Închide

Ce preţuri se mai cer pe apartamentele din oraş la început de toamnă. Plus: cartierele unde s-au înregistrat scăderi

EconomieTop News by Kristina Reştea - oct. 15, 2018 0 718

 

Cele mai mari creşteri de preţuri cerute în raş s-au înregistrat, în luna septembrie, în Dâmbul Rotund, Gruia şi Grigorescu, conform analizei unei agenţii locale. Pe de altă parte, spre deosebire de luna precedentă, sunt şi mai multe cartiere în care preţurile au scăzut.

La fel ca în ultimele 2-3 luni, şi în septembrie preţurile au evoluat diferit în diverse zone din oraş, dar, preponderent, în cele mai importante cartiere s-au înregistrat totuși creșteri, arată datele Blitz Imobiliare. În Florești, totuşi, preţurile au stagnat. Astfel, în Cluj-Napoca prețul mediu pe metru pătrat în luna august a fost de 1.508 euro, ajungând la 1.522 în luna septembrie, iar în Florești, prețul mediu pe metru pătrat a fost de 844 euro în august şi de 845 în luna septembrie.

Potrivit analizei Blitz, cartierele care au înregistrat cele mai mari creșteri de prețuri sunt Dâmbul Rotund, Gruia și Grigorescu. Toate cele trei au prețuri mai mari față de luna anterioară cu peste 3%. În celelalte zone analizate creșterile nu depășesc 2%.

 

Cartiere în care au crescut preţurile:

  • Dâmbul Rotund: creștere de 93 euro/mp = 7%
  • Gruia: creștere de 66 euro/mp = 4,5%
  • Grigorescu: creștere de 44 euro /mp = 3%
  • Zorilor: creștere de 32 euro/mp = 2%
  • Centru: creștere de 26 euro/mp = 1,5%
  • Iris: creștere de 26 de euro/mp = 2%
  • Andrei Mureșanu: creștere de 24 euro/mp = 1%

 

„Ce putem observa față de analiza comparativă între lunile iulie și august este faptul că, deși prețul mediu pe metru pătrat a suferit creșteri, acestea, procentual, nu au fost la fel de mari în septembrie față de luna august. O altă diferență pe care o putem observa în luna septembrie vs. august comparativ cu august vs. iulie este că mai multe cartiere au înregistrat scăderi. În total, dintre cele analizate, cinci au avut parte de scăderi de prețuri, comparativ cu perioada precedentă când doar într-un singur cartier am putut vedea o evoluție descrescătoare”, constată reprezentanţii agenţiei imobiliare.

Cartiere cu scăderi de preţuri:

  • Plopilor: scădere de 108 euro/mp = 6%
  • Gheorgheni: scădere de 13 euro/mp = 1%
  • Între Lacuri: scădere de 10 euro/mp = 1%
  • Bună Ziua: scădere de 7 euro/mp = 0,5%

 

„Este de așteptat ca în ultimul trimestru să resimțim o scădere a prețului pe metru pătrat, datorită temperării pe termen scurt a achizițiilor o dată cu sfârșitul de an. Mulți dintre cei care vor să achiziționeze apartamente amână luarea deciziilor pentru anul care urmează,” spune Răzvan Indolean, Broker II Blitz.

În centru, Mănăștur și Mărăști prețul mediu pe metru pătrat a crescut la toate tipurile de apartamente. Scăderi de prețuri s-au înregistrat în Bună Ziua și Florești la apartamentele de 4 camere sau mai multe și în Gruia și Între Lacuri la apartamentele de 3 camere.

„Cererea, în special pentru garsoniere și apartamente de 2 camere, este în continuare mare, deoarece sunt și cele mai ieftine locuințe disponibile. Implicit există o nișă mai mare de clienți care se va orienta spre ofertele acestea, ceea ce generează și creșterile prețului”, menţionează George Ilea, broker II.

În capitala Transilvaniei, așteptările vânzătorilor de apartamente s-au majorat, per ansamblu, cu 0,4% în prima lună de toamnă, de la 1.525 la 1.531 de euro pe metru pătrat util, conform celor mai recente date publicate de Imobiliare.ro. Locuințele din blocurile vechi s-au depreciat ușor, respectiv cu 0,3% (de la 1.566 la 1.561 de euro pe metru pătrat util); cele din cadrul noilor ansambluri rezidențiale, pe de altă parte, au consemnat un avans important, anume de 1,2% (de la o valoare de 1.483 euro pe metru pătrat util, până la 1.501 euro pe metru pătrat).

Amintim că, recent, datele ANEVAR arătau că piaţa imobiliară din Cluj-Napoca dă primele semne de slăbiciune. Aceasta după ce a avut o viteză dublă de creştere a preţurilor faţă de Bucureşti în ultimii trei ani, arată o analiză a Asociaţiei Evaluatorilor (ANEVAR), făcută pe baza evaluărilor de apartamente necesare pentru finanţare bancară, citată de Ziarul Financiar. Astfel, valoarea medie de piaţă a unui metru pătrat de apartament din Cluj a înregistrat în trimestru doi din 2018 prima scăderea de 0,1%, după creşteri conse­cutive din 2016 încoace.

Mai multe aici:

Dana Ababei, preşedinte ANEVAR: „Piaţa de la Cluj a ajuns la un maxim şi a început să scadă. Nici IT-iştii nu-şi mai permit preţurile proprietăţilor imobiliare din Cluj“

 

 

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.

Articole similare