Închide

Designerii locali se întâlnesc cu piaţa: pavilion în centrul Clujului, în festival de 10 zile. Din agendă: proiecte cu meşteşugari şi târg cu vânzare

Economie by Kristina Reştea - oct. 17, 2018 0 392

 

Designerii locali îşi prezintă creaţiile în Cluj-Napoca, la o nouă ediţie ZAIN, festival născut în anul în care oraşul era Capitală Europeană a Tineretului şi ajuns la „episodul” 4. De data aceasta, evenimentele se desfăşoară în spaţiul public, pentru prima dată în Piaţa Unirii şi includ alături de expoziţia centrală, întâlniri cu autorii produselor. Cinci designeri care au beneficiat de burse îşi prezintă prototipul de produs, dezvoltat cu ajutorul unui meștesugar, iar cei interesaţi de oferta creativilor români vor putea şi să achiziţioneze obiecte „made in Ro”. Tot cu ocazia ZAIN, veţi putea vedea pavilionul care a reprezentat România la Bienala de Arhitectură de la Veneţia.

 

Vineri, 19 octombrie, se dă startul celei de-a patra ediții a festivalului de design ZAIN, cu vernisajul expoziției centrale din Piața Unirii (de la ora 19.00). Potrivit organizatorilor, anul acesta, festivalul și-a extins considerabil perioada de desfășurare și portofoliul de evenimente. Timp de 10 zile, chiar in Piața Unirii, expoziția principală ia forma unui „pavilion conceptual unic în România”.

Echipa ZAIN pregătește 800 de mp de spațiu expozițional, unde publicul va putea vedea peste 100 de creații ale designerilor români: de la design de obiect, design vestimentar, bijuterii, accesorii pana la design grafic și design experimental. Spațiul este conceput să găzduiască și evenimente pe perioada celor 10 zile de festival.

În perioada 19 – 28 octombrie, vor avea loc în jur de 40 de evenimente, gândite de creativi pentru specialiști, dar și pentru publicul general. Agenda include comunitatea iubitorilor de board games, comunitatea artiștilor digitali, cea de start-up-uri, dar apar şi domenii noi pentru ZAIN cum ar fi arta și dansul contemporan sau teatrul.

„Popularizarea și lărgirea orizontului sunt cuvintele cheie ale acestei ediții. Ne-am pus în mijlocul orașului pentru a avea o audiență cât mai diversă. Comunitatea a crescut și ea și ne-a copleșit în acest an cu evenimente din domenii creative. Astfel, am simțit ca avem o masă critică creativă pentru a putea să ne expunem in buricul târgului”, ne spune Răzvan Luca, din echipa de bază a ZAIN despre ediţia de 2018.

„Expozişia deschide toată zona creativă spre publicul larg care vrea să vadă ce poate să însemne designul contemporatn românesc. În cadrul selecţiei sunt trei concepte esenţiale: relevanţă, consistenţă, emoţie. De ce un produs e relevant pentru secolul XXI? Cum pot tinerii designreri să dea consistenţă produselor pe care le realizează şi cum pot să transmită emoţie prin tot ceea ce fac?”, spune Lucian Broscăţean, unul dintre curatorii expoziţiei centrale, în cadrul prezentării oficiale.

 

 

Burse de 2500 euro pentru tineri designeri, pavilionul de la Veneţia şi shop

ZAIN a acordat 5 burse către 5 designeri care să-ți dezolte prototipul de produs sau colecția de produse cu ajutorul unui meștesugar sau al unor meșteșuguri clasice, de la țesere tradițională, la dulgherie, la împletire de nuiele. Rezultatul acestui demers va fi expus și vernisat în Piața Unirii, în pavilionul central, sâmbătă 20 octombrie, de la ora 16:00. Tot atunci, meșteșugarii care au lucrat produsele (și nu numai) vor face demonstrații în cadrul expoziției.

Proiectul României la Bienala de Arhitectură de la Veneția vine la ZAIN. Mnemonics aduce prin expoziția de la ZAIN amintiri despre prietenii, jocuri, întâmplări, povești amuzante, fața blocului și casa scării, toate sub semnul universal al cheii purtate la gât. Sâmbătă de la 16:00 – 20:00 în Piața Unirii.

La cererea publicului iubitor de design românesc anul acesta veți putea cumpăra și duce acasă produse de la peste 20 de designeri: de la obiecte de decorațiuni, fashion, accesorii și bijuterii. Toate acestea se vor găsi timp de două zile, sâmbăta și duminica, 27-28 octombrie, în cel de-al doilea weekend de ZAIN, între orele 12:00 – 20:00, in Piața Muzeului nr. 2.

 

Sursa foto: ZAIN 2017, întâlnire cu meşteşugari

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.

Articole similare