificat la ambalarea produselor solide şi semisolide (988), muncitor necalificat la demolarea clădirilor, căptuşeli, zidărie, plăci mozaic, faianţă, gresie, parchet (984), ambalator manual (732).

 

Sursa foto: Clubul Francofon de Afaceri Cluj, Târgul de Meserii ediţia 2017

 

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.