Închide

Liderul UDMR vrea capul ministrului Educației pentru modificările privind predarea limbii române. La Cluj nu au fost probleme privind numirea profesorilor de română

ActualitatePoliticaTop News by Cosmina Fernoaga - sept. 22, 2018 0 315

Liderul  UDMR, Kelemen Hunor, a informat că va solicita ca ministrul Educației, Valentin Popa, să fie revocat din funcție, dat fiind faptul că acesta și-a asumat niște decizii care ar afecta comunitatea maghiară, fără ca în prealabil să se fi consultat și cu politicienii maghiari. Kelemen Hunor s-a referit în primul rând la articolul din Ordonanța simplă emisă de Guvern în luna august, care prevede ca limba română să fie predată în clasele primare din școlile cu predare în limba maternă numai de către profesori de specialitate, repsectiv de profosori de limba română.  „Articolul introdus de ministrul Educației a fost un pas greșit, o greșeala uriașă, a fost o acțiune singulară a ministrului. Nu există niciun argument profesional și politic pentru a susține o astfel de schimbare. Trebuie anulat acest articol și am cerut deja Ordonanță de Urgență. Nu trebuie să lasam lucrurile așa. Ministrul, prin faptul că s-a gândit la această soluție neprofesională, a creat o problemă politică”, a spus reprezentantul UDMR, într-o conferință de presă la Cluj.

Nemulțumiți din rațiuni financiare?

Kelemen Hunor nu a oferit detalii în privința numărului de școli care ar fi afectate de noua prevedere guvernamentală, la nivel național. La nivel de Cluj, șeful Inspectoratului Școlar Județean, Valentin Cuibus, a precizat că nu au existat probleme privind numirea unor profesori de română în școlile cu predare în limba maghiară. „În toate școlile din municipiul Cluj Napoca și în cele din județ, posturile au fost scoase la concurs și au fost ocupate. Mai puțin în două localități, Izvorul Crișului și Vad, unde inițial nu a venit nimeni la concurs, dar s-au scos posturile din nou și sper să rezolvăm și aici”. Cuibus a mai spus că în principu nu găsește niciun motiv pentru care reprezentanții UDMR ar avea de ce să fie supărați, dacă de are în vedere că elevii nu vor avea decât de câștigat de pe urma acestei măsuri. ”Dacă mă întrebați pe mine, nemulțumirea lor ar putea fi legată strict de rațiuni financiare. Până acum, în aceste școli cu predare în limba maghiară, de obicei limba română era predată de învățătorii de la clase, care câștigau niște bani în plus. Acum s-a introdus obligația ca limba română să fie predată de profesori de limba română, iar mie mi se pare firesc, pentru că în modul acesta elevii maghiari vor avea numai de câștigat. Sigur că de cealaltă parte, cadrele/învățătorii care pierd orele de română pierd și niște bani, din acest punct de vedere ar putea exista niște nemulțumiri”, a subliniat Cuibus

Liderul UDMR supărat și din pricina UMF Tg. Mureș

Fuziunea Universităților UMF și Petru Maior  din Târgu Mureș a fost decisă în primăvară de Senatul Instituțiilor de Învățământ Superior și a fost confirmată recent, printr-o hotărâre de guvern.  Kelemen Hunor a precizat că-i susține pe profesorii și studenții facultății maghiare care doresc să conteste în contencios administrativ decizia Senatului Unversității și  hotărârea de Guvern prin care a fost confirmată această decizie. „Ar fi fost corect ca, pe baza parteneriatului între UDMR și coaliția de guvernare, să ne spună cât va dura, însă ministrul nu ne-a consultat și ne-a pus într-o situație delicată. În condițiile în care ministrul de două ori în trei săptămâni a făcut gesturi cu care nu am fost de acord și nu am fost consultați, considerăm că acum colaborarea cu Ministerul Educației va fi imposibilă și cere, și asteptăm, o remaniere”, a spus președintele UDMR.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Cosmina Fernoaga

Este redactorul-șef al site-ului actualdecluj.ro, din aprilie 2014. A fost reporter pentru cotidianul Ziua de Cluj din martie 2005 până în aprilie 2014 şi redactor la Realitatea FM Cluj din martie 2012, timp de un an. Lucrează în presă din iulie 2003, când a debutat la cotidianul "Bună ziua, Ardeal". A absolvit Facultatea de Teatru şi Televiziune a UBB Cluj în 2004 şi Facultatea de Drept a Universităţii „Dimitrie Cantemir” în 2012.