Închide

Cluj, prima dintre organizațiile lui Dragnea pe care vor s-o spulbere. Planul lor, să înlocuiască PSD-ul.

ActualitatePoliticaTop News by Cosmina Fernoaga - oct. 17, 2018 0 1888

„Cu pași mici, dar siguri”, planul Pro România este acela de a-l spulbera pe Liviu Dragnea – au subliniat-o cât se poate de deschis reprezentanții formațiunii conduse de Victor Ponta, care se bazează în sensul acesta atât pe electoratul românesc de stânga, cât și pe o parte dintre actualii membri ai PSD, cei care sunt nemulțumiți de politicile lui Dragnea și care sunt așteptați să i se alăture fostului premier Victor Ponta. De altfel, potrivit ultimelor sondaje, formațiunea Pro România trece de 6% în opțiunea de vot a electoratului, fapt care îl face pe principalul lider al partidului să viseze până departe. Prima țintă: alegerile europarlamentare din mai, 2019, iar până atunci, sarcina principală a reprezentanților Pro România este aceea de a pune pe picioare organizații locale la nivelul întregii țări și de a structura partidul.

Atacul Pro România la adresa lui Dragnea se va da mai ales din teritoriu, urmând a fi luate cu asalt organizațiile locale PSD. Clujul este un exemplu sugestiv în privința modului în care va acționa Pro România, având în vedere că partidul lui Ponta este coordonat de doi oameni politici cu experiență, precum Ioan Rus și Aurelia Cristea. Aceștia au devoalat că prima sarcină pe care și-au asumat-o este să coopteze cât mai mulți membri în partid, pentru că: „resursa umană este cea mai importantă”. În acest sens sunt vizați în special oameni din PSD, dar și reprezentanți marcanți din comunitatea locală, pecum medici, profesori universitari, activiști din societatea civilă și orice persoană care are experiență în domeniul în care profesează și care își dorește schimbarea.  „Pe măsură ce vom aduna tot mai mulți membri de partid se vor trasa sarcini, urmând ca după ce vom avea organizația structurată să nominalizăm președinți, vicepreședinți și așa mai departe. Este un întreg proces care cere timp fizic. De aceea conducerea partidului a lăsat un răgaz, ca fiecare organizație în parte să se poată structura, și nu la modul forțat, că vrea Ponta pentru că e prieten el cu mine sau cu Aurelia, și vine și îl pune pe cutare președinte. Nu așa, ci în mod natural, vom construi cu oameni care merită să ocupe funcții. Oricum, nu avem alt obiectiv la orizont decât alegerile europarlamentare, iar până atunci este timp suficient să se structurze și organizațiile locale, și nu doar cele din județul Cluj, ci din toată țara”, a comentat Ioan Rus.

Cine se teme de Rus?

Pe vremuri PSD-ist cu mare influență la nivel național, omul de afaceri Ioan Rus revine, așadar, în forță în politica mare, motiv care-i cam face să tremure mai ales pe  social-democrații clujeni care i-au rămas fideli lui Dragnea. Nu e niciun secret pentru nimeni că Rus deține încă frâiele în comunitatea clujeană, el fiind conectat cu oamenii însemnați din mai toate instituțiile publice și companiile private din Cluj, și nu numai. Pentru Rus nu vor exista, așadar, piedici în a atrage pentru Pro România foarte mulți simpatizanți și susținători, și chiar membri. De altfel, potrivit informțiilor Actual de Cluj, mai mulți PSD-iși clujeni cu state vechi sunt deja cu bagajele făcute, așteptând la ușa partidului condus de Ponta. Aceștia provin, evident, din tabăra vechii gărzi a partidului, care încă îi sunt fideli lui Rus. Nume grele din politica națională i s-au alăturat deja lui Ponta, fiind antamată inclusiv cooptarea Corinei Crețu, Comisarul european pentru politici regionale, despre care se știe că se află într-o relație de prietenie cu Rus. Rectorii și profesorii celor mai importante universități din Cluj și nu numai sunt parte din fieful lui Rus, la fel cum oameni de afaceri care contribuie cu resurse financiare în campanii electorale sunt cei care vor dansa precum o va cere Rus. PSD Cluj, care oricum nu avea o sarcină ușoară din pricina popularității de care se bucură PNL-istul Emil Boc, riscă în acest moment să intre complet sub anonimat, mai ales dacă actuala conducere (tabăra Liviu Dragnea) nu va veni cu o soluție de revigorare a organizației.

Vom reveni cu detalii în privința celor care vor dezerta din PSD Cluj pentru a se alătura formațiunii conduse de Ioan Rus și Victor Ponta.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Cosmina Fernoaga

Este redactorul-șef al site-ului actualdecluj.ro, din aprilie 2014. A fost reporter pentru cotidianul Ziua de Cluj din martie 2005 până în aprilie 2014 şi redactor la Realitatea FM Cluj din martie 2012, timp de un an. Lucrează în presă din iulie 2003, când a debutat la cotidianul "Bună ziua, Ardeal". A absolvit Facultatea de Teatru şi Televiziune a UBB Cluj în 2004 şi Facultatea de Drept a Universităţii „Dimitrie Cantemir” în 2012.

Articole similare